Piyasa beklentisi ve BİST 100 teknik analizi - 26 Ocak 2016

İntegral Menkul Değerler tarafından hazırlanan 26 Ocak 2016 tarihli teknik analiz raporu yayınlandı. AMB Başkanı Draghi’nin piyasalara verdiği moralin ömrü fazla uzun sürmemiş görünüyor.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

AMB Başkanı Draghi’nin piyasalara verdiği moralin ömrü fazla uzun sürmemiş görünüyor. ABD ve Avrupa borsaları tekrar düşüşe geçerken, Asya piyasalarında negatif kapanışlar var. Petrol fiyatlarında da aşağı yönlü seyirler gözleniyor. Kısacası global piyasa algısında tekrar bir bozulma mevcut. GOP para birimlerinde de ABD dolarına karşı değer kayıpları olduğu göz çarpmakta. Buna paralel olarak TL’de de değer kaybı olduğu görülüyor. USDTRY yeniden 3.03 seviyesine doğru bir yükseliş gösteriyor. ABD future endekslerinde ise hafif aşağı yönlü seyirler izliyoruz. Genel olarak gelişmeler endekste negatif bir açılışa işaret ediyor. Dün BIST endeksinin 71000 seviyelerinden kar satışları ile karşılaştığını izlemiştik. Son birkaç gündür yaşanan yükselişi, endeksin ortalamasına yönelik bir yükseliş olarak algılamak mümkün. Genel olarak zayıf görünümler sürüyor. Portföylerde hisse senedi oranının sınırlı tutulması yönündeki düşüncemizi koruyoruz. Bugün enflasyon raporu takip edilecek. Enflasyon beklentilerine yönelik TCMB tarafından bir değişiklik olup olmayacağı önemli olabilir.


BİST 100 Endeksi Teknik Analizi


BIST 100 endeksinin 70300 seviyesi üzerinde tutunmakta güçlük çektiğini izledik. Bugün için endeksin bu seviye üzerinde kalıp kalamayacağını izleyeceğiz. Teknik olarak 70300 seviyesinin altında kapanışlar oluşması durumunda 69000 seviyesine doğru kar satışları etkili olabilir. Endeksin biraz daha güçlenmesi ve üst seviyeleri zorlaması için 70300 seviyesinin üzerinde birkaç gün ısrarlı kapanışlara ihtiyacı var. Genel olarak teknik görünümün halen zayıf olduğunu sürekli belirtiyoruz. Bu nedenle yukarı hareketlerde direnç noktalarında satışlara dikkatli olmakta fayda var. Yukarı hareketlerde 71500 seviyesindeki 22-günlük ortalama ve 73700 seviyesindeki 50-günlük ortalama seviyeleri güçlü dirençler olabilir. 



Destekler: 69000-68200-67500

Dirençler: 70300-71500-73700



BIST 30 Endeksi Teknik Analizi ve VİOP Strateji


BIST 30 endeksinde 87500 seviyesindeki 22-günlük ortalama direncinden satışlar geldiğini ve yeniden 86200 desteğini zorladığını izledik. Endekste 86200 seviyesinin altındaki seyirlerde 85500 desteğine doğru satışlar devam edebilir. Genel teknik görünüm halen zayıf ve yukarı hareketlerde 87500 seviyesi güçlü direnç olabilir. VIOP endeks kontratında endeksin 87500 seviyesine yaklaştığı noktalarda kısa pozisyonlar denenebilir. Uzun pozisyonların için ise 86200 endeksin kırılması durumunda kapatılması doğru olabilir. 



Destekler: 85500-84500-83400

Dirençler: 86200-87500-90300


Küresel Ekonomik Gelişmeler

Türkiye



Türkiye’de Ocak ayına ilişkin kapasite kullanım oranı bir önceki aya göre 0,9 puan düşerek %74,9’a geriledi. Ocak ayına ilişkin reel sektör güven endeksi ise 103,3 olarak açıklandı. Güven endeksinin detayına bakıldığında reel sektörün gelecek üç aydaki ihracat sipariş beklentileri düşüşteyken, üretim beklentileri ise yüksel olmakta. 



Fitch Kıdemli Analisti Gamble, TCMB’nin politikalarına neyin yön verdiğinin anlaşılamadığını belirtti. Enflasyonun %10 bandına yaklaşmasının muhtemel olduğunun altını çizen Gamble, %8-9’luk enflasyon bandı tahmininde bulundu. 



Avrupa


ECB Başkanı M.Draghi, aşırı düşük enflasyonunun tüketiciye ve ECB'nin kredibilitesine zarar verdiğini söyledi. Merkez bankasını belirlenen hedeflere ulaşamaması durumunda güvenirliğinin azaldığını belirten M.Draghi, ciddi bir finansal istikrarsızlık için hiç bir uyarı işareti olmadığını söyledi. Draghi ayrıca çekirdek enflasyon hedefleri olmadığını ancak çekirdek enflasyonun orta vadede enflasyon ile ilişkili olduğunu belirtti.


Almanya’da Ocak ayına ilişkin IFO iş ortamı endeksi beklentilerin altında 107,3 açıklanarak önceki verinin de altında gerçekleşti. Endeksin düşüşünde geleceğe yönelik ticari beklentilerin olumsuzlaşmasının payı dikkat çekiyor. 



ABD


ABD’de Ocak ayı Dallas Fed imalat endeksi -20,1’den -14,0’e yükseliş gösterdi. 


Şirket Haberleri


HACI ÖMER SABANCI HOLDİNG A.Ş. / SAHOL -

Pay geri alım programı kapsamında, 25 Ocak 2016 tarihinde SAHOL payları ile ilgili olarak 7,98 - 7,99 TL fiyat aralığından 350.569 adet alış işlemi EXSA A.Ş. tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle EXSA A.Ş.'nin, Sabancı Holding sermayesindeki payı 25 Ocak 2016 tarihi itibariyle % 1,17' ye ulaşmıştır.



ADESE ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ TİCARET A.Ş. / ADESE [ITTFH] -

Şirket tarafından Akıncılar Mah. Yeni Sille Cd. No:2  Selçuklu / KONYA adresinde bulunan 4766 metrekare toplam alana sahip mağaza için ilerleyen bir tarihte açılmak üzere kira sözleşmesi imzalandığını bildirdi.



ARTI YATIRIM HOLDİNG A.Ş. / ARTI [ALYAG] -

Şirket, kapasitesini iki katına çıkarmak amacıyla yeni yatırımlarını tamamlamakta ( Tohum çeşidine göre günlük 700 ton ile 800 ton kırma kapasitesine sahip olunacaktır.) olan şirket iştiraki Altınyağ Kombinaları A.Ş.,Sodrugestvo Turkey Tarim Taşimacilik Ithalat Ihracat Ticaret A.Ş. ile 6 aylık fason yağlı tohum işleme sözleşmesi imzaladığını açıkladı.



YAPRAK SÜT VE BESİ ÇİFTLİKLERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. / YAPRK -

Şirket, Sermaye Piyasası Kurulunca verilen kayıtlı sermaye tavan izninin süresinin 2015 yılı sonunda dolması sebebiyle halihazırda Şirket Esas Sözleşmenin 6. maddesinde yer alan 50.000.000 (Ellimilyon) TL tutarındaki Kayıtlı Sermaye Tavanının değiştirilmeden, süresinin beş yıl (2016-2020 yılı sonuna kadar) uzatılmasına ve bu kapsamda kayıtlı sermaye maddesinin tadili için Sermaye Piyasası Kurulu'na başvuru yapıldığını bildirdi.



ATLANTİK PETROL ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. / ATPET -

Şirket, OEM PETROL ÜRÜNLERİ OTO SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ.ile 26.01.2016 tarihi itibari ile 2 yıllık 800 ton (3.100.000,00 TL satış hedeflenmektedir) motor yağları, endüstriyel yağlar ve gres yağları satış ve bayilik anlaşması imzaladığını açıkladı.


CARREFOURSA CARREFOUR SABANCI TİCARET MERKEZİ A.Ş. / CRFSA -

Carrefoursa yönetim kurulu  mevcut ödenmiş sermayesini %514.90 bedelsiz artırım ile 113.8 milyon TL’den 700 milyon TL’ye yükseltme kararı aldı. Artış Özsermaye düzeltme farklarından yapılacak. 



EMLAK KONUT GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. / EKGYO -

Şirket projelerinden "İstanbul Başakşehir Kayabaşı 6. Etap Arsa Satış Karşılığı Gelir Paylaşım işi (Avrupa Konutları Başakşehir)" kapsamında, 882 Ada 1 Parsel, 443 Ada 44 Parsel ve 443 Ada 45 Parselde; 941 adet konut ve 27 adet ticari üniteden oluşan toplam 968 adet bağımsız bölüme ait Yapı Ruhsatları 19.01.2016 tarihinde alındığını açıkladı.



HAZNEDAR REFLAKTER / HZNDR  -

Şirket hakim ortaklığın oluştuğunu ve pay sahiplerinin ortaklıktan çıkma hakkına sahip olduğunu bildirdi. Buna göre,  08.03.2016 tarihi akşamına kadar satma hakkını kullanmak isteyen Hakim Ortakların dışındaki  pay sahiplerinin 4,5576 TL fiyatı üzerinden paylarını  Hakim Ortaklara satma hakkına sahip olduğu ifade edildi. 



Sektör Haberleri


Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, "İranlı yetkililerden uçuş sayımızı arttırmalarını istiyoruz. Bu hem İran, hem de bizim yararımıza olacaktır. Biz İran'da hep uçuşlarımızı arttırarak bugüne geldik. Daha önce sadece Tahran'a uçarken buna 6 şehir ekledik. Tahran'daki sefer sayımız 6'ya çıktı" şeklinde konuştu. (dunya.com)



Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre gübre satışı yapmak isteyen gerçek ve tüzel kişilere her bir satış noktası için “Gübre Dağıtıcılık Belgesi” alma zorunluluğu konulacak. (dunya.com)



Aksi belirtilmedikçe tüm haberler için Kaynak: KAP

                                      

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar