Yeni Zelanda enflasyonunda 2 yılın ilk düşüşü

Yeni Zelanda’da tüketici fiyatları, akaryakıt fiyatlarının gerilemesi ile 2 yıldan bu yana ilk kez gerileme gösterdi... Yeni Zelanda’da tüketici fiyatları, akaryakıt fiyatlarının gerilemesi ile 2012’den bu yana ilk kez gerileme göstererek Yeni Zelanda Merkez Bankası Guvernörü Graeme Wheeler’a borçlanma maliyetlerini bir süre daha sabit tutma olanağı sağladı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Yeni Zelanda’da tüketici fiyatları, akaryakıt fiyatlarının gerilemesi ile 2012’den bu yana ilk kez gerileme göstererek Yeni Zelanda Merkez Bankası Guvernörü Graeme Wheeler’a borçlanma maliyetlerini bir süre daha sabit tutma olanağı sağladı.


İstatistik Kurumu’nun Wellington’da yaptığı açıklamaya göre tüketici fiyatları endeksi, 4. çeyrekte bir önceki üç aylık döneme göre yüzde 0.2 gerileyerek 2012’nin son çeyreğinden bu yana ilk düşüşü kaydetti. Bloomberg anketine katılan 15 ekonomistin tahmin medyanı değişiklik görülmeyeceği yönündeydi. Fiyatlar bir yıl önceye göre yüzde 0.8 yükseldi.


Enflasyondaki düşüş, Guvernör Wheeler’ın resmi faiz oranını yüzde 3.5 seviyesinde sabit tutabileceği işaretlerini artırıyor. Akaryakıt fiyatları gerilerken, Japonya ve Avrupa ekonomileri baskı altındaki seyri sürdürüyor. Aralık ayında Yeni Zelanda Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, borçlanma maliyetlerinde nihayetinde artırıma gitme ihtiyacı olacağı belirtilmişti. Ancak merkez bankası, enflasyonun bir süre daha yüzde 1 ile 3 hedef aralığı tabanının altında seyretmesi ile karşı karşıya geliyor.


Auckland’da bulunan ASB Bank Ltd. baş ekonomisti Nick Tuffley, “RBNZ, faizleri yeniden artırmadan önce enflasyonun yüzde 2 civarına ilerlediğinden emin olmak isteyecek. Ek faiz artırımı olacağı tahmininde bulunmuyoruz” dedi.

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar