25 Ağustos 2020 dolar - euro fiyatları

Piyasalardaki hareketler bir miktar Türkiye'nin Zonguldak açıklarında keşfettiği doğalgaz rezervinin gölgesinde kalsa da Merkez Bankası örtülü faiz artışlarına devam ediyor. Öyle ki dün Merkez Bankası piyasaya verdiği 1 milyar TL'yi en yüksek faiz seçeneği olan Geç Likidite Penceresi'nden (%11,25) sağladı. Dolar/TL güne 7,40 seviyesine yakın başladı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Ekonomi ile yatıp ekonomi ile kalkıyoruz. Teknik terimler bir yandan havada uçuşurken bir yandan vatandaş parasını enflasyon ve kur şokuna karşı nasıl koruyabileceğini düşünüyor. Merkez Bankası ise çeşitli sebeplerle artırmadığı politika faizi yerine farklı enstrümanlar kullanarak TL’yi dolar karşısında daha değerli hale getirmeye çalışıyor.

Dün Merkez Bankası sıkılaştırma adımları çerçevesinde uzun süre sonra ilk kez Geç Likidite Penceresi (GLP) ile piyasaya 1 milyar TL fonlama sağladı. Geç Likidite Penceresi normal koşullarda acil nakde ihtiyacı olan ve bu ihtiyacını gün sonunda yüksek faizden sağlamak durumunda kalan bankalara verilen borcun faizinin ismi.

Haliyle ihtiyacını GLP’den gidermek isteyen haftalık repo faizinden 300 baz puan daha yüksek (%11,25) faizle borç almış oluyor. Böylece Merkez Bankası faizi artırmadan faiz artırmış oldu. 1 milyar TL piyasa için küçük bir miktar olsa da Merkez’in gerektiğinde GLP’ye yönlendirme yapabileceği konusunda dikkat çeken bir hamle olarak yorumlanıyor.

ORTALAMA FAİZ ÇİFT HANEYE GİDİYOR

Merkez Bankası’nın piyasaya sağladığı ortalama fonlama faizi 16 Temmuz'da politika faizinin 90 baz puan altına yani %7.34'e kadar gerilemişti. Ancak 1 hafta vadeli repo ihalelerini durduran banka, diğer fonlama kanallarını kullanarak ortalama fonlama faizini dün itibarıyla % 9,61 seviyesine kadar yükseltti. Ortalama fonlama faizinin yakın zamanda çift haneye yükselmesi bekleniyor.

Doğalgaz keşfi beklentileriyle geçen hafta iki gün sert yükseliş kaydeden BIST-100 endeksi Cuma günü %1.5 düşüşle 1.109,88 puandan kapanmıştı. Borsa İstanbul dün de kayıplarını bir miktar daha devam ettirerek 1.108 puandan kapandı.

 

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar