A Grubu Hisse Nedir?

Bir kişinin herhangi bir şirkette hisse sahibi olması halinde bu kişiye hissedar denmektedir. Hissedarlar şirketin sahip olduğu varlıklardan ve/veya kazançlardan pay talebinde bulunabilir. Günümüz bora piyasasında hisse senedi, hisse ve özsermaye terimleri aynı anlamda kullanılmaktadır.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

İstanbul Borsasında bütün hisse senetleri aynı kurallar göre alınıp satılmaz. Hisse senetleri 4 ana gruba ayrılır. Bu grupta, A grubu hisse senetleri, B grubu hisse senetleri, C grubu hisse sentleri ve D grubu hisse senetleri bulunur.

A Grubu Hisse Senedi İle Yapılabilecek İşlemler
A grubu hisseleri, Borsa İstanbul’da FDP (Fiili dolaşım payı) değeri en fazla 30 Milyon olan hisse senetleridir. A grubu hisse senetleri daimi müzayede yönteminde işlem görür.  A grubu hisse senetleri ile yapılabilecek başlıca işlemler şunlardır:

·         Kredili alım,

·         Açığa satış,

·         Ödünç alma,

·         Ödünç vermedir.

A Grubu Hisse Senetleri Özellikleri
A grubu hisse senetleri Borsa İstanbul’da en fazla işlem gören hisse senetleridir. İstanbul Borsasında hisse senetleri aktif olarak alım satıma tabii tutulan 411 şirket vardır. Bu 411 şirketin 264 tanesine ait olan hisseler A grubu hisse senedi grubuna dahildir. En çok işlem gören hisse senetlerinin A grubu hisse senetleri olmasının asıl nedeni şunlardır:

·         A grubu hisselerin yatırımcılar tarafından en güvenilen hisseler olarak kabul edilmesidir.

·        A grubu hisseleri alım satımda en çabuk ve kolay alışveriş yapılabilen hisselerdir.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar