Almanya'da fabrika siparişleri sert düştü

Almanya'da fabrika siparişleri Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 11,3'lük bir düşüş kaydetti. Yıllık düşüş de yüzde 6 olarak gerçekleşti.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Almanya'da fabrika siparişleri Aralık ayındaki artışın ardından 2024 yılının başında keskin bir düşüş göstererek Avrupa'nın en büyük ekonomisinin son dönemdeki durgunluğun üstesinden gelmekte yaşadığı zorlukların altını çizdi.

Veriler, Ocak ayında bir önceki aya göre fabrika siparişlerinde yüzde 11,3'lük bir düşüş olduğunu gösterdi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi düşüşün yüzde 6 olarak gerçekleşeceği yönündeydi.

Almanya İstatistik Kurumu (Destatis), düşüşün, Aralık ayındaki güçlü artışın ardından normal seviyelerine geri dönen büyük siparişlerdeki yavaşlamadan kaynaklandığını söyledi.
Destatis'e göre, daha az değişken olan üç aylık okuma, bir önceki döneme göre yüzde 2,3'lük bir artış gösterdi.

Veriler, Almanya'nın 2024 yılı başındaki güçlü ihracat rakamlarının ülkenin endüstriyel zayıflığının hafifliyor olabileceğine işaret etmesinden bir gün sonra geldi.

Almanya'nın büyük imalat sektöründeki uzun süreli gerileme, şu anda bir durgunluk içinde olabilecek olan genel ekonomi üzerinde baskı yaratıyor.

Bundesbank, 2023'ün son üç ayında yüzde 0,3 düşen üretimin ilk çeyrekte de daralabileceği uyarısında bulundu. Ancak Bundesbank ciddi bir gerilemenin olası olmadığını düşünüyor.

2023 yılının tamamında gayrisafi yurtiçi hasılası azalan tek G-7 ülkesi Almanya oldu. Zayıf küresel talep, yüksek enflasyon, ucuz Rus enerji kaynaklarının kaybedilmesi ve bütçe harcamalarını kısıtlayan bir mahkeme kararı nedeniyle Almanya'da GSYH geçen yıl yüzde 0,3 düştü.

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar