Altında düşüş devam edebilir

Altının ons fiyatı, Kırım krizi kaynaklı ABD-Rusya geriliminin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in açıklamalarının etkisiyle azalmasının global piyasalarda neden olduğu iyimserliğin bugün de devam etmesiyle 1.350 doların altına geriledi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

ABD'de önceki dün açıklanan verilerin beklentilerden iyi gelmesi ve Putin'in Ukrayna konusunda yaptığı açıklamaların Kırım'a ilişkin kaygıları azaltması, küresel risk iştahını artırırken güvenli liman varlıklarında satışlar görüldü. Haftanın ilk işlem gününde son altı ayın en yüksek seviyesi olan 1.392 dolara kadar yükselen altının ons fiyatı söz konusu gelişmelerin etkisiyle bugün analistlerin destek olarak nitelendirdikleri 1.350 doların altına kadar geriledi.

Bugün en düşük 1.344,95 doları gören altının ons fiyatı şu dakikalarda 1.345 - 1.350 dolar aralığında dengelenme çabasında.

Analistler, dün başlayan ve bu akşam bitecek olan Fed'in Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının sonuçları ve Fed Başkanı Janet Yellen'in yapacağı açıklamaların altın fiyatlarının seyri açısından kritik öneme sahip olacağını belirtiyor.

Altının onsunda teknik olarak 1.350 dolar seviyesinin altında 1.325 dolar seviyesinin destek olarak takip edileceğini ifade eden analistler, satışların devam etmesi durumunda 1.300 dolar seviyesinin gündeme gelebileceğini aktarıyor.

"Altın fiyatlarında gerileme olmasını beklemeye devam ediyorum"

Ak Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Gökhan Şen, konuya ilişkin değerlendirmesinde, altın fiyatlarının Putin'in elinde olduğundan daha önce bahsettiğini hatırlatarak, dün de Putin'in yaptığı açıklamada Kırım'dan başka hedefi olmadığını ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve başarısına saygı duyduğunu açıkladığını kaydetti. 

Bu durumun Doğu Ukrayna'nın kalanı için bir mücadele verilmeyecek demek olduğunu ve bunu piyasanın sevdiğini aktaran Şen,  devamında da Batı'dan ekstra bir önlem gelmezse jeopolitik tansiyonun kısa sürede unutulabileceğini söyledi.

Altını taşıyan en önemli faktörün yumuşak ABD verisi ve ona uygun olarak düşük seyreden reel faizler olduğunu kaydeden Şen,  "Üstüne bir de Rusya-Kırım gerginliği yaşanınca fiyatların yükseldiğini gördük. Ancak fiyatları taşıyan bu maddelerin hepsi geçici olduğunu düşünülen döngüsel faktörler. İşte bu sebeplerin yavaş yavaş ortadan kalkmasıyla altın fiyatlarında da gerileme olmasını beklemeye devam ediyorum" dedi.

Kategoriler Gündem
Yorumlar