Asgari ücrette son viraj: Rakam netleşiyor

Asgari ücret görüşmelerinde bugün ikinci toplantı yapılacak. Öte yandan asgari ücrete yapılacak olan zam oranı da netleşmeye başladı. Kulislerde konuşulan ortak kanı zam oranının yüzde 40-45 arasında olacağı yönünde.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğinde ikinci toplantısı başladı. Yeni yılda geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında toplantıda ekonomik veri ve raporlar görüşülecek.

Sözcü'den Deniz Bilici Göçmen'in haberine göre doğrudan 7 milyon çalışanı, dolaylı olarak ise tüm vatandaşları ilgilendiren asgari ücreti belirlemek için Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıkları ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcilerinin ekonomik veri ve raporları komisyonla paylaşması bekleniyor.

496 EURO, 540 DOLAR

Henüz rakam telaffuz etmeyen işçi ve işveren tarafının, veri paylaşımının ardından pazarlığa başlaması bekleniyor. Son 6 ay için yüzde 37.66 olması beklenen enflasyona göre artış yapılırsa 15.700 liradan açılması beklenen asgari ücret pazarlığında, bu taban ücret ilk kez 500 doların üzerine çıkacak.

Ancak bu rakam bile, Merkez Bankası’nın mayıs ayında enflasyonun yüzde 70-75 ile zirve yapacağı öngörüsü dikkate alındığında, en geç yılın ortasında erimiş olacak. İktidar ise yerel seçimler mart ayında yapılacağı için temmuzda bir ara zam yapılmayacağını açıkladı. Yani emekçiler için yılın ikinci yarısının zor geçeceğini şimdiden söylemek mümkün. Avrupa ülkeleri arasında en düşük asgari ücrete sahip ülkelerden olan Türkiye 15.700 lira olursa, 496 Euro olurken dolar bazında ise 540’a çıkıyor.

Türkiye bu ücretle Avrupa ülkeleri arasında en düşük üçüncü ücret olmaktan kurtulamıyor. Üstelik Avrupa’da asgari ücretli oranı yaklaşık yüzde 4 dolaylarında bulunurken Türkiye’de ise çalışan nüfusun yarısı asgari ücretle, önemli bir çoğunluğu ise asgari ücrete komşu ücretlere çalışıyor. 2024 asgari ücreti 500 dolar eşiğini aşsa da açlık sınırında kalmaktan kaçamıyor.

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar