Az İş Deneyimi İle Nasıl İş Bulunur? Tecrübesiz Adaylar İçin 10 Öneri

Yeni üniversiteden mi mezun oldunuz? İş hayatına ilk defa mı atılacaksınız? Birkaç iş deneyiminiz oldu ama bu deneyimler sizce yetersiz mi? Bu konularda endişelenmenize hiç gerek yok! Sizinle paylaşacağımız 10 taktik ile iş tecrübeniz olmasa da iş bulabilirsiniz.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

İş Deneyiminiz Olmamasını Dert Etmeyin

İş deneyiminiz yoksa bu süreçte bunu kendinize sıkıntı yapmayın. Özellikle bazen işverenler iş öğretebilecekleri, iş ve mesleki bilgi ile yıpranmamış taze kanlara ihtiyaç duyabilmektedir. Yeni ve parlak bir zihne sahip olan adaylar işverenlerin değer verdiği adaylardır. İşvereninize iş eksikliğinizi kapatacak şeyler sunarsanız işvereniniz size bir fırsat vermek isteyebilir. Gelin şimdi birlikte iş bulmanızı kolaylaştıracak taktiklerimizi inceleyelim.

1.CV'nizde Kişisel Açıklamaya Yer Verin

CV’nizde mutlaka işe başvurma nedeninizi açıklayan bir kişisel açıklamaya yer verin. Bu açıklama işi neden istediğinizi işvereninizi etkileyecek bir şekilde ortaya koymanız için altın bir fırsattır. Burada kendinizi iyi ifade ederseniz işvereninizin dikkatini ilk bakışta hemen çekebilirsiniz!

2. Şık ve Profesyonel Bir CV İle İşvereninizi Etkileyin

İş deneyiminiz yoksa işvereninizi etkilemek için şık ve profesyonel bir CV’ye ihtiyacınız olacaktır. Şık ve profesyonel bir CV ancak özgeçmiş örnekleri inceleyerek, özgeçmiş oluşturma taktiklerini izleyerek ve doğru, şık bir CV şablonu kullanarak hazırlanabilir. Daha önce hiç CV oluşturmadıysanız ya da CV’nizi en iyi şekilde oluşturmak istiyorsanız profesyonel cv örnekleri sizlere rehberlik edecektir. Özellikle başvuracağınız spesifik iş pozisyonlarına özel bilgi ve tavsiyeler ile özgeçmişinizle işvereninizi etkileyebilirsiniz.

3. Başarı, Yetenek ve Becerilerinizi Parlatın

İş deneyiminiz yoksa burada yapmanız gereken en temel şey deneyim dışındaki konularda kendinizi ön plana çıkarmak olacaktır. Başarı, yetenek ve beceriler sizi diğer adaylardan ayıran en temel hususlar olacaktır. Pek çok kişi aynı okuldan mezun olmuş, benzer iş pozisyonlarında çalışmış olabilir. Ancak insanları birbirlerinden ayıran en temel şey yetenekleridir. Örneğin, eğer okulda bir kulübü yönetmişseniz bu ekip çalışmasına yatkın ve lider ruhlu birisi olduğunuzu göstermenizde size yardımcı olur.

4. Eğitim Bilgilerinizi Ön Plana Çıkarın

Eğitim bilgileri özellikle okulda başarılı olduysanız, iyi bir okuldan mezun olduysanız işvereninizi etkileme konusunda size yardımcı olacaktır. Eğer okuldan dereceyle mezun olduysanız bunu CV’nizde ifade edebilirsiniz. Yine okul başarınız olmasa dahi, iş pozisyonuyla ilgili aldığınız dersler hakkında da bilgi verebilirsiniz. Eğitim size CV’nizi parlatma konusunda en çok yardımcı olacak faktörlerden birisidir.

5.  Yaptığınız Staj ve Katıldığınız Etkinliklere Yer Verin

Okul hayatında hiç staja katıldınız mı? Eğer katıldıysanız çok büyük bir avantaja sahipsiniz demektir. Pek çok öğrenci tatillerde dinlenmek istediği için zorunlu olmayan stajlara katılmamaktadır. Eğer gönüllü olarak staj deneyiminiz varsa ya da zorunlu staj deneyiminiz varsa dahi bu işvereninizi etkileme konusunda size yardımcı olacaktır. Örneğin, mühendisseniz ve eğitim hayatınızda staj yaptığınız mühendislik firmaları varsa bu mesleğinize olan bağlılığınızı ve azminizi göstermenin bir yolu olacaktır.

Stajın yanı sıra katıldığınız seminer, sempozyum ve etkinlikler de işvereninize kendinizi göstermenin bir yolu olacaktır. Bu bilgilere yer verirken staj yaptığınız konum, firma ve çalıştığınız yılları belirtmeyi unutmayın!

6. Gönüllü Çalışmalar İle Göz Doldurun

Kim hiçbir çıkarı olmadan insanlara yardım eden birisine hayran kalmaz ki? İş deneyimi olmayan birisi olabilirsiniz; ancak işvereniniz gönüllü çalışma yaptığınızı gördüğünde karakteriniz hakkında fikir yürütecektir. Bağlılığınız ve insanlara yardım etme içgüdünüzü takdir edecektir. Aynı zamanda gönüllü çalışmalar yeni iş bağlantıları elde etme konusunda da size yardımcı olacaktır. Günümüzde bilinen ve çok başarılı iş insanlarının çoğu gönüllü çalışmalara katılmaktadır. Siz de gönüllü çalışmalar ile yeni kişilerle tanışabilir ve hakkınızda iyi bir intiba uyandırabilirsiniz!

7.  Anahtar Kelimelere Mutlaka Yer Verin

Eğer başvuru yaptığınız firma özgeçmiş tarama yazılımları kullanıyorsa bu durumda anahtar kelime kullanmadıysanız özgeçmişiniz işverene değerlendirme için gitmeyecektir. Bu nedenle iş tanımını dikkatli bir şekilde okuyarak en uygun anahtar kelimeleri çıkarmanızı öneririz.

8.  Referanslarınızı Çoğaltın

İş deneyiminiz yoksa sizi en çok ön plana çıkaran noktalardan birisi iyi referanslar olacaktır. Okuldan bir öğretmeniniz, staj yaptığınız yerin müdürü, oluşturduğunuz network ile tanıdığınız sektörde bilinen birisi size referans olursa bu, mesleğinizde gerçekleştireceğiniz potansiyel başarı konusunda işverene bilgi verecektir.

9. Sertifika ve Kurs Bilgileri İle Bilginizi Ortaya Koyun

İş deneyimi olmayan adaylarda en çok aranan özelliklerden birisi de katıldıkları sertifika ve kurslardır. Bu kurs ve sertifika bilgileri başvurulan iş pozisyonu ile ilişkiliyse bu durumda işveren kendinizi deneyimle olmasa da en azından ekstra çaba ve eğitim ile geliştirdiğinize kanaat getirecektir. Sertifika ve kurs bilgilerine CV’nizde yer verirken katıldığınız kurum, tarih gibi bilgileri yazmayı unutmayın! Yine eğer katıldığınız bir kurs ya da sertifika yoksa bile online kurs programları ile kısa sürede sertifika almaya hak kazanmanızı öneririz.

10.Gelişmeye ve Öğrenmeye Açık Biri Olduğunuzu Vurgulayın

İşvereniniz iş deneyiminiz olmadan sizi işe alacaksa işi çabuk kavrayacağınızdan ve kendinizi geliştireceğinizden emin olmak ister. Bu nedenle bu konularda CV’nizde bilgi vermenizi öneririz. Katıldığınız kurslar, seminerler ve yetkinlikleriniz bu bilgilere yer vermeniz için en ideal kategoriler olacaktır.

11. Her İş İlanı İçin CV'nizi Özelleştirin

Oluşturacağınız tek bir CV ile pek çok iş ilanına başvuru yaparsanız; işe kabul edilmemeyi garanti altına alırsınız. Bu nedenle CV’nizi her iş ilanı için istenen özellik ve nitelikler doğrultusunda özelleştirmenizi öneririz. Her iş ilanına özel olarak oluşturduğunuz özgeçmişiniz ile iş bulma şansınızı ciddi oranda arttırabilirsiniz!

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar