Bakan Şimşek: Tasarruf paketini pazartesi günü açıklayacağız

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek TAM'ın tanıtımında ekonomi gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Şimşek, Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile kamuda verimlilik ve tasarruf paketi açıklayacaklarını belirtti.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Bakan Şimşek'in konuşmasında öne çıkan ifadeler şunlar oldu:

İç talebin büyümeye katkısı hâlâ güçlü. Ama iç talep bir miktar daha yumuşayacak.

İhracatçılar için pazar büyüyecek. Esas olan rekabet ve verimliliği artırmak. Faiz ve kur sübvansiyonuyla bir yere varamayız. Bunu gördük.

Cari açığın milli gelire oranını yüzde 2,5'in altına çekmeyi hedefliyoruz bu sene. Bu oranın altına düşerse, Türkiye'nin dış borcu düşüyor. İkincisi Türkiye'nin rezerv pozisyonunu iyileştirmek için bir fırsat sunuyor.

Sanayiyi sadece piyasalara bırakamayız. Sanayide dönüşümü kamu desteğiyle hızlandıracağız.

Altın ithalatına kota getirdik. Çıkar çevreleri memnun değil. Hiç kusura bakmasınlar. Dışarıdan Dövizle aldığınız bir metanın kenarda altın olarak durması memleketin menfaatine değil.

Finansmana erişimde sorun yok. Bankalar ve şirketler küresel finansmana erişimde giderek iyi bir noktaya geldi. Program sayesinde finansmana erişim artmıştır.

Uluslararası bankalar nezdinde de Türkiye ilgisi arttı. Kredi derecelendirme kuruluşları programın çalıştığını gecikmeli de olsa fark etti, notumuzu artırıyorlar.

Türkiye'nin risk primleri geriliyor. Dolayısıyla finansman maliyetleri azalıyor.

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar