​Bankalar da mal mı aldı?

Merkez Bankası’nın munzam karşılıklarına faiz ödeyebileceğini açıklaması banka hisselerini yükseltti. Peki, banka hisselerinde son bir ayda ne oldu? Mal mı aldılar yoksa sattılar mı?

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Merkez Bankası 2010 yılına kadar bankaların munzam karşılık olarak kendisine yatırdığı kaynaklara faiz ödüyordu. Merkez, 2010 yılından itibaren uygulamaya başladığı yeni para politikasına geçerken zorunlu karşılıklara faiz uygulamasını bıraktı. Bankalar bu işlemden dolayı zarar ediyordu. Ancak dün ilginç bir şekilde Merkez bu karşılıklara faiz ödeyebileceğini açıkladı. Bu haberle birlikte borsa bir anda yüzde 2’ye yakın yükseldi.



Peki, bu haber öncesine kadar banka tahtalarında ne oldu?



Mal aldılar

Borsada işlem gören 6 bankanın takas dökümü incelendiğinde ilginç veriler ortaya çıkıyor.  Zaten gerek Kırım olayı gerekse iç siyasetteki karışıklığa rağmen borsanın ilginç bir şekilde ayakta durması banka hisselerindeki alımlar sayesinde oldu.



İşte 6 bankanın tahtasındaki alımlar ve satımlar:



Yapı Kredi Bankası: 3 Mart-25 Mart günleri arasındaki işlemler incelendiğinde bariz alımlar dikkat çekiyor. Net  lotta Citi Menkul 16 milyon 744 bin lot ile ilk sırada.  Satıcı tarafında ise 8 milyon lot ile Garanti Yatırım var. İkinci sırada net lotta HSBC yatırım 13 milyon 984 bin lot ile dikkat çekiyor. Yine satıcı cephesinde ise 4 milyon 998 bin lot ile Yapı Kredi yatırım var. YKB’de bu alımla birlikte fiyatta yukarı yönlü hareket etmiş.

Garanti Bankası: Net lotta yine yabancı bir kurum dikkat çekiyor. Deutsche Sec 15 milyon 415 bin lot ile alım tarafında. Yatıcı ise Garanti yatırım 7 milyon 620 bin lot. Yine Alım tarafında Citi 9 milyon 2291 bin lot ve Credit Suisse 8 milyon 318 milyon lot ile ön sırada. Bu rakamlar yabancıların mart ayı boyunca Garanti hisselerini piyasadan topladıklarını ifade ediyor.



Halk Bankası: 17 Aralık olaylarından sonra yabancının uzak durduğu hatta biraz da satış yaptığı Halk Bankası’na Mart ayında az da olsa para girişi olmuş. Yatırım Finans 4 milyon, BGC Partners 2 milyon 622 bin lot ve Citi ise 2 milyon 239 bin lot alım yapmış. Satış tarafında birçok banka tahtasında olduğu gibi Garanti Yatırım çıkıyor.  Bu kurum 3 milyon 365 milyon lot satış yapmış.



İş Bankası:  Bankanın 3-25 Mart arasındaki hisse hareketi incelendiğinde Merrill Lync yaklaşık 10 milyon lot alım yapmış. Satışta ise Deutsche 3 milyon 900 bin lot ile ilk sırada. İş Bankası da Mart boyunca yabancı alımı yapılan senetler arasında yer alıyor.



Akbank: Mart ayı boyunca belkide en az alımın yapıldığı banka hisseleri arasında Akbank geliyor. Citi 6 milyon 362 bin lot alırken Credit Suisse 4 milyon 471 bin lot sattı.Yine de alış tarafı ağır basıyor.



Vakıfbank: Hisse senedinin son 20 günlük hareketi incelendiğinde Yapı Kredi Yatırım 10 milyon 425 bin lot gibi ciddi bir alım gerçekleştirmiş. Yine İş Yatırım 7 milyonluk alımı ile dikkat çekiyor. Vakıfbank hissesinde satış tarafında ise 7 milyon 300 bin lot ile Finans Yatırım ile 5 milyon 600 bin lotla Garanti Yatırım var.

Kategoriler Gündem
Yorumlar