Bedelli sermaye artırımı nedir?

Bedelli sermaye artırımı  bir şirketin sermayesinin tamamını kapsayan hisse senetlerinin toplam tutarının ödemesinin ardından yeni bir hisse senedi çıkarılması ve bunun sonucunda şirket sermayelerinin artmasını sağlar. Bu sermaye artışı için şirkette payı olan hissedarlar yatırım yaparlar. Bu yatırımlar sonucunda elde edilen gelir yatırım yüzdesine bağlıdır.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Yatırımın ve kazancın matematiksel verilerinden bahsetmeden önce bir konuya değinmemiz gerek. Bahsetmemiz gereken bu konu rüçhan hakkıyla ilgili. Rüçhan hakkı, şirkette hisse sahibi olan ortakların ihraç edilen hisselerden   kendi paylarıyla orantılı olarak aldığı meblağlardır. Hisse ortakları dilerlerse rüçhan haklarını kullanarak yeni oluşan hisselerden pay alabilirler veya isteklerine göre rüçhan haklarını sermaye olarak satabilirler. Yani rüçhan hakkı hisse sahipleri tarafından dilediğince kullanılabilir. Şimdi örnekle bu işlemlerin nasıl çalıştığını açıklayalım.

Bedelli sermaye artırımı nasıl yapılır?

Örneğin 200.000 adet hisseli bir şirketimiz olsun. Bu şirketteki her hisse 1 TL dersek sermayemiz 200.000 TL olur şirketin %100 bedelli sermaye yaptığını varsayarsak, şirketin hisseleri iki katına çıkar. Sermayemiz bu durumda 400.000 TL olur. Bu fiyatın oluşmasını şirketin sermayedarları sağlar. Dışarıdan sağladıkları sermayeleri şirket bünyesine aktarıp hisseler büyür. Bu aktarım sayesinde sermayedarlar rüçhan hakkı alırlar.

Rüçhan hakkı, sayesinde hem yeni sermaye artırımından öncelik hem de şirket hisselerinden alma hakları olur. Şirketin piyasadaki hisse değerine 5 TL diyelim. Bedelli sermaye artırımından önce 1.000.000 TL lik piyasa değeri olan hisseler, Bedelli sermaye artırımından sonra şirkete 200.00 TL eklendiği için 1.200.000 TL piyasa değeri alır. Bu durumda 400.000 TL hissemiz olduğu için hissenin piyasadaki sabit ücret 5 TL 'den 3 TL 'ye iner. Bu durumda sermayemiz de 200.000 TL artmış olur. Sonuç olarak bedelli sermaye artırımı bu işe yarar.

Rüçhan hakkı nasıl kullanılabilir?

Rüçhan hakkı ile hisse ortakları şirketin hissesini piyasa fiyatından daha ucuz bir şekilde alabilmesini sağlar. Rüçhan hakkınızla bedelli sermaye artırımına katılabilir, dilerseniz de rüçhan pazarında hakkınızı satabilirsiniz.

Temettü nedir, dağıtımı nasıl olmalıdır?

Temettü, şirketin dönem içinde elde ettiği kârdan mevcut ortakların pay alma hakkıdır. Bedelli sermaye artırımından önceki ve sonraki hisseler birbirinden farklıdır. Eğer bedelli sermaye artırımından önceki kısma ilişkin faaliyetlerinden kaynaklı bir temettü dağıtılacak olursa sermaye artırımından sonraki tarihlerde şirkete ortak olanlar bu temettüden hak temin edemezler.

Bedelli sermaye artırımının faydaları

Bedelli sermaye artırımı çoğu konuda avantajlar sağlar. Bu avantajları sıralayacak olursak şunlardır;

·         Şirketteki hissedarlar, hisseleri oranında yeni hisse alma ayrıcalığı tanınır.

·         Bedelli sermaye artırımının ardından hem hisse senetlerinin fiyatı hem de piyasadaki değeri değişir.

·         Şirketin sermayesine bir artış görülür.

·         Bedelli sermaye artırımı diğer yandan hisse sahiplerinin rüçhan haklarını kısıtlayarak sadece yeni yatırımcılara yönelik de yapılabilir. Halka arz buna bir örnektir.

·         Bedelli sermaye artırımı dışında ek finansman desteği de sağlar

·         Hem sermaye olarak hem kuruluş olarak şirketlerin büyümesini sağlar

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar