Bir hisse, bir analiz: Halkbank

Vakıf Yatırım, üçüncü çeyrek sonuçlarını açıklayan ve beklentilerin altında kar yazan Halkbank için 7,52 TL hedef fiyat ile 'Al' tavsiyesini korudu. Raporda, 'Banka hisseleri son 1 ayda BIST-100’e paralel performans gösterirken, bankacılık endeksine göre %11,2 negatif ayrıştı' bilgisine de yer verildi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Vakıf Yatırım'ın konuya ilişkin raporunda şu değerlendirme yapıldı:
"Beklentilerin hafif altında net kar (=)

Halk Bankası 2020 yılı üçüncü çeyrek için tahminlerimize paralel ancak piyasa beklentilerinin %10,3 altında 315 mn TL (y/y:-%66,8, ç/ç:+%2,2) net kar açıkladı.

Böylece bankanın 2Ç’de %8,4 olan özkaynak karlılığı 3Ç’de %7,8’e geriledi. 3Ç’de bankanın net karında gözlenen gerilemede, döviz kuru kaynaklı artan net ticari zarar ve temettü gelirlerinin azalması etkili oldu. 3Ç20’de bankanın kredi büyümesi %6,9 olurken, mevduat hacmi ise çeyreksel %10,2 arttı. Son 1 ayda bankacılık endeksine göre %11,2 negatif ayrışma gösteren Halk Bankası için 7,52 TL olan hedef fiyatımızı koruyor, kısa vadeli “Endekse
Paralel Getiri” ve uzun vadeli “AL” önerilerimizi sürdürüyoruz.

3Ç’de TL kredi büyümesi %5,6 düzeyine geriledi – Bu yılın ilk yarısında oldukça güçlü seyreden (YBB:+%49,8) bankanın TL kredi büyümesi, 3Ç20 döneminde %5,6 (sektör ort: +%7,7) düzeyine geriledi. Aynı dönemde bankanın YP kredilerinde dolar bazında %1,1 daralma görülürken, toplam kredi büyümesi %6,9 oldu.

Ayrıca 3Ç’de bankanın toplam menkul portföyü hem YP varlıkların artması hem de TL’deki değer kaybının etkisi ile çeyreksel %15,3 genişledi. Fonlama tarafında ise, bankanın toplam mevduat hacmi çeyreksel %10,2 artarken, bu dönemde repo fonlaması da %32,6 yükseldi ve toplam fonlamadaki ağırlığı %14,0’den %16,5’e çıktı.

Aktif kalitesine detaylı bakıldığında, bankanın 3Ç sonu itibariyle takipteki krediler oranı bir önceki çeyreğe göre 33 bp azalarak %3,6’ya geriledi. Bu dönemde banka 592 mn TL tutarındaki 5. grup takip kredisini makul beklenti kalmaması nedeniyle kayıttan düştü (TKO etki: -13 bp). 

Artan net ticari zarar çekirdek gelirleri olumsuz etkiledi – Halk Bankası’nın 3Ç’de net faiz gelirleri 2Ç’ye kıyasla %5,2 artarak 5,6 mlr TL ile beklentimize paralel gerçekleşti. Bu dönemde TL kredi –mevduat makasındaki gerilemeye karşın, YP tarafta görülen genişleme bankanın net faiz marjı için dengeleyici oldu. Aynı dönemde bankanın komisyon gelirleri çeyreksel %28,0 artış ile sektöre paralel güçlü toparlanma gösterdi. Diğer yandan, bankanın 3Ç’de döviz kuru kaynaklı 3,2 mlr TL (2Ç20: -1,2 mlr TL) net ticari zarar kaydetmesi, çekirdek gelirlerine çeyreksel %33,9 düşüş getirdi. Ayrıca 2Ç’de bankanın 507 mn TL olan temettü gelirlerinin 3Ç’de 4 mn TL ile sınırlı kalması da, net karı çeyreksel bazda olumsuz etkiledi. Bu dönemde karşılık giderlerindeki %31,9’luk gerileme ve ertelenmiş vergi geliri nedeniyle 75 mn TL’lik vergi geliri kaydetmesi, bankanın net karındaki düşüşü sınırladı. Böylece bankanın 2Ç’de %8,4 olan özkaynak karlılığı 3Ç’de %7,8’e geriledi.

Değerleme ve öneri – 4Ç20’de özellikle TL tarafta kredi-mevduat makasındaki daralmanın belirginleşmesini bekliyoruz. Ancak, enflasyon düzeltmesi sonucunda oluşmasını beklediğimiz menkul kıymet gelir artışının, bankanın net faiz marjındaki daralmayı kısmen sınırlayacağını değerlendiriyoruz. 3Ç’de %1,6 olan bankanın risk maliyetinin 4Ç’de bir miktar yükseleceğini öngörüyoruz.

Böylece Halk Bankası için 2020 sonu net kar tahminimiz i 2,4 mlr TL (y/y:+%41,5) olarak koruyoruz. Banka için 7,52 TL olan hedef fiyatımızı ve kısa vadeli “Endekse Paralel Getiri”, uzun vadeli “AL” önerilerimizi sürdürüyoruz. Banka hisseleri son 1 ayda BIST-100’e paralel performans gösterirken, bankacılık endeksine göre %11,2 negatif ayrıştı."

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Yorumlar