BİST'te yatay negatif açılış bekleniyor

A1 Capital tarafından günlük olarak hazırlanan raporda; Corona virüsüne dair endişeli tablo devam ediyor ve bu durum endeksler üzerindeki baskısını koruyor denildi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

A1 Capital tarafından hazırlanan piyasa yorumunda şu detaylara yer verildi:

Ocak ayının son haftasına başlarken kritik başlıklar hafta genelinde kendini gösterecek. Corona virüsüne dair endişeli bekleyiş, Fed kararı, TCMB enflasyon raporu gibi detaylar derken hareketli bir hafta piyasaları bekliyor olacak. Global piyasalardaki zayıf görünümünde endeksleri baskı altında tutarken, BIST100’de cuma gününü sabah açılışta güçlü gelen alımların aksine %0.33 aşağıda 122.141 puanla tamamladı. Dolar/TL kurunda ise 5.90-5.95 aralığındaki fiyat hareketi devam ediyor. Bugün Çin ve Asya’da bazı ülkeler kapalı olacak. Veri gündemi de sakin. Bu nedenle haber başlıkları fiyat hareketleri açısından önemli olabilir.

Küresel piyasalarda Çin ve diğer Asya ülkelerindeki tatil haftanın genelinde devam edecek. Corona virüsüne dair endişeli tablo devam ediyor ve bu durum endeksler üzerindeki baskısını koruyor. Bu gelişmelerin güvenli liman varlıklarını ön plana çıkarması, son günlerde ons altın yeniden 1580$ seviyesine tırmanmasını destekledi. Petrol fiyatları ise yaşanan durumun neticesinde talebin azalacağı beklentisiyle temmuz ayında gördüğü seviyelere geriledi. Bugün yurtdışı piyasalarında veri gündemi sakin. Fakat haber başlıkları fiyatlamalar açısından daha önemli olabilir.

Manşette Öne Çıkanlar

·         ABD Başkanı Donald Trump, ABD'nin İran ile müzakere etmek için yaptırımları kaldırmayacağını söyledi.

·         Çin Devlet Konseyi, yaptığı toplantıda Çin Yeni Yılı tatilini 2 gün uzattı. Daha önce 30 Ocak'ta sona ereceği duyurulan tatil, 2 Şubat'a kadar uzatıldı.

·         ABD Başkanı Trump’ın Senato’da yargılanmasına bugünde devam etmesi bekleniyor.

·         Trump, İsrail Başbakanı B.Netanyahu ve  muhalefet lideri B.Gantz ile bugün görüşmeler yapacak.

·         ABD, Hindistan’ın bir ticaret anlaşması istiyorsa 5-6 Milyar Dolar daha fazla ABD tarım ürünü alması gerektiğini belirtti.

·         Hazine ve Maliye Bakanlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü, Sigortacılık Kanunu'nun 32. maddesi ve ilgili diğer mevzuat hükümlerine aykırılık nedeniyle Akbank'a, 94 milyon 703 bin 256 lira idari para cezası uygulayarak sigorta aracılığı faaliyetini 15 gün süreyle durdurdu.

·         Türkiye kapasite kullanım oranı verisinin seans başında açıklanması bekleniyor.

·         Borsa İstanbul’da bugün yatay negatif açılış yapması bekleniyor.

ŞİRKET HABERLERİ

· AKBNK – AVİVASA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş Hazine ve Maliye Bakanlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü tarafından, acente Akbank TAŞ'nin Sigortacılık Kanunu'nun 32. maddesi ve ilgili diğer mevzuat hükümlerine aykırılığı nedeni ile sigorta aracılığı faaliyetinin, 30.01.2020 – 13.02.2020 tarihleri arasında 15 gün süre ile geçici olarak durdurulmasına karar verilmiştir.

· AKCNS – Şirket yapılan Yönetim Kurulu Toplantısında; Yönetim Kurulu üyesi, Sn. Burak Turgut Orhun'nun 24.01.2020 tarihi itibariyle istifasının kabul edilmesine boşalan Yönetim Kurulu Üyeliğine, 24.01.2020 tarihinden itibaren Sn. Ahmed Cevdet Alemdar'ın ayrılan üyenin kalan süresi içinde görev yapmak üzere Yönetim Kurulu Üyesi olarak atanmasına ve bu hususun ilk Genel Kurulu'nun tasviplerine sunulmasına karar verilmiştir.

· AKGRT, AVISA, AKBNK – Hazine ve Maliye Bakanlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü tarafından, Sigortacılık Kanunu'nun 32. maddesi ve ilgili diğer mevzuat hükümlerine aykırılık nedeniyle; Bankaya 94.703.256 TL idari para cezası uygulanmasına ve sigorta aracılığı faaliyetinin 15 gün süre ile 30 Ocak 2020 ile 13 Şubat 2020 tarihleri arasında geçici olarak durdurulmasına karar verilmiştir

· AVISA – Yönetim kurulu üyeleri Hakan Timur ve Fuat Öksüz'ün istifalarının kabulune, istifaen boşalan üyeliklere atanmak üzere, Gökhan Eyigün ve Neslihan Döngel Özlem'in ilk Genel Kurul'un onayına sunulmak üzere atanmasına karar verildi.

· AVOD – Dava süreci ile ilgili KAP'ta yer alan detaylı paylaşım

· BRISA – Yönetim Kurulu Üyeliğinden istifa eden Barış ORAN'ın yerine, Şirket Esas Mukavelenamesinin 12'nci maddesine uygun olarak, artan sürece vazife görmek üzere T.C. Uyruklu Haluk DİNÇER'in 24.01.2020 tarihinden geçerli olmak üzere Yönetim Kurulu Üyesi olarak atanmasına ve bu değişikliğin yapılacak ilk genel kurulda ortakların onayına sunulmasına karar verilmiştir.

· CRDFA – 28.12.2019 tarihli Finansal  Duran Varlık Edinimi  duyuru ve 21.01.2020 tarihli özel durum açıklama ile ilgili olarak ; Edinilmesine karar verilen finansal varlığın değerlemesini yapan  Millstone&Co Ukraine Ltd." (Kiev  Heritage Center  28 Verkhniy Val Str. Kiev 04071 Ukraine)  şirketinin Sermaye Piyasası Kurulu'nun  belirlediği kuruluşların muadili niteliğinde olduğuna 28.12.2019 tarihli Yönetim kurulu toplantısında incelenerek karar verilmiştir.

· EGCYO – Bağlı ortaklıklar Doğa Tarım Hayvancılık Gıda Pazarlama San. ve Tic. A.Ş ("Doğa Tarım"), Batı Tarımsal Yatırımlar A.Ş. ("Batı Tarım"), EGC Tarım Arazileri AŞ ("EGC Tarım") ve Tan EGELI tarafından; T.C. Çal Asliye Hukuk Mahkemesinde 7101 sayılı kanunun 14. Maddesi ile değişik İİK.'nun 286 ve devamı maddeleri gereğince Konkordato mühleti verilmesi için dava açmış oldukları, İlgili mahkemece 24 Ocak 2020 tarihinde düzenlenen tensip tutanağında 7101 sayılı kanunun 14. Maddesi ile değişik İİK.'nun 286. Maddesinde belirtilen belgelerin mevcut olduğu anlaşılmakla aynı kanun değişik 287. Madde gereğince 24.01.2020 tarihinden başlamak üzere 3 ("üç") aylık geçici mühlet verilerek, ön inceleme ve ilk tahkikat duruşmasının 21 Nisan 2020'a bırakıldığına tensiben karar verildiği şirketimize bildirilmiştir.

· FONET – Hatay İl Sağlık Müdürlüğü ile  "36 ay süreli Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi (SBYS) Hizmet Alımı"  sözleşmesi  3.777.264,00 TL bedelle 24/01/2020 tarihinde imzalanmıştır.

· GLYHO – Şirketin dolaylı bağlı ortaklığı Global Ports Holding Plc (GPH), bağlı ortaklığı Creuers del Port de Barcelona SA (Creuers)'in, Autoridad Portuaria de Malagas'ın (Malaga Liman Başkanlığı'nın) Malaga Kruvaziyer Limanı'nda sahip olduğu %20'lik payını 1,5 milyon Euro bedelle satın aldığını Şirkete bildirmiştir. Bu alım sonrasında Creuers'in Malaga Kruvaziyer Limanı'ndaki payı %100'e çıkarken, GPH'in Malaga Kruvaziyer Limanı'ndaki efektif payı ise %49,6'dan %62'ye yükselmiştir. Söz konusu gelişme, GPH'in mümkün ve kendi takdirince uygun gördüğü durumlarda azınlık hisselerini piyasa değeri üzerinden satın alma stratejisi ile paralellik göstermektedir.

· INTEM – Eczacıbaşı Yapı Gereçleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile imzalanan satış ve dağıtım sözleşmesi ile ilgili KAP'ta ye alan paylaşım

· KARSN – Karsan, Polonya’nın Plock Belediyesi için açılan otobüs ihalesinin  kazananı oldu. Daha önce Polonya’ya 41 adet araç teslim eden marka, bu kez de Plock kentinde hizmet vermek üzere 7 adet dizel araç teslim edecek. (Kaynak: Foreks)

· MRGYO, MARTI – Şirket ve Martı Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş tarafından DenizBank A.Ş. ve Deniz Faktoring A.Ş.'den kullanılmış olan finansal tablolarda yer alan kredilerin yeniden yapılandırmasına ilişkin protokol görüşmeleri devam etmektedir. 10.01.2020 ve 15.01.2020 tarihli özel durum açıklamalarına ilişkin olarak; bağlı ortaklık Martı Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.'nin bir taşınmazının ertelenen satışı için yasal süreç içerisinde 08.04.2020 tarihi belirlenmiştir.

· TAVHL – Şirketin 01.01.2019 – 31.12.2019 hesap dönemine ilişkin finansal raporlarının 7 Şubat 2020 tarihinde kamuya açıklanması planlanmaktadır.

· THYAO – 2020 Yılı Bütçe ile ilgili KAP'ta detaylı paylaşım yapılmıştır.

· USAK – Sermaye Artışından Sağlanacak Fonun Kullanımına İlişkin Rapor KAP'ta yayınlanmıştır.

· YUNSA – Şirket Yönetim Kurulu'nun 24.01.2020 tarih ve 1106 No'lu toplantısında 24.01.2020 itibarıyla Satış ve Pazarlama Direktörlüğü görevinden istifa eden Şevket Bora Birgin'nin istifasının kabulüne karar verilmiştir.
 

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Hisse Yorumları
Yorumlar