Borsa Endeksi Nedir?

Borsa endeksi ya da hisse senedi piyasası endeksi, yatırımcıların piyasa performansını hesaplanması için mevcut fiyatlarını daha önceki dönemlerdeki fiyatlar ile karşılaştırmasına yardımcı olan ir borsa alt kümesini ölçen endekstir.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Borsa endeksi seçilen hisse senetlerinin fiyatlarından hesaplanır ( Daha basitçe ifade etmek gerekişe tipik olarak ağırlıklı bir aritmetik ortalama olarak düşünülebilir).

Borsa Endeksi Temel Kriterleri
Borsa endeksi hesaplaması yapılabilmesi için iki ana kriter olması gerekir. Borsa endeksi hesaplama kriterleri şunlardır:

·         Birinci kriter endeksin yatırım yapılabilir olmasıdır.

·         İkinci kriter ise borsa endeksinin şeffaf olmasıdır.

Borsa yatırımcıları yatırım fonu olarak yapılandırılmış bir endeks fonu satın alırlar ve bir endeksi takip ederek borsa endeksi üzerine yatırım yapabilirler.

Borsa Endeksi Neyi Temsil Eder
Borsa endeksi ülke ekonomisini, ülkedeki politik istikrarı, yatırımcıların güvenini ve ülkede yer alan bütün sektörlerdeki büyümeyi yansıtır. Bu nedenle önemli bir parametredir.

Söz gelimi borsa endeksi yıllık olarak hesaplandığında % 10 ile % 30 arasında büyüme gösteriyor ise bu ülkede durumun istikrarlı ve umut verici olduğunu simgeler. Borsadan elde edilen kar ile banka faizi karşılaştırılarak istikrar hakkında daha iyi bilgi sahibi olunabilir.  Eğer banka faizinden % 10 getiri elde ederken borsadan % 15 getiri elde ediliyorsa bu durumda göstergeler iyi bir gelişmeye işaret ediyor demektir. Burada dikkat edilmesi gereken borsa endeksi üzerindeki günlük değişimlerin göz ardı edilerek yıllık bazdaki verilen ele alınmasıdır. Aksi takdirde sonuç yanıltıcı olabilir.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar