​Borsa İstanbul 74 bine yaklaştı

Borsa İstanbul günü 1556,5 puanlık yükselişle 73,871,54 puandan kapadı.Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, yarınki 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü tatili öncesinde günü yüzde 2'nin üzerinde yükselişle tamamladı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

BIST 100 endeksi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı'nın açıklamalarının ardından hızlanan yükselişi ile günü dünkü kapanışa göre 1.556,57 puanlık artışla 73.871,54 puandan kapattı.



Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri ortalama yüzde 2,15 değer kazanırken toplam işlem hacmi 4,1 milyar lira oldu. Güne yükselişle başlayan BIST 100 endeksi, Başçı'nın açıklamalarının ardından düşüşe geçen faizlerden bulduğu destekle en yüksek 74.241,14 puanı gördü, endeksin lokomotifi durumundaki banka hisseleri ortalama yüzde 4,18 yükseldi.



TCMB'nin 2014 Yılı 2. Enflasyon Raporu'nda yılsonu enflasyon tahmininin yüzde 6,6'dan yüzde 7,6'ya yükseltilmesinin ardından Başkan Başçı analist ve gazetecilerin sorularını cevapladı. Başçı'nın faizlerin düşürülüp düşürülmeyeceğine ilişkin, bu konuda hareket alanının bulunduğunu ve Para Politikası Kurulu'nda (PPK) tartışılacağını belirtmesi ile faizler hızlı bir şekilde düşüşe geçerken banka hisselerinde yüzde 6'ları aşan yükselişler görüldü.



Analistler, TCMB'nin Enflasyon Raporu'nda yıl sonu enflasyon tahmininin yükseltilmesinin beklentiler dahilinde olduğunu ayrıca Başçı'nın açıklamalarının da piyasalara güven verdiğini belirterek, faizlerin 17 Aralık 2013 tarihinden beri gördüğü en düşük seviyeye gerilemesinin başta banka hisseleri olmak üzere hisse senedi fiyatlamalarını pozitif etkilediğini kaydediyor.



Bu akşamki ABD Merkez Bankası (Fed) kararları ve sonrasında Başkan Janet Yellen'in açıklamalarının küresel piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade eden analistler, ABD'de bugün açıklanan 1. çeyrek GSYH verisinin yüzde 0,1’lik artış ile beklentilerin oldukça altında kalarak sürpriz yaptığını da vurguluyor.

Kategoriler Gündem
Yorumlar