Borsa vergisi nasıl uygulanacak?

Mehmet Şimşek yönetimi mali sıkılaştırma hamlesinin bir parçası olarak hisse senedi ve kripto varlıklara yapılan yatırımlardan elde edilen gelirleri vergilendirmeyi planlıyor. Borsadaki vergilendirmenin nasıl olacağı merak edilirken kulislerde farklı iddialar konuşuluyor.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

2008 yılında borsa işlemlerinden elde edilen karlar üzerindeki vergi oranı yüzde 10'dan yüzde 0'a indirilmişti. 16 yıl aradan sonra borsadaki yatırımlardan elden edilen gelirlerin vergilendirilmesi yeniden gündeme geldi.

Mehmet Şimşek yönetimi mali sıkılaştırma hamlesinin bir parçası olarak hisse senedi ve kripto varlıklara yapılan yatırımlardan elde edilen gelirleri vergilendirmeyi düşünüyor.

VERGİLENDİRME NASIL OLACAK?

Öte yandan bu gelişme sonrası bu vergilendirmenin nasıl olacağı da merak konusu oldu. Adlarının açıklanmasını istemeyen bakanlık yetkilileri, konuyla ilgili çalışmaların devam ettiğini doğruladı ancak nihai bir karar alınmadığını söyleyerek verginin potansiyel ölçeği hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

KULİSLERDEKİ İDDİALAR NELER?

Verginin oranı konusunda henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Bununla birlikte kulislerde sanılılan aksine gelir vergisi şeklinde değil alım satımlarda uygulanan komisyona vergi uygulanacağı konuşuluyor. Vergilendirmenin yatırımcı işlem kârı üzerinden değil, portföy nema ve komisyon (stopaj/bsmv) üzerinden olacağı iddia ediliyor.

ENDEKSİ BASKILADI

Borsa yatırımlarına vergi gelebileceğine dair çıkan haber akışları dün kapanışa doğru geri çekilmelerde etkili oldu. Borsa İstanbul BİST100 endeksi geçtiğimiz işlem gününü satıcılı tamamladı. Endeks 192 puan geri çekilirken ykayıplar yüzde 2'ye yaklaştı.

MEHMET ŞİMŞEK: 'GÜNDEMİMİZDE YOK'

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 4 Mart 2024'te Bloomberg HT'de katıldığı bir canlı yayında 'Borsa İstanbul'u ya da başka bir alanda piyasayı bozacak bir vergi düzenlemesi gündemimizde değil' açıklamasında bulunmuştu.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar