Çin ekonomisi beklentileri karşılamadı

Çin ekonomisi dördüncü çeyrekte piyasanın büyüme beklentilerini yakalayamadı

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Pinpoint Asset Management'ın başkanı ve baş ekonomisti Zhiwei Zhang yayınladığı yatırımcı notunda, "Emlak sektörüne yapılan yatırımların düşmesiyle, ekonomi imalat sektörüne ve hizmet sektörüne daha bağımlı hale geldi. Bu geçişin tamamlanması zaman alacaktır. Piyasadaki en önemli soru, emlak sektöründeki geçişin ne zaman tamamlanacağıdır." dedi.

Ulusal İstatistik Bürosu dördüncü çeyrek GSYH verisi ile birlikte genç işsizliğini de yeniden açıklamya başladı. Halen okula devam edenler hariç tutulduğunda, 16-24 yaş arası gençlerde işsizlik oranı %14,9 olurken, Aralık ayında şehirlerdeki oran %5,1 oldu.

Büro, hesaplama yöntemlerini yeniden değerlendirme ihtiyacını gerekçe göstererek genç yaş grubunun işsizlik oranını açıklamayı yaz aylarında geçici olarak askıya almıştı. Söz konusu işsizlik oranı daha önce %20'nin üzerine çıkmıştı.

Perakende satışlar Aralık ayında bir önceki yıla göre %7,4 oranında artarak %8'lik büyüme beklentilerini karşılayamadı.

Sanayi üretimi Aralık ayında bir önceki yıla göre %6,8 oranında artarak %6,6'lık büyüme tahminlerini aştı.

Sabit varlık yatırımları 2023 yılı için öngörülen %2,9'luk artışın bir miktar üzerinde, %3 oranında artmıştır.

Sabit varlık yatırımları içinde gayrimenkul 2023 yılında %9,6 oranında azalmıştır. Altyapı yatırımları %5,9 oranında artarken, imalat sanayi yatırımları %6,5 oranında büyümüştür.

Fiziksel ürünlerin online perakende satışları %8,4 oranında artarak toplam perakende satışların yaklaşık %28'ini oluşturdu.

Yorumlar