Coca Cola 2024 ilk çeyrek bilançosunu açıkladı

Coca Cola İçecek A.Ş (CCOLA) 2024 ilk çeyrek bilançosunu açıkladı. Şirketin net karı, geçen yılki 3,2 milyar TL'ye kıyasla 1Ç24'te 2,7 milyar TL olarak kaydedildi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Coca Cola'nın 2024 Yılı 1. Çeyrek Dönemi Finansal Sonuçlarına Ait Değerlendirmeler şöyle:

Net satış geliri (“NSG”) bir önceki yıla göre %2,9 oranında artarak 27,2 milyar TL'ye ulaşırken; NSG/ük hassas gelir artışı yönetimi girişimleri sayesinde %6,3 oranında iyileşti. Konsolide net satış gelirimiz raporlanan bazda 2,58 ABD Doları olarak gerçekleşirken, TMS 29 uygulanmamış NSG/ük ise 2,55 ABD Doları ile son 10 yılın en yüksek seviyesinde kaydedildi ve ABD Doları bazında %9,0'lık bir büyümeye işaret etti.

• Türkiye operasyonu 2023 yılında %9,5 net satış geliri büyümesi kaydetti ve NSG/ük %3,9 oranında arttı. Etkili Gelir Büyüme Yönetimi stratejileri sayesinde, tüketici satın alma gücünün yakından izlenmesi ve geleneksel kanalın tüm kanallar içerisinde payının artmasıyla (yıllık 473 baz puan) net satış gelirinde güçlü bir büyüme kaydedildi.
• Uluslararası operasyonlarda, TMS 29 düzeltmelerinin etkisiyle net satış geliri geçen yılın aynı dönemine göre yatay seyrederken, TMS 29'un etkisi olmaksızın net satış geliri yıllık bazda %67,2 oranında artmıştır. Öte yandan, NSG/ük büyümesi TL bazında TMS 29 öncesi yıllık %80,1 olarak gerçekleşti. Kaliteli portföy karması büyümesine özel olarak odaklanılmış olması ve dinamik fiyatlandırma aksiyonları, uluslararası operasyonlarda da güçlü net satış geliri sağlamış ve böylece geçen yılın aynı dönemine göre %9,9 artışla 2,4 ABD Doları NSG/ük elde edilmiştir.

Brüt kar marjı’nın konsolide bazda 247 baz puan artarak %33,2'ye yükselmesinde Türkiye ve Kazakistan'ın etkisi büyük oldu. Kazakistan'daki maliyetlerin yatay seyri ve ilk çeyrekte alınan fiyatlandırma aksiyonları brüt kar marjındaki artışa katkıda bulunan ana unsurlar oldu. TMS 29 hariç tutulduğunda, brüt kar marjındaki iyileşme konsolide bazda 354 baz puan oldu.

• Türkiye'de brüt kar marjı, disiplinli ve dinamik fiyat yönetimi, olumlu kanal kırılımı ve beklenenden daha düşük maliyet bazı sayesinde 1Ç24'te 842 baz puan artarak %33,2'ye yükseldi. Önceki çeyrekte üretilen bitmiş ürün stoklarının satışı 1Ç24'te marjları destekledi.

• Uluslararası operasyonlarımızın brüt kar marjı, büyük ölçüde Pakistan'da devam eden
makroekonomik sıkıntılar dolayısıyla fiyatlandırma aksiyonları konusundaki dikkatli tutumumuz nedeniyle 96 baz puan azalarak %33,4'e geriledi. Kazakistan ve Irak'ın brüt kar marjı bu çeyrekte geçen yılın aynı dönemine kıyasla önemli ölçüde iyileşti.

• Konsolide FVÖK marjımız 13 baz puanlık hafif bir düşüşle %11,8 olarak gerçekleşirken, TMS
29 muhasebesi hariç tutulduğunda FVÖK marjı yıllık bazda 101 baz puanlık bir artışla %16,1'e
ulaşarak son 10 yılın en yüksek ilk çeyrek FVÖK marjına ulaştı.

• FAVÖK marjı ise 1Ç24'te 24 baz puanlık hafif bir düşüşle %16,4 olarak gerçekleşti. TMS 29 muhasebesi uygulanmamış FAVÖK marjımız yıllık bazda 75 baz puan iyileşme ile %19,4 olarak gerçekleşti.

• TFRS 16'ya ilişkin kira borçları da dahil olmak üzere net finansman gideri, faiz oranlarındaki
artış ve TL'deki değer kaybı ile birlikte toplam faiz giderlerini artıran yerel para birimi cinsinden
borçlanmanın daha yüksek payı nedeniyle 1Ç23'teki (766) milyon TL'ye kıyasla 1Ç24'te
(1.145) milyon TL olarak gerçekleşti.

 

 

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar