BAYBARS SEZEN: ALTIN BU YAZ DÜŞER Mİ?

EVYAH! Piyasaların ALTIN ÇOCUĞU üstad Baybars Sezen, yine ALTIN diyor.  Bu yaz altının trendini merak ediyorsanız bu yazıyı mutlaka okuyunuz!

Abone ol
Abone ol Haberi dinle



Sevgili arkadaslar gecen sefer konum piyasalar da ne olacak iydise , bu sefer tekrar favori konuma  ve sevgili dostuma geri donmek istiyorum : MISTER GOLDIE ta kendisi !

Biliyorsunuz sevgili arkadaslar , hayatta  en onemli olan sevgi ve durustlukdur , yani her zaman kalbinle hareket etmektir ...Bu yuzden zannediyorumki beni okiyan arkadaslar yazilarmi sadece kalbimle sevgi ile ve cok durustce yazmaya calistigimi anlamislardir...

 

Ne mutlu bana bu sevgi yi ve bu durustlugu insanlarile paylastiysam ve burada  tekrar butun borsamatik okuyuculara ve tabiki editorune Remzi beye yeniden tesekkur ederek sukranlarmi ve saygilarmi sunmak isterim ...Bu arada butun sicak ve destek mesajlariniz icin tekrar tesekkur etmek isterim sevgili arkadaslar..

 

Bu yuzden sevgili arkadaslar, Rakamsiz, Grafiksiz, Tekniksiz, Ezbersiz, Onyargisiz, sadece kalbimle (ve tabiki Nasdaq tercubemle) ve en basit sekilde , olaylari anlatmak en buyuk amacim olacaktir....

 

Iste bu sevgi yi ve  ayni durustlugu tasidigi icin GOLDIE dunyanin cogu insanlarin kalblerinde bir numara oldugunu dusunuyorum ....Yani GOLDIE  ye Asik olanlarin sayisi giderek artigini goruyorum, buda beni cok mutlu ediyor cunku GOLDIE ALTIN kalbi tasidigi icin bunu hakkediyor sevgili arkadaslar.

GOLDIE her zaman temiz kalbleri kazandirir , bunu hic unutmayin sevgili arladasar...

 

Gelelim herhalde yaz mevsimi yaklasinca herkesin diilinde en buyuk soru isaret : GOLDIE her yaz gibi bu yazda dusmeye basliyacakmi, yani GOLDIE yaz tatiline cikacakmi  yolsa tam aksine buyuk bir yukselisemi hazirlaniyor?

 

Tabi bu son gunlerde, butun dunya analistleri yine cekmecelerinden grafiklerile, rakamlar ile, ve en kotusu ayni ezber ile '(GOLDIE yazin duser ezberi gibi) GOLDIE yi yorumlamaya basladilar ...Ne yazikki, her zaman vurguladigim gibi, GOLDIE nin psikolojini anlamadiktan sonra, teknik mi rakam mi hic bir seye yaramaz sevgili arkadaslar..Ornegi GOLDIE yi anlamayinca fantezi yorumlar devam ediyor (GOLDIE Yunanistan yuzunden yukseliyor komik yorum gibi !




Bu yuzden butun bu analistlere tek tavsiyem : GOLDIE ile ugrasmayin !!



COMEX bile (ABD vadeli piyasalar) geri adim atti GOLDIE deki teminatlari tekrar 10% dusererek : tahmin ettigim gibi FED korktu COMEX batacak diye (islemler azalirsa) : gordulerkki fazla ileriye gittiler 5 kere teminati yukselterek...Tabi HONG KONG kendi vadeli piyasasini kurmasi da korkuttu !


Yani COMEX bile GOLDIE bas a gelemedi ! Buda GOLDIE ve GOLDIE ciler icin buyuk bir zafer ! (kitco News 17/06/11)..

 

Aslinda GOLDIE mevsimler ile veya rakamlarile hic bir ilgisi yok , ama sadece gundemler ile !

Ve bu yaz GOLDIE icin gundemler fazlasinla cok sicak !

Yani bu yaz gundemler yeterince asiri sicak olacacagina benziyor GOLDIE icin : butun dunyada Enflasyonun tirmanisa gecmesi otesinde, ABD iflas edecekmi ve Mr Bernencke son dakikada durumu kurtabilmek icin yeniden para basacakmi?


MR BERNENCKE ALTINLARINI GOSTERECEKTIR...

 

Ama ilk once ve her sey den once, ABD de  23 Haziran 2011 de cok onemli bir gun yasanacaktir : Ron Paul un baskisiyle (ABD de 2012 secimler icin cumhuriyetcilerin en buyuk adayi  ve ayni anda Senatonun mali islerin baskani .Ayni sekilde FED in en buyuk dusmani cunku FED in  resmen yok olmasini istiyor), Mr Bernencke ilk defa butun ABD ve dunya ya ABD nin kac ton GOLDIE var aciikliyacaktir !!! Cunku herkes sunu merak ediyor ABD GOLDIE sini  gizlice sattimi ayakta tutunmak icin  yoksa kasada (FORT KNOX) saklamaya devam ediyormu ? ("GOLD MONEY" report).

Butun bu GOLDIE yi teftis etmek icin ("audit") tam 400 kisi nin yardimi istendi !

Tam 700 000 ALTIN kulce (GOLD bar) kontrol edecekler !!

GOLDIE ciler icin o gun cok buyuk bir zafer olacagina benziyor.cunku FED baskani GOLDIE yi manipule ediyormu ortaya cikacak....

 

 

EN SICAK GUNDEM : ENFLASYON UN ALEVLENMESI ....


Yaz ve sicak hava ile beraber, butun dunyada , Enflasyon tekrar alevlendi diyebiliriz...Cok normal cunku bir FED baskani surekli para basarsa, olacagi parasal enflasyon ile beraber, enflasyon canavari tekrar ateslenmesi !

 

Bu hafta basi belirtigim gibi GOLDIE enflasyon rakaml ile (CPI) beraber ciddi sekilde costu ! ve kongreden haber gelmiyencede GOLDIE tekrar 1535 lere dayanmis oldu bekledigim gibi...ABD de Enflasyon tirmanisda olmasi su demek oliyor sevgili arkadaslar : FED acil faizleri artirmasi  gerekiyor yoksa Ben amcamiz hic bir zaman cosan enflasyonu kontrol altina alamiyacaktir !

Ote yandan Mr Bernencke tekrar para basmaya devam ederse, bu enflasyon astronomik rakamlara ulasacaktir ve bir yildan beri savundugum hyperenflasyona yol acacaktir !!

 

Buda FED in baskni icin cok buyuk bir kabus olacaktir !!!

Cunku bir yandan FED Para basmasam deyse sistem cokecek ( cunku ABD ekonomisi ayakta tutunamiyor ve hala zayif) ote yandan para basarsam deyse enflasyon u ciddi sekilde tirmandilaracaktir !!!


Waowww, zavalli doktor Bernencke ! Hasta olan ABD nin hastaligi uzerine bir turlu teshis koyamadi !

Aslinda Mr Bernencke bu isi biraksa, itiraf etse ben bu isi bilmiyorum ve yapamiyorum butun dunya icin buyuk bir nefes olacaktir ! Ne yazikki hata uzerine hata yapmaya devam ediyor ve bu hatalarin maliyeti onceden belirtigim gibi butun dunya icin cok agir olacaktir.

 

Iste 6 aydan beri butun dunyada enflasyon tirmanisda olmasi bu maliyetin bir yanidir.

IMKB dusuyorsa bu yuzden sevgili arkadaslar cunku piyasa artik faiz artirim bekliyor Mr Bernencke sorumsuz halde para bastigi dolayindan. Dolar/TL 1.57 de dip yapip tekrar 1.60 lari kirmis oldu hafta basi belirtigim gibi ..Hatta 1.62 hedefime bile ulasmis oldu!..2 gun once yaziyordum !

Bono faizler ise  9 lari cok net sekilde kirmis oldu .. .


Fakat cok dikkat edin cunku eger Q3 gundeme gelirse, faizler resmen 11/12%  larin uzerinde gorebiliriz sevgili arkadaslar...Yani IMKB de sert dusus secimlerile  ve cari acikla hic ilgisi yok sevgili arkadaslar (piyasa secimlerin sonuclarini coktandir fiyatlamisti zaten) cunku piyasanin endisesi disardan geliyor : FED in surekli para basarak enflasyon yaratmasi ....



Yani dolar/TL nin 1.60 dayanmasi ve bonolar inatla yukariya gitmesi  2008 oncesi benzer bir hareket icindeyiz gibi sevgili arkadaslar : yani yabancilar yilin ikinci yari icin bir tedirginlik havasi kokusunu simdiden almaya basladilar diyebiliriz..


Bu tedirginligin adresi yine ABD ta kendisi (ABD nin para basmasi = butun dunyada enflasyon ve faiz artirim demektir).!


Yani bu tedirgin havaTurkiye  nin kendi  ic ekonomik dinamik ile hic ilgisi yok !



Hindistan bile enflasyon ile bas basa cikamiyor (FED in parasal enflasyon dolayindan) ve yine dun faizleri artirmaya mecbur oldu.

 

Bunu kasim 2010  dan beri yaziyorum dikkat 2011 yili butun dunyada Enflasyon yilli olacak diye . Ve hic bir ekonomist veya analist bunu ongoremedi ne yazikki (2007 de gibi herkes enflasyon var derken hayir deflasyon var diyordum ...)

Ben amcamiz ise buyuk maalesef hala benim sucum yok diyor bu konuda.....Korkunc bir sey ...

 

Iste Dunya  hic bir sey den anlamiyan ve hic bir sey ongoremiyen  boyle bir finans elitin ellinde icinde olmaya devam ederse, dunya ne yazikki hic bir zaman duzene giremiyecek sevgili arkadaslar..

Cunku bu denilen finans elit (FED/ECB/Dunya bankasi/ IMF) artik "Master of the Game" degildir ("oyunun patronu") : butun dunyayi daha da borclandirarak tek sonuc bir gun bu "borc balonu" patlamasi..

Yani borc uzerine dayanan ABD ve AB , evet budur  balon ("borc balonu") .GOLDIE degil !


GOLDIE bu balonun patlamasina karsi en buyuk koruyucu sevgili arkadaslar...




Iste Mister GOLDIE bunu iyi anladigi icin yukselmeye devam ediyor sevgili arkadaslar..

Ayrica yuksek enflasyon GOLDIE yi  butun bu yaz sicak tutmaya devam edecektir sevgili arkadaslar...


DAHA SICAK GUNDEM ISE : FED PARA BASMAYA DEVAM EDECEKMI?


Evet sevgili arkadaslar, yaz baslar baslamaz, herkes yollarda bulunacak, kimler gunesin altinda olacaktir, kimleri bol bol denize girecek , kimleri gece hayatina basliyanca,  GOLDIE o tarihte parlamak icin herkesden once butun yaz hazirlaklirini yapmistir..Ve o tarih ise : 30 Hairan 2011....

 

Yani o gun GOLDIE Ben amcamizdan snyalini bekliyecektir : eger o gun FED in baskani Q3 konosunda derki para basmaya devam edecegim ,  o zaman hos geldin  GOLDIE de 1700 dolar EMELIM e  diyecez ...Yani Mr Bernencke GOLDIE ye inanilmaz  yeniden"vitamin kontor" eklemis olacaktir....

 

GOLDIE sadece bunu bilmek istiyecektir : Mr Bernencke hemen harekete gececekmi yoksa yazimi  bitmesinimi bekliyecek? Kimlere gore yeni para basma programi kasim 2011 den beri tekrar basliyacaktir..Kimlere gore Q3 2012 de lanse edilecektir.. ...

Ne zaman baslarsa baslasin GOLDIE icin en onemli olan Mr Bernencke kendigi agzigindan "Q3" duymak olacaktir..

 

30 Haziran a sadece 13 gun kaldi sevgili arkadaslar...

 

Gelerim GOLDIE yi bekliyen ucuncu  en atesli gundem  :

 

EN ATESLI GUNDEM ISE ("HOTTEST TOPIC") : ABD IFLAS ETMESINE GERI SAYIM BASLADI ("COUNTDOWN TO DEFAULT")....

 

Yaz ilerliyence ve sicaklarin artmasiyla beraber, gundemlerin sicagida gittikce arttiyor ve  piyasalarin giderek tansyonu da artacagina benziyor Agustos basinda ABD  yeniden borclanabilecekmi soru isatet ile beraber !


Hafta basi belirtigim gibi, borclanma konosunda Joe Biden ve cumhuriyetciler arasindaki gorusmeler bir sonuca varamadi ve yeniden askida tutuldu  ve 10 gune kadar bir cozume varilacagina denildi ..

Dunku gorusmeler ise ancak dengeli bir butce uzerindeydi , yani Mr Biden Mr Timothy ile beraber bu ay sonu Mr Obamaya  hala dengeli bir butce sunmasi lazim borclanma tavanina gelmeden evvel .

Dun ise Reuters e dusen bir demec de cumhuriyetcilerin senatodaki lideri Mr kyl assistaniina gore borclanma konsunda  anlasmak icin ancak 1 temmuz u hedef verdi..

Tabi anlasma gelmiyence , tahmin ettigim gibi DOW JONES daki panik havasi devam etti ve DOW da asagi kritik seviylerini kirdik diyebiliriz...

Yani resmen ABD nin iflas etmesine geri sayim basladi diyebiliriz sevgili arkadaslar.....

 

Mr Obama  hafta basi ABD nin tekrar borclanmamasi halde, 2008 den daha buyuk bir kaos olur uyarisi cumhuriyetcileri bile ikna etmedi .. Mr Bernencke ise ne deyse desin hic kimseyi etkilemiyor artik..


Bir sey den farkina oldum sevgili arkadaslar , AB ye gelince butun anlaistler ve ekonomistler olayi buyumetyi ve abartmayi cok seviyorlar ama ABD ye gelince bu ayni analistler ve ekonomistler olayi kucumselemeye ("minimize")  ve dikkati baska yere cekmeye calisiyorlar..

Ne ilginc degil mi? Sanki ABD iflas edecek demek dunya sonu geldi ve her sey bitti demek oliyor...Bir yerde dogru...

Tabi butun dunya finans medyalari hisse senetci oldugu icin bunu demek insanlari piyasalardan uzak tutmak demek  olur ! ABD nin en buyuk finans kanali bu konuda (yani "beyin yakama" konosunda) buyuk uzman olmustur diyebilirim....Bunun en buyuk ornegi DOW JONES dusunce sadece bir duzeltme oliyor ama GOLDIE 30 dolar dusunce GOLDIE cokusu basladi diyorlar !!!! Boyle bir desenformasyon gormedim hayatimda ve ne yazikki bu desenformasyon 2000 den beri suruyor !!!

ABD borcuna gelince yok canim o kadar onemli degil muhabetti yapilyor butun gunduz, ama Yunanistana gelince butun gun ya bu zavalli Yunanistan cokecekmi beyin yikamasinii yapiyorlar..

2 gun evvel ise WALL STREET deki brokerler DOW 12 000  hala ucuz demeye korkmadilar.....

 

Bu yuzden sevgili arkadaslar 5 Mart 2000 den beri ( sistemin gercek yuzunu gorunce) ABD den gelen en ufak ses e kulak vermemeye  ve analist veya ekonomist etiketi hakkeden hic kimse olmadigini karar verdim (Mr Sprott dan haric oda kanadali) ve goruyorumki zaman bana buyuk hak verdi !




Mr Paulson bile (ABD de en buyuk goldie fonu sahibi)  beni cok uzdu 2009 da tavsiye ettigi CITI ve BAC  hisse senetleri dan kaybettim demesi simdi (Advantage fonu yil basindan beri -20% bu iki isim yuzunden)...Yani magdem Goldie ye inaniyorsunuz Mr Paulson neden yolun ortasinda degistiriyorsunuzki ? ( GOLD ALLERT 16/06/11)....ustelik GOLDIE nin en buyuk dusmanlari icin yani ABD bankalar ! Bilnki Mr Paulson hem beni hem GOLDIE ye cok uzdunuz !




Istiyorsaniz  2 Agustosa donerim cunku o gun eger kongre Mr Timothy ye tekrar borc vermediigi halde, ABD mecbur iflas etmeye kalacaktir..Bunu diyen Beyaz Saray . Artik  baska secenek kalmadigi diyerek ! Hatta bunun adinida koydular : " kisa vadeli teknik iflas" (short term technical default")...


Tabi bu tehdit ciddi sekilde buyuk ABD bankalarida endiselendirmeye basladi : hepsi artik ABD tahvil almayiz demeye basladilar korkudan ...Ote yandan 2 Agustos dan sonra , FED cok buyuk bir tahvil ihrac etmeye hazirlaniyor 25 Agustos da (30 Milyar dolar icin ) ...Bu ortamda hic alici bulmiyabilir......(The Atlantic gazetesi 13/06/2011)..




Ote yandan dun NEW YORK  borsasinda  Brezliya nin CDS leri ABD nin bile altina gcti , yani yatirimcilar o kadar gerginki ABD borclanma konounda ABD yi Brezilya dan  daha cok telikeli gormeye basladilar (WALL STREET Journal 16/06/11)...Yani  bu "yunan dramasi" ABD nin cokusunu gizlemek icin (yani dikkati baska yere cekerek)  ABD finans medyalarin en buyuk kurdugu "duman perdesi" ("smoke mirror") sevgili arkadaslar.




 


Ayrica Mr Bernencke "Yunanistan "in arkasinda (yok yunanistan bizi krize surukler) saklanmasi buyuk bir utanc verici ! Ilk once FED baskani bu tablo ya baksin : ABD nin 2016 ya kadar kamu borcu (su an 14 Trilyon dolar ise 2016 da 20 Trilyon dolar tahmin ediliyor !)...Yani ABD cokmesi "yunan dramasina" hic gerek yok sevgili arkadaslar !





(source : ABD hazinesi).




Tabi o gun buyuk sehirlerde bosalmis bulunucak, herkes plajlardayken , ABD ve DUNYA  icin resmen kader gunu olacaktir !  

Cunku eger Washington , ozelikle Mr Timotthy derki ok arkadaslar buraya kadarmis, paramiz kalmadi ve borcumuzu tekrar odiyemiyoruz, o zaman  butun dunya icin  inanilmaz bir kaos senaryosu yazilacaktir sevgili arkadaslar..

 

Yani bu tatil  herkes icin en kisa tatil olabilir eger boyle bir sey olursa.....

 

Bu yuzden bu yaz GOLDIE diger yazlar gibi herkesin zannetigi gibi dusmiyebilir sevgili arkadaslar (yani GOLDIE bu sefer yaz tatiline gitmiyebilir) cunku bu yaz  diger yazlara gore  daha sicak gececektir butun dunya icin yani ilk defa bir yaz bu kadar sicak gundem tasiyacaktir.. 


Bu yuzden de GOLDIE bu yaz , butun gucuyle ve durustuyle,  yaz gunesi kadar daha da cok parliyacaktir sevgili arkadaslar.1 Temmuzda gunes tutulmasi olsa bile, Dunyanin yeni gunesi GOLDIE zirve de olacaktir..

 

Yani GOLDIE icin butun beklentilere karsi ("against all odds") bu yaz ALTIN YAZ olabilir...

 

SEVGI ve ALTIN ile kalin

 

 

Saygilarimla ve Sevgilerimle

 

Baybars SEZEN

Alias GOLDEN BOY.... 

 

Kategoriler Gündem
Yorumlar