​Dolar/TL denge arıyor!

Bankalararası piyasada dolar/TL, ABD Merkez Bankası (Fed) tutanaklarının pozitif etkisiyle erken saatlerde 2,10'un altına geriledikten sonra yeniden 2,10'un üzerine çıktı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Dün Fed üyelerinin faiz artırımı zamanına ilişkin piyasada oluşan beklentilerin abartılı olabileceğini belirtmesinin ardından, karar öncesi en yüksek 2,1234'e yükselen dolar/TL kararın ardından gerileyerek günü 2,1037'den tamamlamıştı.



Bugün bankalararası piyasa açılmadan önce en düşük 2,0963 seviyesini gören dolar/TL gün içinde en yüksek 2,1151'e yükseldi. Şu dakikalarda dolar/TL 2,1040 seviyesinden işlem görürken, gün içinde en yüksek 2,9289'u gören avro/TL ise şu dakikalarda 2,9190 seviyesinden alıcı buluyor.

Analistler, Fed Başkanı Janet Yellen’in 19 Mart  Fed toplantısı sonrası konuşmasındaki "Parasal genişlemenin ekim ayından sona erebileceği ve faizlerin parasal genişleme sonlandıktan 6 ay sonra artabileceği" söyleminin tutanaklarda yer almamasının piyasalar tarafından genişlemeci politika olarak algılandığını ifade ediyor.



31 Mart'tan bu yana dolar/TL'nin 100 günlük hareketli ortalama değerinin altında kalmasının kurda aşağı yönlü hareketin devam edebileceğine işaret ettiğini belirten analistler, Fed tutanaklarının da desteğiyle dolar/TL'nin aşağı yönlü hareketlerinde 2,0920 ve 2,0870 desteklerinin takip edilebileceğini, aksi durumda ise 2,1270 seviyesini direnç konumunda olacağını tahmin ediyor.



Analistler, yarın yurt içinde Türkiye'nin notunun değerlendirileceği Moody's toplantısı ve şubat ayı ödemeler dengesi verilerinin, yurt dışında ise ABD'de nisan ayı Michigan Üniversitesi güven endeksinin takip edileceğini belirtiyor.



Öte yandan AA Finans'ın  "Cari İşlemler Açığı Beklenti Anketi"ne katılan ekonomistlerin, şubat ayında cari işlemler açığı beklentilerinin ortalaması 3,1 milyar dolar oldu. Ankete katılan ekonomistler arasında şubat ayı cari işlemler açığına ilişkin en yüksek beklenti 4,3 milyar dolar, en düşük beklenti ise 2,7 milyar dolar olarak gerçekleşti.



Ekonomistlerin 2014 yıl sonu cari işlemler açığı beklentileri ortalamasının 48,1 milyar dolar olması bekleniyor. Yıl sonu cari işlemler açığına ilişkin en yüksek beklenti 56 milyar dolar ve en düşük beklenti 42 milyar dolar oldu.

Kategoriler Gündem
Yorumlar