Fed beklentileri karşıladı, faizi sabit bıraktı

ABD Merkez Bankası Fed yılın son faiz kararını açıkladı. Fed faizi beklentilere paralel art arda üçüncü kez yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tuttu.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Federal Rezerv faiz oranlarını oy birliği ile sabit tuttu ve enflasyonun beklenenden daha hızlı iyileştiğine işaret ederek gelecek yıl faiz indirimlerine kapı açtı.

FOMC üyelerinin çoğu iki günlük toplantının ardından açıklanan projeksiyonlarda 2024 yılı için üç faiz indirimi öngördü.

Üyeler, görevin tamamlandığını ilan etmekte tereddütlü davrandılar ve daha sıkı politikanın mümkün olduğunu söyleyen son versiyonlardan çok az değiştirilen politika açıklamalarında daha yüksek oranları göz ardı etmemeye dikkat ettiler.

Ancak enflasyonun bu yıl yetkililerin beklediğinden çok daha hızlı düşmesi nedeniyle yeni bir artış uzak görünüyor. FOMC üyeleri son tahminlerinde, değişken gıda ve enerji kalemlerini hariç tutan çekirdek fiyatların bu çeyrekte bir yıl öncesine göre %3,2 artmasını beklerken, bu oran Eylül ayındaki %3,7'lik tahminlerine göre düştü. Çekirdek enflasyonun gelecek yılın sonunda, Eylül ayındaki %2,6'dan %2,4'e gerileyeceğini öngörüyorlar.

Bugünkü kararla birlikte Fed, üst üste üç politika toplantısında gösterge federal fon oranını sabit tutmuş oldu. Mart 2022'de sıfıra yakın seviyeden artırmaya başladıkları faiz oranlarını en son Temmuz ayında 22 yılın en yüksek seviyesi olan %5,25 ile %5,5 aralığına yükseltmişlerdi.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar