​Fit Borsa Seansı!

Borsacı deyince, masa başında oturan, sürekli gözü ekranda olan kişiler akla gelir. Peki, bu iş koluyla uğraşan insanlar nasıl beslenmeli, formunu nasıl korumalı? Tüm bu soruların cevaplarını Murat Tavman sizler için kaleme aldı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Değerli Borsamatik okurlarına Tavman’ın Fit Dünyası'ndan merhabalar. Plaj sezonunun yavaşta olsa kapımızı çalmasıyla birlikte eminim hepiniz, saatler süren TV ve bilgisayar ekranı önünde oturarak borsadaki son durumu gözlemlediğiniz, bolca yemek tükettiğiniz veya aç kaldığınız saatlerin yerine daha fit ve sistemli bir yeme içme programı ve beraberinde güzel bir spor sistemi ile de vücudunuzu fit yapmak istiyorsunuzdur. Sabah erken saatte çalan alarmı mı erteliyorsun? Yataktan uyandın, tüm gece uykunu aldın. Fakat hala yorgun mu hissediyorsun? Bir türlü yataktan enerjik kalkamıyorsun… Ya da uyandıktan bir kaç saat sonra yavaş işleyen bir beyin ve önünü göremeyen gözler… Bu anlattıklarım “Tıpkı beni anlatıyor” diyorsan, aşağıda seninle paylaşacağım noktalara dikkat edip bu sorunu çözebilir ve fit olma yolunda ilk adımı atmış olursun.



Basıncı azaltın

Kortizol, stresli zamanlarda salgılanan bir hormondur. Yağlı karındaki bir büyüme ile bağlantılıdır. Olağan stresle mücadele etmek için bazı stratejiler: Yeterince uyuyun. Çoğu yetişkin normal işlevlerini yerine getirmek için her gece en az 6-7 saat uyumalıdır. Dinlenmeye zaman ayırın. Öğle aranız 15 dakika bile olsa, gözlerinizi kapatmaya, derince nefes almaya ve endişelerini unutmaya zaman ayırın. İmkanınız varsa, yatak odanızda stresli olacak hiçbir iş ya da hiçbir şey yapmayın. Bu bölge dinlenmek ve rahatlamak için ayrılmış olmalıdır. Bu odaya adımınızı atar atmaz endişelerinizi geride bırakın.



Uyku zamanı

Uykunun en kaliteli zaman aralığı, vücudunuzun ve zihninizin kendini yenileyeceğini varsaydığı gece 10 ile sabah 6 arasındadır. Aç yatıldığı zaman, vücudun yakıt olarak yağları kullandığı ve büyüme hormonunu en çok salgıladığı zaman yine bu zamandır. Yani günlük ortalama 7-8 saat uyumaya çalışın ve uykunuzun bu zaman aralığında olmasına dikkat edin. Yatmadan bir kaç saat önce atıştıracağınız besinler casein tipi protein, sağlıklı yağ, mineral, magnezyum açısından zengin olmalıdır. Süzme peynir, badem, ceviz ve yoğurt, bu besinler için en iyi örneklerdir. Daha iyi uyumanızı, ihtiyaç olan hormonel dengenin sağlanmasını ve sabah daha enerjik uyanmanızı sağlarlar.



Uykunu kaçırma

Eğer uyumadan önce kendinizi hiperaktif hissediyorsanız, asla kendinizi dinlenmiş hissederek uyanamayacaksınız. Ayrıca yatmadan önce metabolizmanızı hızlandıracak kafein içerikli çay, kahve ve alkol içeren içecekleri tüketmeyin. Böylece vücudunuz kendini uykuya hazırlayabilir ve sabah tamamen gücünüzü toplamış olmuş vaziyette uyanabilirsiniz.

 

Sabah sporu

Uyanır uyanmaz acıkmıyor musunuz? Spor kıyafetlerinizi bir gece önceden yatağınızın yakınına yerleştirin. Alarm saatini ise yatakta iken ulaşamayacağın bir yere. Hatta mümkünse spor kıyafetlerin yanına. Sabah uyku sersemi beyin, spor için uyandığını algılayamaz. Fakat çalan alarmı spor kıyafetlerinin yanına koyduğun zaman bunu kolaylıkla algılayacaktır. Alarm çalar çalmaz uyanıp kıyafetlerinizi üzerinize geçirin. Bir bardak soğuk su için. Siz daha anlamadan kalbiniz hızla atmaya başlayacak ve teknik olarak uyanmış olacaksınız. Ayrıca sabah sporuyla de yağ yakımınızı tetiklemiş olacak, mutluluk hormonu da salgılamış olacaksınız. Spordan döndüğünüzde çoktan acıkmış olacaksınız. Üstüne üstlük güne mutlu, enerjik ve daha verimli başlayacaksınız. 

 

Sağlam kahvaltı

Kahvaltı için proteinli ve yüksek lifli yiyecekleri(yumurta, kepek ekmeği, yulaf ezmesi, fıstık ezmesi, taze meyve ve sebze) düşünün. Bu yiyeceklerin işlenmesi rafine şekerlerden ve karışık karbonhidratlardan daha uzun sürer, böylece gün boyu tok hissedersiniz. Şekerli tahıl, waffle, krep, Fransız tostu, hamur işi ya da börek, çörek gibi gıdaları kahvaltının odağı yapmaktan kaçının. Eğer savurganlık yapmak ve rafine şekerli bir şey yemek zorundaysanız, protein ve lifli yiyecekler ile dengeleyin. Sabah vakit darlığından dolayı yediğiniz poğaçalar, tostlar ve simitler size istediğiniz enerjiyi ve mutluluğu sağlamaz. Bilakis, bir kaç saat sonra ani yükselecek olan kan şekeri seviyen, aynı süratte eski seviyesine düşünce daha da yorgun ve uykulu hissedeceksin. Güne enerjik başlamanın sırrı kahvaltının protein, lifli karbonhidrat, sağlıklı elzem yağı alarak başlamaktır. Vücudunuzun ve zihninizin güne hızlı başlamasını sağlar. Bir bardak soğuk su, omega 3, yumurta, badem, yulaf, peynir suyu protein gıda desteği, sebzeler, lor peyniri, keten tohumu gibi gıdalar tüketirseniz ani yükselmeyen bir kan şekeri seviyesi ile daha uzun süre yavaş yükselen bir enerjik seviyeye erişeceksiniz ve farkı hissedeceksiniz.



Katkısız tahıl ürünü yiyin

Tahıl yağ yakıcıdır. Alacağınız tahıl ürünü vücuttaki glikoz ve insülin seviyesini dengeleyeceğinden vücudunuzda birikmiş yağı ve vücudunuzla bütünlenmiş derinlemesine yağı yakmanıza yardımcı olacaktır. Beyaz tahıldan uzak durun. Örneğin, aşırı işlenmiş beyaz ekmek yerine, kahverengi buğday ekmeği yiyin ve kahverengi pirinci beyaz pirinçten kayırın.



Bol su

Araştırmalar göstermektedir ki diyeti hesaba katmadan gün boyu sürekli su içmek, daha aktif bir metabolizmaya öncülük eder. Fazla su içmek ayrıca toksinleri ve atıkları atmanıza yardımcı olur ve genel sağlığınızı artırır. Amacımız günde en az 8 defa 240 mililitrelik su içmek, bu da toplamda yaklaşık 2 litreye geliyor. Yanınızda bir şişe su taşıyın böylece ne zaman susamış hissederseniz hissedin su içebilirsiniz. Yeterli derecede su içtiğinizi nasıl anlayacaksınız? İdrarınız yeterince temizse, yeterli su içtiğinizi anlayacaksınız. Eğer hala sarı renkteyse, içmeye devam edin. Bu ve benzeri soruları, uzun metrajlı filmlerle MURATTAVMAN.com’a üye olarak izleyebilir, iletişim kısmından benimle bireysel danışmanlıklar ile ilgili irtibata geçebilir ve kafanızdaki soru işaretlerini aydınlatabilirsiniz. Kendinize iyi bakın, hep sağlıklı ve fit kalın.



Murat Tavman kimdir?

Profesyonel fitness modeli, aktör, sunucu, köşe yazarı ve yapımcı unvanlarını taşıyan Murat Tavman, kendi yaşam sırlarını çektiği filmler ile paylaştığı, 100 den fazla antrenman, fit yemek tarifleri, video blog ve yaşam tarzı filmlerinden oluşan murattavman.com’un kurucusu ve operatörüdür. Dünyanın en iyi fitness yaşam tarzı dergilerinden olan Men’s Fitness Genel Yayın Yönetmeni ve Women’s Fitness Genel Yayın Danışmanıdır.

Vizyon ve tecrübe sayesinde birçok insana fitness, sağlık, kariyer, iş ve aile hayatında başarı ve mutluluk getirmek için film çekmeye, yazmaya, konferanslara, televizyon projelerine devam eden Tavman, 15 yıl New York’ta yaşayıp business major ve sports & sports nutrition science minor ile üniversite eğitimini bitirdikten sonra, ikinci büyük tutkusu olan sinema alanında çalışmalara başladı. 

New York film akademisi ile paralel çalışıp, 2 yaz sezonu boyunca aktörlük ve yönetmenlik atölyelerine katılan Tavman, filmcilik ve aktörlük tutkusu ile kendi sanat eserim dediği vücudunu, hayal gücünü, bilimsel eğitimlerini ve tecrübesini, sporcu ve sportif vasıflarını, film sanatı ile birleştirip kendi senarist yönetmenliğini ve aktörlüğünü yaptığı çok sayıda film çekti.

Son olarak Star TV’de yayınlanan Tavman’ın Fit Dünyası ismini verdiği TV programının yapım ve sunumunu gerçekleştiren Tavman,  haftalık gazete makaleleri, beslenme, doğru egzersizler, motivasyon ve sağlıklı yaşam stili üstüne seminerler, eğitici film klipleri, mutfak seminerleri ve bireye özel online ve teknik danışmanlıklar da yapıyor.

Kategoriler Gündem
Yorumlar