GARAN-Garanti hisse yorumu: Hedef fiyatı 100 TL'ye çekti

Ak Yatırım, piyasa beklentilerinin üzerinde finansal açıklayan GARAN-Garanti BBVA hisse senedi için hedef fiyatını 82 TL'den 100,3 TL'ye yükseltti, tavsiyesini "nötr" olarak korudu

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Ak Yatırım, piyasa beklentilerinin üzerinde finansal açıklayan GARAN-Garanti BBVA hisse senedi için hedef fiyatını 82 TL'den 100,3 TL'ye yükseltti, tavsiyesini "nötr" olarak bıraktı.

Ak Yatırım'dan analist Hakan Aygün'ün değerlendirmesinde yer alan tespitler şu şekilde:

-Garanti Bankası, ilk çeyrekte güçlü bir performans sergileyerek beklentileri aştı. Net kar, özellikle düşük kalan fonlama maliyeti ve kur farkı/alım satım gelirlerinin etkisiyle %25,0 düşüşle 22,3 milyar TL olarak gerçekleşti. Bu rakam, 17,5 milyar TL'lik kâr tahminini ve 17,7 milyar TL'lik medyan analist tahminini aştı. Bankanın net kârı yıllık %42 artarken, özkaynak kârlılığı %35,7 seviyesinde gerçekleşti ve bankanın 2024 bütçe hedefi olan %34-36 aralığında oldu.

-Kârın beklentileri aşmasında düşük fonlama maliyeti ve kur farkı/alım satım gelirlerinin yanı sıra yüklü karşılık iptalinin de etkisi oldu. Net kredi risk maliyetinin tahminlerin altında kalması da kâra olumlu yansıdı. Ayrıca, Garanti Bankası, %40 enflasyon varsayımıyla 8,4 milyar TL TÜFE tahvil geliri elde etti.

SORUNLU KREDİLERİN PAYININ İSE 10 BAZ PUAN AZALDI

-İkinci grup kredilerde artış gözlemlenirken, üçüncü grup kredilerde ise bir miktar azalma yaşandı. Bu durum, ikinci grup kredilerin toplam içindeki payının bir puan düşerek %10,6'ya, sorunlu kredilerin payının ise 10 baz puan azalarak %1,9'a gerilemesine neden oldu. Banka, ikinci ve üçüncü kategori krediler için ayırdığı karşılıkları da düşürdü.

-Garanti Bankası yönetimi, net faiz marjında toparlanmanın bir çeyrek gecikeceğini ancak ikinci yarıda önceki öngörüden daha güçlü bir artış olacağını öngörüyor. Tahminler doğrultusunda, Garanti'nin 2024 net kar tahminleri %9 artışla 108 milyar TL'ye yükseltilirken, 2025 için ise 153 milyar TL olarak korundu. Hisselerin 12 aylık fiyat hedefi de %22 artışla 100,30 TL olarak revize edildi.

Garanti Bankası'nın 1Ç24 sonuçlarına ilişkin detaylar şu şekilde:

Kredi kartı üye işyeri komisyonları ile desteklenen komisyon gelirleri, önceki çeyreğe göre %15 artarak 18,7 milyar TL'ye yükseldi. Yıllık bazda ise bu gelirlerde %208'lik bir artış gözlendi. Bu, Garanti'nin komisyon geliri büyüme beklentisini aşarak güçlü bir performans sergilediğini gösteriyor.

Faaliyet giderleri, önceki çeyreğe göre %27,8 ve yıllık bazda %79 artış gösterdi. Faaliyet giderlerinin toplam gelirler içerisindeki payı %37,7'ye yükseldi. Bu artış, enflasyonist etkilerle paralel olarak gerçekleşti. Banka, faaliyet giderlerindeki artış beklentisini sene başında enflasyon paralelinde paylaşmıştı. Ancak enflasyon beklentileriyle kıyaslandığında, faaliyet gideri artış beklentisinin bir miktar temkinli olduğu görülüyor.

Net karşılık maliyeti, önceki çeyreğe göre %10 artarak 2,0 milyar TL'ye yaklaştı. Net kredi risk maliyeti ise 69 baz puanla 4Ç23 ve 2023 seviyelerinde gerçekleşti. Kredi risk maliyetinin, bankanın öngördüğü yıllık hedefin oldukça altında kalması, güçlü tahsilat performansından kaynaklandı. Banka için 2024 yılı net kredi risk maliyet tahmini 100 baz puandan 90 baz puana düşürüldü.

Garanti Bankası'nın TL kredileri %16,4 artışla özel bankaların hafif üzerinde büyüdü. Taksitli ticari krediler (%37) ve kredi kartları (%19) en hızlı büyüyen segmentler oldu. Yabancı para kredilerinde ise dolar bazında %1,5 büyüme sağlanırken, yıllık bazda %18 daralma yaşandı.
TL mevduat artışı %4,4 ile özel bankaların hafif üzerinde gerçekleşti. Yabancı para mevduatında ise dolar bazında %6,1'lik bir artış görüldü.

Garanti'nin özsermayesi tahmini paralelinde 255 milyar TL'ye ulaştı. Çekirdek sermaye oranı ve SYR, önceki çeyreğe göre sırasıyla %13,7 ve %16,5 olarak gerçekleşti.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Hisse Yorumları
Yorumlar