​Gelişen ülke piyasalarında Ukrayna tedirginliği

Küresel piyasalarda gelişmiş ve gelişen ülke piyasaları arasındaki ayrışma Ukrayna'da yaşanan olayların Kırım'a yayılması ve Rusya'dan yapılan açıklamaların yarattığı tedirginlik ile devam ediyor.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

ABD'de dün açıklanan yeni konut satışları verisinin beklentileri aşmasının ardından New York borsalarının sınırlı da olsa pozitif bir seyir izlediği görüldü. Dow Jones endeksi dün yüzde 0,12 oranında yükseliş kaydederek günü 16.198 puandan tamamlarken, S&P 500 endeksi ise tarihinin en yüksek seviyelerinde yatay bir seyirle önceki kapanış seviyesinden günü tamamladı. ABD'de bugün dayanıklı mal siparişleri ve haftalık işsizlik başvuruları verilerinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını belirten analistler, dün hızlı yükselen dolar endeksinin de takip edilmesi gerektiğini kaydediyor.



Avrupa tarafında avro/dolar paritesinin 1,37'nin altına gerileyerek iki haftanın en düşüğünü görmesi dikkati çekerken, hisse senedi piyasalarında sınırlı da olsa satıcılı bir seyir izlendi. Küresel piyasalarda dolar endeksinin yükselişine paralel olarak içinde bulunduğu yatay bandı aşağı yönlü kıran avro/dolar paritesi için analistler 1,3650 ve 1,36 seviyelerinin destek olarak takip edileceğini ifade ediyor. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,39, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,4, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,46 oranında değer kaybetti.



Yurt içinde ise gelişen ülke piyasalarına paralel olarak satıcılı bir seyir izlendiği görüldü. Dün Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde yapılan gösteriler, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, ordunun savaşa hazırlık seviyesinin denetlenmesi emri vermesi ve Güney Afrika Cumhuriyeti yetkililerinin açıklamaları gelişen ülke varlık fiyatlarında baskı oluşturdu. Bu baskı yurt içi piyasalar kapandıktan sonra da devam ederken, bu sabah Kırım'da parlamento binasının silahlı gruplarca ele geçirildiği haberi ile dolar/TL'nin 2,24 seviyesini aştığı görülüyor. Analistler, dolar/TL'de 2,25 seviyesinin direnç konumunda olduğunu vurgulayarak, BIST 100 endeksinde  ise 61.000 puanın altında 58.000 seviyesinin gündeme gelebileceğini tahmin ediyor.



Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:



10.00 Türkiye, şubat ayı tüketici güven endeksi

12.00 Avro Bölgesi şubat ayı tüketici güven endeksi 

14.30 Türkiye, TCMB haftalık para ve banka istatistikleri

15.00 Almanya şubat ayı TÜFE 

15.30 ABD ocak ayı dayanıklı mal siparişleri 

15.30 ABD haftalık işsizlik maaş başvuruları

Kategoriler Gündem
Yorumlar