Halkbank 2. Çeyrek Finansal Sonuç Değerlendirmesi

İş Yatırım Tarafından Hazırlanan Analiz'de Halkbank 2. Çeyrek Finansal Sonuç Değerlendirmesi yapıldı. Analizde, 'İkinci çeyrek sonuçları beklentilere yakın gerçekleştiği  için önemli bir piyasa tepkisi beklemiyoruz' denildi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

İş Yatırım Tarafından Hazırlanan Analiz:

"Halkbank yılın ikinci çeyreğinde TL 950mn solo net kar açıkladı.

Açıklanan kar rakamı bizim beklentimiz olan TL985mn’un bir miktar  altında kalsa da piyasa beklentisi olan TL 956 mn’a oldukça yakın bir  yerde gerçekleşti. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre düşük baz  etkisiyle %206’lık bir kar artışı kaydedilirken, 2Ç net karı bir  önceki çeyreğe göre de %15 artmış durumda.

Ana faaliyet gelirlerine  bakılacak olursa burada net faiz gelirinin TL 5.3 milyar düzeyinde  yatay kaldığı görülüyor. Burada bankanın çok önemli bir kredi büyümesi  gerçekleştirdiği ama yeni verilen kredilerin pandemi nedeniyle görece  düşük spredlerden verildiği görülüyor. Bu da bir çeyrek bazında bir marj daralmasına neden oldu. Net ücret ve komisyon gelirleri de önemli  biçimde geriledi. Bu da aslında ikinci çeyrekte karşılık öncesi gelirlerin bir önceki çeyreğe göre marj daralması nedeniyle bir miktar daraldığını gösteriyor.

Bankanın aktif kalitesinin bu aşamada güçlü seyrettiğini düşünüyoruz. Aktif kalitenin daha çok önümüzdeki yıl ön plana çıkmasını bekliyoruz. Aslında çeyrek karını kurtaran daha çok iştiraklerden alınan TL 507mn’luk temettü gelir katkısının olduğunu  düşünüyoruz. Kur farkı kar ve zararlarının gösterildiği alım/satım gelir (gider) kaleminin bundan sonra daha çok konuşulabileceğini düşünüyoruz.

Sonuçlara piyasa tepkisinin daha çok nötr düzeyde kalacağını  düşünüyoruz. İkinci çeyrek sonuçları beklentilere yakın gerçekleştiği  için önemli bir piyasa tepkisi beklemiyoruz. Ancak faizlerdeki yönün  göreceli olarak yukarı olması aslında ikinci yarı için önemli bir marj  baskısı oluşturuyor. Ayrıca son dönemde kur piyasasındaki oynaklıklar  alım/satım kalemi üzerinden toplam gelirlerin oynaklığını arttırabilir."

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Yorumlar