Hollanda ekonomisi resesyona girdi

Avrupa Birliği'nin en büyük beşinci ekonomiye sahip ülkesi konumundaki Hollanda, yılın ilk üç ayındaki yüzde 0,4'lük daralmanın ardından ikinci çeyrekte de küçüldü

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Hollanda İstatistik Kurumu (CBS), ülke ekonomisinin ikinci çeyrekte çeyreklik bazda yüzde 0,3 küçülerek resesyona girdiğini açıkladı. 

Avrupa Birliği'nin en büyük beşinci ekonomiye sahip ülkesi konumundaki Hollanda, yılın ilk üç ayındaki yüzde 0,4'lük daralmanın ardından üst üste ikinci çeyrekte küçüldü.

Hollanda'da enflasyon, geçen yılın eylül ayında yüzde 14,5 ile zirve yaptıktan sonra düşüşe geçti; 2023'ün ikinci çeyreğinde yüzde 6 civarında seyretti.

Hollanda'da ekonomik büyüme, Covid-19 pandemisi nedeniyle girdiği durgunluktan 2021 ve 2022'de nispeten çıkış imkanı bularak yılda yüzde 5'lere kadar yükselmişti. Ancak iki çeyrek üst üste küçülmeye neden olan mevcut durgunluk, Hollanda ve ticaret ortaklarında artan enflasyonun gıda fiyatlarını ve enerji faturalarını yükseltmesiyle tüketici harcamaları ve ihracattaki düşüşten kaynaklanıyor.

HOLLANDA ENFLASYONLA BOĞUŞUYOR

CBS, 2021’de yüzde 2,7 olan yıllık enflasyonun, 2022'de yüzde 10’a çıktığını duyurmuştu. Bu rakam, 1975'ten bu yana ülkede ölçülen en yüksek enflasyon oranı oldu. 

Enflasyonun 2022’deki artışında özellikle enerji, akaryakıt ve gıda fiyatlarındaki yükselişin etkili olduğu belirtildi. Hollanda’da enerji fiyatları, 2022’de önceki yıla göre yüzde 114 artış kaydetti.

Kaynak: T24

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Yorumlar