HSBC, 2024'te Merkez'den faiz indirimi beklemiyor

HSBC, TCMB'nin yeni başkanı Fatih Karahan'ın gerçekleştirdiği aylık enflasyon raporu sunumunu değerlendirdi. "Baz senaryomuz 2024 yılında faizlerde değişiklik olmaması yönünde. Ancak bu aşamada ilave artışları indirimlere kıyasla daha olası görüyoruz" dedi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

HSBC, TCMB'nin yeni başkanı Fatih Karahan'ın gerçekleştirdiği aylık enflasyon raporu sunumunu değerlendirdi. "Baz senaryomuz 2024 yılında faizlerde değişiklik olmaması yönünde. Ancak bu aşamada ilave artışları indirimlere kıyasla daha olası görüyoruz" dedi.

HSBC'nin değerlendirmesi şöyle:

"2024 yıl sonu enflasyon tahminini değiştirmeyerek %36'da tuttu ve yakın vadede politika faizinin değişmeyeceği yönünde yönlendirmeye devam etti. Baz senaryomuz 2024 yılındah faizlerde değişiklik olmaması yönünde. Ancak bu aşamada ilave artışları indirimlere kıyasla daha olası görüyoruz.

TCMB bugün yeni enflasyon raporunu yayınladı ve %36, %14 ve %9 olan 2024 sonu, 2025 sonu ve 2026 sonu enflasyon tahminlerinde herhangi bir değişiklik yapmadı. Orta nokta tahmin yörüngesi, bankanın yıllık enflasyonun yakın vadede yükselmeye devam ederek Mayıs ayında %73'e ulaşmasını ve ardından 3. ve 4. çeyreklerde hızlı bir dezenflasyonun başlamasını beklediğini gösteriyor.

Kasım enflasyon raporuna kıyasla, daha küçük bir çıktı açığı tahmini, daha yüksek birim işgücü maliyetleri, ithalat fiyatları ve gıda fiyatları yılsonu enflasyon tahminine yaklaşık 3 puan ekleyecekti. Ancak banka, parasal sıkılaştırmanın fiyatlama davranışları ve enflasyonun temel dinamikleri üzerindeki etkisinin beklenenden daha güçlü olduğuna inanarak bu yukarı yönlü baskıları bertaraf etmiş ve yılsonu tahminini değiştirmemiştir.

Başkan Karahan, politikanın yakın vadedeki seyrine ilişkin olarak Ocak ayındaki PPK toplantısındaki yönlendirmeyi büyük ölçüde yineledi.

Sıkılaştırma döngüsünün artık sona erdiğini ve faiz indirimlerini tartışmak için çok erken olduğunu söyledi.

Faiz belirleme komitesinin, enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir düşüş olana ve enflasyon beklentileri bankanın enflasyon tahminlerine doğru düşene kadar mevcut politika duruşunu koruyacağını da sözlerine ekledi. Bu iki önkoşuldan ilkini ölçmek daha kolaydır. Banka, çeşitli iç talep göstergelerine ek olarak, fiyat artışının ana eğilimini ölçmek için mevsimsellikten arındırılmış çekirdek enflasyon ölçütlerindeki aylık değişimi izlemektedir.

TCMB bu göstergenin Ekim ayında aylık bazda %7'ye yakın bir seviyeye ulaştığını, Aralık ayında %2,9'a gerilediğini ve Ocak ayında -bankanın görüşüne göre geçici olarak- %4'e yakın bir seviyeye yükseldiğini tahmin etmektedir. Politika yapıcılar bu oranın 3. çeyrekte %2,5'in altına, 4. çeyrekte ise %1,5 civarına inmesini beklemekte ve bu da TCMB rakamlarındaki keskin dezenflasyonun temelini oluşturmaktadır.

Enflasyon beklentilerine ilişkin olarak banka, büyük ölçüde finans sektöründen olmak üzere aylık bir piyasa anketi yayınlamaktadır. Bu anket Ocak ayında 42% olarak gerçekleşmiştir (bizim tahminimiz %47,9'dur). Bankanın beklentilerin ve fiyatlama davranışlarının nasıl geliştiğini ölçmek için izlediği başka göstergeler olup olmadığı belirsizdir.

Tüm bunlar göz önüne alındığında, politika faizinin 2024 yılı boyunca sabit kalacağı ve risklerin yakın vadede daha fazla sıkılaşma yönünde olduğu görüşümüzü koruyoruz.

Karahan yorumlarında, 4Ç 23'te enflasyonun beklenenden daha az yükseldiğine ve temel fiyatlama davranışlarında bir iyileşme olduğuna önemli vurgu yaptı. Bu eğilimin devam edip etmeyeceğini göreceğiz. Devam etmemesi halinde, bankanın daha fazla sıkılaştırmayı düşünmek zorunda kalabileceğini düşünüyoruz.

Kaynak: Foreks

 

 

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar