Kamuda tasarruf paketinin detayları açıklandı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuda tasarruf programını açıkladı. Program kapsamında kamu personeli servisi kalkıyor, yeni araç satın almaya da 3 yıl yasak getiriliyor.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in katılımlarıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen toplantıyla açıkladı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

Mali disiplini esas alan bir siyasi yaklaşım içinde, Cumhurbaşkanımızın başkanlığını yaptığı hükümetler döneminde değişik zamanlarda on adet genelge yürürlüğe konmuştur.

Kamuda tasarruf programımız ile sadece zorunlu olmayan harcamaları azaltmakla kalmıyor, aynı zamanda kamu tüketim ve yatırım harcamalarında verimliliği esas alıyoruz.

Bu bütüncül bir çerçeve ortaya koyduğumuz birbirini destekler mahiyette diğer paketler ile birlikte anlam ifade ediyor.

Birim kaynaklı daha fazla sonuç üretmeyi hedeliyoruz

Kamu hizmetlerini aksatmadan, güncel ihtiyaçlara odaklanıp önceliklendirme yaparak, birim kaynaklı daha fazla sonuç üretmeyi hedeliyoruz.

Deprem harcamalarında en küçük bir fedakarlık yapmayacağız.

Kamunun tasarruf yapması daha az bütçe açığına, daha az kamu borçlanmasına ve faiz yüküne, daha az cari açığa yol açacak.

Enflasyona belirgin sonuçları ikinci yarısında göreceğiz

OVP'nin enflasyonu düşürmeye yönelik politikalarının yıllık bazda belirgin sonuçlarını bu yılın ikinci yarısında görmeye başlayacağız. Gelecek yıl yüzde 20'nin altında, 2026 yılında ise tek haneli enflasyona ulaşmakta kararlıyız.

Yılmaz'ın ardından tasarruf detaylarını paylaşan Mehmet Şimşek'in açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

-Tüm kamu bu tedbir paketi kapsamında -Kamuda harcama kontrolü ve tasarruf üzerinden dezenflasyona destek vereceğiz.

-Kamu maliyesinde bir çok alanda reform yapacağız.

-Ambulans, savunma, güvenlik gibi zorunlu ihtiyaçlar hariç yeni araç almayı ve kiralamayı üç yıl süreyle durduruyoruz

-Bütçe dışı kaynaklardan taşıt kullanımı izne tabi tutulacak; Kanunla izin verilenler hariç yabancı menşeli araç kullanımına son veriyoruz.

-Kamu çalışanlarının yönetim kurulu ücretlerine sınırlama getiriyoruz. Sadece bir yerden yönetim kurulu ücreti alınabilecek, ücretlere üst sınır getireceğiz

- Önümüzdeki dönemde kamu ihale reformu, KİT'lerde yönetişim reformu, vergide adalet ve etkinlik, kayıt dışılıkla mücadele gibi alanlarda çalışmalarımızı tamamlayacağız

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar