​Küresel piyasalar Avrupa'ya odaklandı

Küresel piyasalar haftanın ikinci yarısında hareketlenen veri takvimiyle dalgalı seyrederken, bugün Avrupa ve İngiltere Merkez Bankası (ECB, BoE) kararları odak noktasında olacak.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

ABD'de hafta başından beri özellikle imalat verilerinin beklentilerden iyi gelmesi ile hisse senedi piyasalarında görülen hızlı yükselişler, dün şubat ayı ADP özel sektör istihdam ve ISM imalat dışı PMI verilerinin beklentilerin altında kalmasının ardından yerini sınırlı da olsa düşüşe bıraktı. Analistler, kar satışlarının özellikle tarihi zirvesinde olan S&P 500 endeksinde karşılandığına dikkati çekerek, bugün açıklanacak fabrika siparişleri ve yarınki tarım dışı istihdam verilerinin ana  yön üzerinde belirleyici olabileceğini ifade ediyor. Dow Jones endeksi dün günü yüzde 0,22 düşüşle 16.360 puandan tamamlarken, S&P 500 endeksi ise yüzde 0,01 oranında sınırlı bir değer kaybıyla 1.874 puandan kapandı.



Avrupa tarafında da dün hisse senetleri piyasasında satıcılı bir seyir izlenirken, avro/dolar paritesi içinde bulunduğu 1,37 - 1,38 bandı arasındaki hareketini devam ettirdi. Bugün BoE ve ECB'nin faiz kararının takip edileceğini vurgulayan analistler, genel olarak faizlerde bir değişiklik yapılmayacağını tahmin ediyor. Buna karşılık Avro Bölgesindeki ekonomik toparlanmanın beklentilerden yavaş olduğunu, dolayısıyla ECB'nin destekleyici karar alma ihtimalinin arttığını düşünen ekonomistlerin sayıları da her geçen gün artıyor. 



Yurt içinde, Borsa'da önceki gün başlayan yükseliş eğilimi dün de devam ederken, dolar/TL de 2,20 - 2,21 bandına geri çekildi. Bugün yurt içinde işsizlik verisi, yurt dışında ise ECB kararlarının ve sonrasında Başkan Mario Draghi'nin açıklamalarının takip edileceğini belirten analistler, yarın ABD tarım dışı istihdam verisi öncesinde BIST 100 endeksinde dar band içindeki dalgalı hareketin devam edebileceğini tahmin ediyor. Endekste teknik göstergelerin kısa vadede pozitif olduğunu ifade eden analistler, 63.900 seviyesi üzerinde alışların güçlenebileceğini, 62.900 altında ise kısa vadeli görünümün negatife dönebileceğini tahmin ediyor.



Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:



10.00 Türkiye, TÜİK 2013 yılı işsizlik oranı



13. 00 Almanya, ocak ayı fabrika siparişleri



14.00 İngiltere, BoE faiz kararı



14.45 Avro Bölgesi, ECB faiz kararı



15.30 Avro Bölgesi, ECB Başkanı Mario Draghi’nin basın toplantısı



15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları



17.00  ABD, ocak ayı fabrika siparişleri

Kategoriler Gündem
Yorumlar