Maden emeklisi kömür toplarken kayanın altında kaldı

Maden emeklisi Mustafa Sağır, kapatılmış bir maden tesisinden, evi kömür çıkarırken düşen kayanın altında hayata gözlerini yumdu. Mustafa Sağır, eşi ve engelli oğlu ile Zonguldak’ta, Ankara yolu üzerindeki Asma Mahallesi’nde oturuyordu.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Mustafa Sağır, eşi ve engelli oğlu ile Zonguldak’ta, Ankara yolu üzerindeki Asma Mahallesi’nde oturuyordu.



Asma Mahallesi yıllar önce Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) çalışmak için gelenlerin oluşturduğu bir mahalle. Mahalle ile TTK tesisleri neredeyse iç içe. Mustafa Sağır yıllarca TTK’da yer üstünde elektrikçi olarak çalıştı, emekli oldu. Emekli ikramiyesi ile oturmakta olduğu iki katlı evi yaptı. Evin üst katında oğlu, gelini ve torunu yaşıyordu. Mustafa Sağır aynı zamanda Kıbrıs Gazi’siydi. Yer üstünde çalışarak emekli olduğu için emekli aylığı diğer TTK işçileri kadar yüksek değildi. Kıbrıs Savaşı'na katıldığı için üç aydan üç aya gelen maaşı da evi döndürmeye yetmedi. Oğlunun kurduğu işyeri de batınca eşi Nuray Sağır’ın anlatımıyla iki ton kömüre ayıracak 600 liraları bile olmadı.


ESKİ MADEN SAHASINA GİTTİLER



4 Aralık günü Mustafa Sağır ve eşi Nuran Sağır evlerinin hemen yakınındaki TTK’nın artık işletmediği eski maden sahasına gittiler. Tesisisin tel örgülerinin hemen dışındaki düzlük alana Nuran Sağır komşusundan aldığı lahana fidelerini ekecekti. Aynı yerde daha önce bir parça alıp sobada yandığını gördükleri yüzeydeki kömürlerden de eşi Mustafa Sağır bir torba kömür alacaktı. Nuran Sağır fideleri ekerken bir gürültü duyup eşinin olduğu tarafa bakınca eşini kayaların altında yatarken gördü:



“Eşim kayanın altındaydı yanında doldurduğu bir torba kömür vardı. Öylece hareketsiz yatıyordu, kafasından darbe almıştı.”



Nuran Sağır sonrasını hatırlamıyor. Yağmur nedeniyle kayganlaşan toprak nedeniyle yukarıdaki kayalar Mustafa Sağır’ın üzerine yuvarlanmıştı. Bir süre sonra polis ve sağlık ekipleri olay yerine geldi, ama Mustafa Sağır hayata gözlerini yumdu.



'600 liramız olsaydı'


Al Jazeera'nın ziyaret ettiği Nuran Sağır yaşlı gözlerle karşıladı bizi, engelli oğlu Serkan ve komşular da evdeydi. Nuran Sağır, neden kömür toplamaya gittiklerini anlattı: 



"Alamamıştık işte, kömür ihtiyacımız vardı. Mustafa, 'Torun okuldan geliyor aman üşümesin' derdi. Denkleştiremedik kömür parasını. Bir 600 liramız olsaydı iki ton kömür alacaktık. Oralara gitmeyecekti, Mustafam."



Devlet yetkililerinin bu durumu görmesini isteyen Nuran Sağır, bu anları unutamıyor:



“Onurlu gitti, şerefli gitti. Başımızı yere eğdirmedi hiçbir zaman. Tamam, fakirlik vardı ama en azından kimseden bir şey istemedi.”



Zonguldak'ta sayıları tam olarak bilinmemekle birlikte yıllardır fakir aileler yüzeye yakın yerlerden ihtiyaçları için kömür topluyor. 



Kaynak: Al Jazeera

Kategoriler Gündem
Yorumlar