Merkez'den 2020'de önemli değişiklikler

TCMB, önümüzdeki yıl 12 faiz toplantısı yapacağını açıkladı. Merkez Bankası enflasyondaki düşüşü kalıcı hale getirmek için para politikasında temkinli duruşa vurgu yaptı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2020 yılında uygulanacak para ve kur politikasının operasyonel çerçevesini yayınladı. Merkez Bankası, 8 olan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı sayısını 12'ye çıkardı. PPK toplantı sayısı, Ocak 2017'de alınan kararla 12'den 8'e düşürülmüştü.

TCMB, 2020'de zorunlu karşılık uygulamasını temel para politikası aracı olan kısa vadeli faiz politikasını destekleyici ve ince ayar bir araç olarak etkin ve esnek şekilde kullanmaya devam edeceğini bildirdi.

Merkez Bankası, fiyat istikrarı açısından tamamlayıcı bir unsur olan finansal istikrarı da gözetmeye devam edeceğini, başta enflasyon ve iktisadi faaliyet olmak üzere makroekonomik göstergelerin tamamını dikkate alan "veri odaklı bir yaklaşım" ile hareket edeceğini vurguladı.

2020 yılı para ve kur politikası raporunda öne çıkan başlıklar: 

TCMB finansal istikrarı da gözetmeye devam ederken, başta enflasyon ve iktisadi faaliyet olmak üzere makroekonomik göstergelerin tamamını dikkate alan veri odaklı bir yaklaşım ile hareket edecek.

Enflasyon hedefi, hükümet ile varılan mutabakatla uyumlu olarak yüzde 5 olarak korunmuştur.

Para politikası, enflasyonu bu hedefe kademeli olarak yaklaştıracak şekilde oluşturulacak.

Dalgalı döviz kuru rejimi uygulaması devam edecek.

TCMB'nin nominal ya da reel olarak herhangi bir kur hedefi bulunmamakta; ancak döviz kurunun iktisadi temellerden belirgin şekilde kopması ve döviz kurundaki hareketlerin fiyat istikrarını kalıcı olarak etkilemesi veya finansal istikrara dair risk oluşturması halinde TCMB, bu duruma kayıtsız kalmayacak ve sahip olduğu araçlarla gerekli tepkiyi verecek.

TCMB, döviz piyasalarının etkin şekilde çalışabilmesi için döviz kuru gelişmelerini ve buna dair her türlü risk faktörünü yakından takip etmeye, gerekli önlemleri almaya ve TCMB rezervlerinin etkin kullanımı esasıyla ilgili araçları kullanmaya devam edecek.

Para politikası kurulu 2020 yılında önceden açıklanan bir takvim çerçevesinde yılda 12 toplantı yapacak. Bununla beraber 2021 yılına dair ilk üç toplantı tarihi de takvim çerçevesinde açıklanmakta önümüzdeki dönemde iletişim politikası, destekleyici bir araç olarak etkin bir biçimde kullanılacak.

Enflasyon raporunun yılda 4 defa yayımlanmasına devam edilecek

Son dönemde enflasyon dinamiklerinde önemli bir iyileşme kaydedilmekle birlikte, Türkiye'de enflasyon oranı akran ülkelere kıyasla halen yüksek seyretmekte Enflasyondaki düşüşü kalıcı hale getirebilmek için para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerekmekte Enflasyondaki düşüş sürecinin devamlılığı, ülke risk priminin ve uzun vadeli faizlerin gerilemesi açısından büyük önem taşımakta Enflasyondaki katılık ve oynaklıkları azaltacak yapısal reformlara devam edilmesi fiyat istikrarına ve toplumsal refaha önemli katkıda bulunacak.

Maliye politikasına ilişkin gelişmeler enflasyon görünümüne etkileri bakımından önümüzdeki dönemde de yakından takip edilmeye devam edecek.

2020 Yılı Para ve Kur Politikası ayrıntıları için tıklayın!

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar