Pasifik Grubu CEO’su F. Nusret Dur: Pazar payımızı artıracağız

Pasifik Donanım ve Yazılım Bilgi Teknolojileri AŞ'nin halka arzında talep toplama Halk Yatırım Menkul Değerler'in konsorsiyum liderliğinde bugün başladı. Pazar paylarını artırarak şirket büyümesi ve karlılık odaklı bir yaklaşıma sahip olduklarının altını çizen Pasifik Grubu CEO’su F. Nusret Dur, ürün geliştirme ve Ar-Ge konusunda şirketlere değer katarak hızlı bir şekilde dijital dönüşüme destek sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

SPK'nın geçtiğimiz hafta onay verdiği Pasifik Donanım ve Yazılım Bilgi Teknolojileri AŞ'nin halka arzında talep toplama bugün (6-7 Şubat 2024 ) 35,00 TL fiyattan başladı.

PATEK koduyla Borsa İstanbul'da işlem görecek olan Pasifik Teknoloji'nin toplam 27 milyon lotu halka arz edilecek. Şirketin arz sonrası halka açıklık oranı ise yüzde 20,15 olacak.

Uğur TATLI-BORSAMATİK

Pasifik Teknoloji’nin halka arz sürecini anlatır mısınız? Şirketi bu kararı almaya iten motivasyon neydi?

Pasifik, gayrimenkul ve inşaat sektöründe ülkemizde önemli projelere imza atmış, birçok alanda ilkleri başarmış deneyimli bir gruptur. Son 5 yıldır ana stratejimiz kapsamında potansiyel içerdiğini düşündüğümüz, gelişime açık sektörlere yatırım yapmaya başladık. Teknoloji sektörü de dünyada büyüyen trendi, dinamik yapısı ve artan talepler nedeniyle yatırım yaptığımız sektörler arasına girdi. 2019 yılı itibariyle bu alanda yatırım yapmaya başladık. Bunu da belli seviyede gelişimini tamamlamış, birlikte yol yürüyeceğimize ve geliştireceğimize inandığımız şirketlerle ortaklık kurarak yapıyoruz. 2023 yılı itibariyle yaptığımız yatırımlarda belli bir seviyenin ve iş hacminin yakalanmasını müteakip, teknoloji alanında yaptığımız yatırımları daha kurumsal ve güçlü bir yapıya kavuşturmak amacıyla halka arz sürecini başlattık.

Ana hedefimiz teknoloji alanında daha güçlü iş birlikleri kurabilmek, müşteri ihtiyaçlarına daha hızlı etkin ve geniş bir yelpazede çözüm üretebilmek, şirketin kurumsal yapısı güçlendirmek, mevcut kaynak yapısına destek sağlamak ve hem ülkemizde hem de global ölçekte istikrarlı bir büyümenin önünü açabilmek oldu.

Bu halka arzda şirketin 27 milyon hissesi satışa çıkacak. Toplam 945 milyon TL gelir elde edilecek. Birim hisse fiyatı 35 TL olacak, satışın yüzde 70’i bireysel yatırımcılara, yüzde 30’u ise kurumsal yatırımcılara olacak. Bugün ve yarın talep toplanacak.

Borsa yatırımcısının en çok merak ettiği husus geleceğe yönelik yatırımlardır. Halka arzdan elde edilecek kaynağı nasıl değerlendirmeyi planlıyorsunuz?

Elde edilen gelirin yüzde 45’i yatırım harcamalarında yüzde 35’i ürün geliştirme ve AR-GE harcamalarında, yüzde 20’si ise işletme giderleri kapsamında kullanılacak.

Daha önce de ifade ettiğim gibi, Pasifik Grubu olarak yatırım yaparken büyüme potansiyeli içeren, belli oranda gelişimini tamamlamış, birlikte iş yapabileceğimize inandığımı profilde şirketlere veya girişimcilere yatırım yapmayı tercih ediyoruz. Yatırım yapmaktaki asıl hedefimiz ise yurt içi ve yurt dışı pazarlarda daha etkin olabilmek, mevcut müşteri memnuniyetini artırmak, yeni müşterilere ve pazarlara yeni ürünlerle ulaşmak olarak sıralanabilir.

Diğer yandan ürün geliştirme ve Ar-Ge konusunda özellikle sektördeki nitelikli işgücü kısıtı gerçeğinden yola çıkarak müşterilere no-code ya da low-code platformlar sunmak ve şirketlerin hızlı bir şekilde dijital dönüşümlerinin gerçekleşmesini sağlamak istiyoruz. Ayrıca ulaştırma ve turizm sektörü özelinde mevcut biletleme yazılımımıza araç kiralama, otel rezervasyonu, yemek vb. hizmetlerinin entegre edilmesi ile müşteri ihtiyaçlarının tek bir platformdan karşılanmasını hedeflemekteyiz.

 2023 yılı şirketiniz açısından nasıl geçti, finansallarınız hakkında bilgi alabilir miyiz?

2023 yılı üçüncü çeyreğinde 491 milyon TL ciro elde edildi. Yıl sonu çalışmaları enflasyon muhasebesi düzenlemeleri nedeniyle halen devam ediyor. 2023, Pasifik Teknoloji için yoğun ve verimli bir yıl oldu. 2019 yılında başladığımız yatırım, birleşme ve satın alma süreçlerini tamamladık, halka arza hazırlandık.

Özellikle salgın sonrasında şekillenen piyasa koşulları ve yaşanan jeopolitik riskler teknolojiyi çok stratejik bir konuma getirdi. Bu bağlamda genel bir sektör değerlendirmesi alabilir miyiz?

Salgınla birlikte teknoloji sektörü, uzaktan çalışma ve dijital dönüşüm ihtiyaçlarıyla büyük bir öneme sahip oldu. Hepimiz yaşanan çip krizini hatırlıyoruz. Üretim sektörü başta olmak üzere her sektör bu süreçte olumsuz etkilendi. Lojistiğin önemi bir kez daha ortaya çıktı. Bununla birlikte yüksek talep ve büyüme potansiyeli, sektördeki rekabeti de artırdı. Jeopolitik riskler nedeniyle tedarik zinciri sorunları yaşansa da teknoloji sektörü inovasyon ve hızlı adaptasyon sayesinde güçlü bir performans sergiledi ve efektif çözümler üretebildi. Bunun en güzel örneği ise uzaktan çalışma esnasında online toplantı platformlarının devreye alınması ve ticari hayatın devamlılığının sağlanmasıydı.

Son olarak kısa ve uzun vadeli hedeflerinizi, projelerinizi bizimle paylaşır mısınız

Önümüzdeki dönemde gelişme ve büyüme potansiyeli olan girişimci veya şirketlerle yeni iş birlikleri kurmayı, yurtdışı pazarlarda geliştirdiğimiz ürünlerin satışını gerçekleştirmeyi, kurumsallaşma süreciyle birlikte mevcut müşteri memnuniyetini artırmayı, genel olarak pazar payımızı artırarak şirket büyümesi ve karlılık odaklı bir yaklaşımla verimliliğimizi artırmayı hedefliyoruz.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Halka Arzlar
Yorumlar