Piyasalar cari işlemler açığı verisine odaklandı

Küresel piyasalarda genel olarak ekonomik aktiviteye yönelik belirsizliklerle satıcılı bir seyir izlenirken, günü pozitif tamamlayan yurt içi piyasalarda bugün açıklanacak ocak ayı cari işlemler açığı verisi takip edilecek.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

ABD'de Dow Jones endeksi veri gündeminin zayıf olması nedeniyle yatay band içinde sınırlı satıcılı seyrederken, Çin'in büyümesine ilişkin tedirginliklerin başta bakır olmak üzere emtia fiyatlarında neden olduğu sert düşüşler küresel ekonomik aktiviteye ilişkin endişeleri hatırlattı. Dow Jones endeksi dün günü yüzde 0,41 oranında düşüşle 16.351 puandan tamamlarken, S&P 500 endeksi yüzde 0,51 düşüş kaydetti.



Avrupa tarafında hisse senedi piyasalarında karışık seyrin haftanın ilk günü olduğu gibi dün de devam ettiği görüldü. Açıklanan önemli bir makroekonomik veri olmaması nedeniyle iç dinamikler öne çıkarken, Almanya'da DAX endeksi genel satıcılı seyirden pozitif ayrışarak yüzde 0,46 yükseliş kaydetti. Dün İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,06, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,48 ve İspanya'da IBEX 35 ise endeksi yüzde 0,31 değer kaybetti.



Yurt içinde ise BIST 100 endeksi günü yüzde 0,53 oranında yükselişle 63.000 puanın hemen üzerinde tamamlarken, bankalararası piyasanın kapanışında 2,22 seviyesinin hemen altında olan dolar/TL'nin uluslararası piyasada yükselişe geçmesi dikkati çekti. Gezi Parkı odaklı olaylar sırasında yaralanan Berkin Elvan'ın tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmesinin ardından dün akşam saatlerinde gelişen toplumsal olayların tedirginliğinin de etkisiyle geç saatlerde 2,2484 seviyesine kadar yükselen dolar/TL şu dakikalarda bankalararası piyasanın açılışında yükselişini devam ettirerek 2,25 seviyesini aştı.



Cari açık beklentisi 5,1 milyar dolar

Analistler, BIST 100 endeksinin 63.400 seviyesinin direnç konumunda olduğunu, 62.500 seviyesindeki desteğin kırılması durumunda ise satış baskılarının artabileceğini tahmin ediyor. Bugün saat 10.00'da açıklanacak ocak ayı cari işlemler açığı verisine ilişkin gerçekleştirilen AA Finans beklenti anketine göre ekonomistlerin cari işlemler açığı beklentilerinin ortalaması 5,1 milyar dolar oldu. Ekonomistlerin ocak ayı cari işlemler açığına ilişkin beklentileri en yüksek 5,5 milyar dolar, en düşük ise 4,4 milyar dolar aralığında yer aldı.



Öte yandan, ekonomistlerin 2014 yıl sonu cari işlemler açığı beklentilerinin ortalaması 48,2 milyar dolara geriledi. Cari işlemler açığı 2013 yılında bir önceki yıla göre yüzde 34 oranında artarak 48,5 milyar dolardan 65 milyar dolara yükselmişti.

Kategoriler Gündem
Yorumlar