​Piyasalar pozitif görünümü korumaya çalışıyor

Küresel piyasalar geçen hafta merkez bankaları toplantıları ve başkanlardan gelen açıklamaların ardından karışık bir seyir izlese de piyasalarda genel olarak pozitif görünümün korunduğu gözlendi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

ABD'de geçen hafta Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'in Kongre'de yaptığı sunum ve açıklamaların ardından hisse senedi piyasaları haftanın ikinci yarısında genel olarak yükseliş kaydederken, hafta başında 2,5680 seviyelerine kadar gerileyen 10 yıl vadeli tahvil faizleri ise haftayı yüzde 2,62'nin hemen üzerinde tamamladı. Dow Jones endeksi geçen haftanın son işlem gününde yüzde 0,20 yükselerek 16.583 puan ile tarihinin en yüksek kapanışını gerçekleştirirken, S&P 500 endeksi yüzde 0,15, Nasdaq endeksi yüzde 0,50 değer kazandı. Bu haftanın ikinci yarısında veri takviminin hareketleneceğini belirten analistler, yükseliş isteğinin devam ettiğinin altını çizerek, gelmesi muhtemel kar satışlarının kısa vadeli teknik destek seviyeleri üzerinde karşılanmasını bekliyor.



Avrupa tarafında cuma günü kar satışları etkili olurken, avro/dolar paritesi ise Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi'nin haziran ayı toplantısında para politikasını gevşetmek için adım atmaya hazır olduklarını açıklamasının ardından 1,3745 seviyesine kadar geriledi. Cuma günü Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,27, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,36, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,66 değer kaybederken, bu hafta, yarın Almanya'da açıklanacak ZEW güven endeksiyle başlayacak yoğun veri takviminin yön üzerinde belirleyici olabileceği tahmin ediliyor.



Yurt içi piyasalarda ise yarın açıklanacak mart ayı cari işlemler açığı verisi öncesinde bugün pozitif görünümün korunmasını bekleyen analistler, 77.000 seviyesinin güçlü direnç, 74.500 seviyesinin ise destek konumunda olduğunu belirtiyor. BIST 100 endeksi geçen hafta en yüksek 76.106 puanı gördükten sonra haftayı 75.563 puandan tamamlamıştı. Kesintisiz 11 gün düşüş trendinde hareket ettikten sonra cuma günü bu seriyi sonlandırarak günü sınırlı da olsa yükselişle 2,0773 seviyesinden tamamlayan dolar/TL, bu hafta bankalararası piyasanın açılışında yatay bir seyirle 2,0770 seviyelerinden işlem görüyor. Analistler döviz kurları ve faizlerdeki düşüş eğiliminin hisse senedi piyasasını desteklediğini ifade ederek, dolar/TL’de 2,0680 destek seviyesinin takip edileceğini vurguluyor.

Kategoriler Gündem
Yorumlar