Rating Kuruluşları Çin Tahminlerini Düşürdü

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları S&P Global ve Fitch Ratings, Çin için 2020 yılı GSYH büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize ettiler. Çin ekonomisi 2019 yılında yüzed 6,1 ve 2018'de yüzde 6,6 büyümüştü

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları S&P Global ve Fitch Ratings, Çin için 2020 yılı GSYH büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize ettiler.

S&P Global, yeni koronavirüs salgınının etkisi ile Çin için 2020 yılı GSYH büyüme tahminini yüzde 5,7'den 5,0'a indirdiğini bildirdi.

S&P yaptığı değerlendirmede, "Çin global büyümenin üçte birini oluşturuyor, bu çerçevede Çin'in büyümesinde yüzde 1 yavaşlamanın global büyüme içinde kayda değer bir etkisi olması büyük olasılık"ifadelerini kullandı. S&P, virüs salgınının kontrol altına alınamaması halinde ekonomiye etkilerin kredi notuna da yansıyabileceği uyarısında da bulundu. Kredi derecelendirme kuruluşu, Çin için 2021 yılı GSYH büyüme tahminini ise yüzde 5,6'dan 6,4'e yükseltti.

Fitch Ratings, Çin'de 2020 yılı GSYH büyüme oranının temel senaryolarında yüzde 5,9 olduğunu, ancak ortaya çıkan yeni koronavirüs salgını sonrasında büyümenin bu temel senaryonun altına inmesini beklediklerini bildirdi.

Koronavirüs salgınının kontrol altına alınma hızına bağlı olarak büyümenin 2020'de yüzde 5,2-5,7 aralığında gerçekleşeceğini tahmin eden Fitch, virüs salgınının ekonomiye etkisine karşı para politikasının ciddi şekilde yavaşlatılması halinde Çin finansal sisteminde kaldıraç oranının daha da artacağını ve bunun bankalar ve finans dışı kuruluşlar için faaliyet ortamları için kredi notu açısından negatif olacağını vurguladı. Fitch, Çinli otoritelerin finansal kaldıraç azaltımının önüne büyümeyi koymalarının virüs salgınının süresine ve şiddetine bağlı olduğunu da ifade etti.

S&P ve Fitch'den önce ANZ, Citigroup ve Economist Intelligence Unit (EIU) Çin için büyüme tahminlerini düşürmüşlerdi. ANZ, 2020 için büyüme tahminini yüzde 5,8 olarak sürdürürken, 2020 ilk çeyrek için büyüme tahminini yüzde 5,9'dan 5,0'a çekti.

Citigroup ise Çin'in 2020 yılı GSYH büyüme oranı için beklentisini yüzde 5,8'den 5,5'ü düşürdü. EIU da büüme tahminini yüzde 5,9'dan 4,9-5,4 aralığına indirdi.

Çin ekonomisi 2019 yılında yüzed 6,1 ve 2018'de yüzde 6,6 büyümüştü

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar