Şimşek: 'Türkiye ay sonunda Gri Liste'den çıkmış olacak'

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin Gri Liste'den çıkmaya yakın olduğunun altını çizerek 'FATF'nin bu ay sonu bir toplantısı var, ilk gelen sinyaller olumlu. Herhangi bir siyasi mülahaza olmazsa Türkiye Gri Liste'den çıkmış olacak' ifadelerini kullandı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, NTV canlı yayınında enflasyon ve dış ticaret verilerine ilişkin açıklamalarda bulunuyor.

Şimşek'in açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

- Program gerçekten çalışıyor, belirli alanlarda başarı çok net. Bazı alanlar sabır, kararlılık gerektiriyor. Büyümede daha dengeli bir kompozisyona doğru evrildik.

- Büyük cari açık, erimiş rezervler o dönemin yansıması. Gelinen noktada net ihracatın büyümeye katkısı artı 1.6'ya döndü. İç talep hala güçlü ama daha ılımlı hale gelecek. Aşırı ısınmadan, ılımlı bir patikaya geçiş var.

KKM'de hacim 70 milyar doların altına indi

- Bugünkü gerçekleşmeler genel olarak bizim hedeflerimizle uyumlu gidiyor. Biz enflasyonun 70'li rakamlarla zirveyi bulacağını geçen sene kamuoyuyla paylaştık.

- KKM'de hacim 70 milyar doların altına indi. Ekonomik programı 2-2,5 yıl kararlı biçimde uygulayacağız. Kaliteli ve dengeli bir büyüme var. Cari açık giderek daralıyor. Mayıs ayı itibarıyla cari açık 25 milyar dolara inmiş olacak. Cari açığın milli gelire oranı yüzde 2,5'in altına inecek.

2 ayda 65 milyar dolar kaynak girişi

- Swap hariç net rezerv geçen hafta cuma itibarıyla 2020'nin başından beri ilk kez artıya geçti. Eksi rezerv gündem olmaktan çıktı. Kısa vadeli kaynaklara sırtımızı dayamıyoruz. Merkez Bankası'na son 2 ayda 65 milyar dolar kaynak girişi oldu.

- (Kur korumalı mevduat) Hacim 70 milyar doların altına indi. Risk primi yüksek çünkü programın başındayız. Tarihte eşi benzeri görülmemiş bir kaynak girişi var. Program beklenilenden daha iyi çalışıyor.

'Gelecek yıl dezenflasyonist maliye politikası uygulayacağız'

- Bugün gelinen noktada yüzde 75,4 yüksek bir enflasyon ama geçmiş 12 ayı yansıtıyor. Baz etkisiyle yükselince neden atıfta bulunulmuyor? Maliye politikası ayağı güçlenecek, özellikle gelecek sene bütçe açığı yüzde 3'ün altına inecek. Bu seen hedefimiz açığı yüzde 5'in altına getirmek. Gelecek yıl dezenflasyonist maliye politikası uygulayacağız.

'Bütün göstergeler kurda istikrara işaret ediyor'

- Özellikle vergide adalet ve etkinliği sağlayacak bir reform için çalışmamızda son aşamaya geldik. Haziran ayına yetişir mi bilmiyorum. Enflasyon kalıcı olarak düşecek ama bütün aktörlerin sabırlı olması lazım, biz de kararlıyız. Hizmetlerdeki fiyat katılığı çözmek zaman alacak. Otomotiv ve gayrimenkulde fiyatlar düşüyor, enflasyondaki düşüş hissediliyor. Bütün göstergeler kurda istikrara işaret ediyor.

'Cari açıktaki iyileşme hedeften daha iyi gidiyor'

- Tekerleği yeniden keşfetmeye gerek yok, dünya ne yapıyorsa onu yapıyoruz. İthalat azalmaya devam edecek. Cari açıktaki iyileşme hedeften daha iyi gidiyor. Enerjide dışa bağlılığın azaltılması en kritik değişkendir. Enerjinin ithalattaki payı çok yüksek. Özellikle yenilenebilir enerji, dünyanın ve Türkiye'deki aktörlerin ilgisi çok büyük.

'Gri listeden ay sonu çıkacağız'

-FATF'nin bu ay sonu bir toplantısı var, o toplantının gündem maddelerinden biri Türkiye'nin gri listeden çıkıp çıkmayacağı, biz gitmeyi düşünüyoruz. İlk gelen sinyaller giden heyetin olumlu rapor yazdığı yönünde, dolayısıyla herhangi bir siyasi mülahaza olmazsa Türkiye Gri Liste'den çıkmış olacak

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar