​S&P'den Türkiye'deki bankalara uyarı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) varlık alımını azaltma programının, gelişmekte olan ekonomilerin bankacılık sistemleri üzerinde olumsuz etkileri olacağını bildirdi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

S&P’nin "Gelişmekte olan piyasalarda Fed’in tahvil alımını azaltmasında en çok hangi bankacılık sistemi etkilenir" başlıklı değerlendirme raporunda, "Brezilya, Şili, Hindistan, Endonezya, Peru, Güney Afrika ve Türkiye"den oluşan 7 ülkenin bankacılık sistemleri ele alındı.

Raporda, Türk bankacılık sisteminin dış borçlanmaya bağımlılığına işaret edilirken, "Biz Fed’in tahvil alımını azaltmasının, bazı gelişmekte olan ekonomileri, bankacılık sistemlerini ya doğrudan küresel likiditenin azalması sonucunda ya da dolaylı olarak ekonomik büyümenin azalmasıyla vurmasını tahmin ediyoruz. İncelediğimiz 7 bankacılık sisteminde, Türkiye ve daha az olmakla birlikte Güney Afrika en hassas durumda" değerlendirmesi yapıldı.


 



Raporda, diğer gelişmekte olan ekonomilerin bankacılık sistemlerine ilişkin şu görüşler yer aldı: "Brezilya bankacılık sistemi, ülke ekonomisinin yavaşlamasından dolaylı olarak etkilenme olasılığına sahip. Şili, Hindistan, Endonezya ve Peru’daki bankacılık sisteminin, parasal genişlemenin olumsuz etkilerine, görece daha dirençli olmasını bekliyoruz."



 



"Finansman maliyeti artacak"



Raporun Türkiye'ye ilişkin değerlendirme kısmında ise şu ifadelere yer verildi: "İncelediğimiz 7 bankacılık sisteminde, finansmanın başlıca kaynağı olarak mevduata olan gereksinime baktık. Fakat Türkiye ve Peru bankacılık sisteminin, dış finansman ihtiyacı açısından grubun geri kalanında ayrıştığını gözlemledik.  Geçen birkaç yıl içerisinde Türkiye bankacılık sistemi, uluslararası sermaye piyasasına olan erişimini artırdı. Bu yüzden Fed’in tahvil alımını azaltmasının, finansman maliyetini artıracağını düşünüyoruz. Buna rağmen, dış finansmanın bir kısmının ticaret finansmanı işlemlerinden oluştuğunu kabul ederek, bu durumun risk değerlendirmesini azalttığını düşünüyoruz."





Raporda, Türkiye’nin bankacılık sektörünün olumlu yanlarına da değinilerek, "Türk bankacılık sistemi bu zamana kadar direnç gösterdi ve bu yılın ilk çeyreğindeki dış borç vadelerini çevirmeyi başardı. Bunun yanı sıra Türk bankacılık sisteminin borç çevirme oranında gerçekleşebilecek bir azalışa karşı koyabilecek yeterli sermaye likidite tamponu olduğunu düşünüyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Kategoriler Gündem
Yorumlar