SPK'nın cezası sonrası gözler o isme çevrildi: Kim bu Hakan Dıravacı?

SPK, geçen hafta işlem görmeye başlayan ve olağanüstü fiyat hareketleri yaşayan Tureks hisselerinde usulsüz işlemler nedeniyle tedbir kararı aldı. Öte yandan alınan tedbir kararında ceza alan Hakan Dıravacı'nın sicili kabarık. Ayrıca Dıravacı'nın, daha önce farklı hisse işlemlerinde de cezalar aldığı dikkat çekti.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarihin en hızlı yasak ve tedbirlerinden birini gerçekleştirdi. Kurul, halka arzının 6. gününde gerçekleşen işlemlerden dolayı Tureks Turizm Taşımacılık A.Ş. hisselerindeki usulsüz işlemler nedeniyle bir yatırımcı ve işleme aracılık eden bir aracı kuruma tedbir kararı aldı.

Söz konusu karar son SPK bültenindeki tedbir ve işlem yasakları bölümde yer aldı. Buna göre, Tureks Turizm Taşımacılık A.Ş. (TUREX) pay piyasasında gerçekleştirilen işlemlerde 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun 107/1 maddesinde sayılan fiilin işlendiğine dair makul şüphe buldu. Yatırımcıların hak ve yararlarının korunmasını teminen, ayrıca yapay piyasa oluşturmaya yönelik işlemlerin engellenmesi amacıyla Hakan Dıravacı hakkında 16 Nisan 2021 tarihli işlemlerden başlamak üzere Borsalarda 6 ay süreyle geçici işlem yasağı uygulanmasına karar verdi.

HAKAN DIRAVACI'NIN SİCİLİ KABARIK

Tureks'teki ceza sonrası borsa kulislerinde yeniden gündem olan Hakan Dıravacı'nın geçmiş sicili de pek iç açıcı değil.

2010 yılında Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Kelebek Mobilya ile Aksu İplik hisse senetlerinde gerçekleşen işlemlerde, Sermaye Piyasası Kanununun ilgili maddesinde tanımlanan suçun unsurlarını içeren fiiller tespit etti. Tespitler sonrasında aralarında Hakan Dıravacı'nın da olduğu dört kişi hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

Hakan Dıravacı daha önce de Aksu İplik Dokuma ve Boya Apre Fabrikaları T.A.Ş. (Aksu İplik) hisse senetlerinde benzer suçlar işlediği tespit edilmişti.

Hakan Dıravacı en son İhlas Holding A.Ş. (IHLAS) pay piyasasında gerçekleştirdiği şüpheli ve şaibeli işlemler nedeniyle soruşturmaya maruz kalmıştı.

Mahkeme, Dıravacı'ya 1 milyon 828 bin TL idari para cezası uygulanmasına karar vermişti.

SPK 2020 yılında yine aynı isim hakkında Doğan Holding hisseleriyle alakalı spekülasyonu nedeniyle de ceza vermişti.

Açığa satış işlemi yapılmış

Bültende işleme aracılık eden Piramit Menkul Kıymetler için ise; ''Piramit Menkul Kıymetler A.Ş. aracılığıyla gerçekleştirilen işlemler sebebiyle; 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun "Sermaye piyasası kurumlarının hukuka aykırı faaliyet veya işlemlerinde uygulanacak tedbirler" başlıklı 96 ncı maddesinin 1 inci fıkrasında yer alan hüküm uyarınca, Kurulumuzca alınacak ilave bir karara kadar, Aracı Kurum aracılığıyla yapılacak pay alım – satım işlemlerinde "brüt takas" ve "depo şartı" tedbiri getirilmesine karar verilmiştir'' ibaresi yer aldı.

Konuyu Bloomberg HT'ye değerlendiren bir uzman "Tureks hisselerinde yaşanan gelişme gelecekte yaşanabilecek süreçlere bir örnek oldu. Yapılan işlem açığa satış işlemi ve olmaması gerek bir işlemdir. İlk yapılan konuşmalarda, kullanılan sistemde oluşan sorundan ötürü emrin birden fazla kez girildiği, akabinde sistemin tüm emirleri bir anda gönderdiği aktarıldı" değerlendirmesinde bulundu.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Hisse Yorumları
Yorumlar