TAB Gıda halka arz analizi ve hisse yorum

Milliyet yazarı Zeynep Aktaş Borsa İstanbul tarihinin en büyük halka arzı olan TAB Gıda ile ilgili önemli detaylar paylaştı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Milliyet yazarı Zeynep Aktaş Borsa İstanbul tarihinin en büyük halka arzı olan TAB Gıda ile ilgili önemli detaylar paylaştı.

TAB GIDA’NIN AVANTAJLARI

  1. Sektör hızlı büyüyor. Deloitte tarafından yapılan araştırmaya göre Fast Food sektörü 2016- 2021 arası yıllık ortalama yüzde 25,5 büyüdü. 2021-2026 arası büyümenin ortalama yüzde 46,6 olması öngörülüyor.
  2. Restoran sayısı hızlı artıyor. 30 Haziran 2023 itibariyle gerek kendi işlettiği gerek franchise olmak üzere toplam 1.534 restoran ile hizmet veriyor. Bunun 918’ini doğrudan kendisi işletiyor. Şirket Ocak 2021’de toplam 1.186 restoran ile hizmet veriyordu.
  3. Rakiplerine fark atıyor. En yakın rakibinin restoran sayısı 641.
  4. Markalar güçlü ve bilinir. Kullandığı markaların büyük kısmı global ölçekte bilinirliğe sahip. Bunlar; Burger King, Popeyes, Arby’s, Sbarro, Subway, Usta Dönerci ve Usta Pideci.
  5. Bir ekosistemin içinde. Tab Gıda, grup şirketleriyle birlikte bir ekosistemin içinde yer alıyor. Her şirket farklı bir alana hitap ederken aynı zamanda birbirini destekliyor. Bu ekosistem içinde hızlı tüketim servisi, lojistik, dağıtım, depolama, ekmek üretimi, et üretimi, patates üretimi, paket servis ve reklam prodüksiyon firmaları yer alıyor. Ayrıca ekosistem dışında yine Kurdoğlu ailesi tarafından yönetilen üç şirket ile restoran ekipmanları, restoran inşaatı ve IT hizmetini temin etmekte.
  6. Farklı müşterilere ulaşma olanağı var. Kullanmakta olduğu farklı markalarla oldukça geniş bir müşteri profiline ulaşma imkanına sahip bulunuyor.
  7. Fiş artışı var. 2021’den bu yana düzenli fiş (alış veriş sırasında alınan fiş) büyümesi var.
  8. Hasılatta artış güçlü. 2022 yıl sonunda güçlü bir artışla hasılatını 8,6 milyar TL’ye çıkardı. 2023’ün ilk yarısında 7,1 milyar TL hasılat elde etti. 2023 yıl sonu hasılat beklentisi 16,8 milyar TL.
  9. Kârda artış güçlü. Şirket 2023’ün ilk yarısında 964,7 milyon TL dönem sonu kârı elde etti. Bu tutar 2022 yıl sonunda oluşan 361,8 milyon TL’nin hayli üzerinde.
  10. Ana gelir kendi restoranlarından. Şirketin ana gelir kaynağı kendi restoranları olurken franchise restoranlardan gelen gelir cüzi miktarda.
  11. Özkaynağı artıya geçti. 2020 ve 2021’de özkaynakları eksideyken 2022 ve sonrasında artıya geçti.

TAB GIDA’NIN RİSKLERİ

  1. Agresif büyüme riski. Şirketin hızla restoran sayısını artırması neticesinde yatırım giderlerine karşın istenen gelirin yakalanmama olasılığı göz ardı edilmemeli.
  2. Satın alma gücünün düşmesi. Bireylerin satın alma gücünün düşmesi müşteri sayısında düşüşe yol açarak kârlılığı geriletebilecektir.
  3. Sağlığa yönelik düzenlemeler. Özellikle obezite ve obeziteye yönelik düzenlemeler şirketin faaliyetlerine zarar verebilir.
  4. Markaları kullanma hakkı. Şirketin kullandığı markaların işletme hakkının marka sahipleri tarafından uzatılmaması halinde şirketin müşteri kaybı gündeme gelecektir.
  5. Döviz riski. Şirketin yatırımlarının bir kısmı döviz kuruna bağlı olduğu için dövizdeki aşırı artış kârlılığı olumsuz etkileyecek.
  6. Enerji maliyetleri. Restoranların enerji gideri önemli maliyet kalemi arasında yer alıyor.

Tab Gıda mı ucuz yoksa Bigchefs mi pahalı?

Tab gıda’nın restoran sayısı, Baydöner’in 9,4 ve Bigchefs’in ise 15,3 katı Tab gıda’nın halka arz değeri, Baydöner’in 9,2 ve Bigchefs’in ise 8,6 katı peki Tab gıda mı ucuz yoksa Bigchefs mi pahalı?

Tab Gıda ile ilgili değerlendirmemde kimi okurlar bu şirketi Baydöner ve Bigchefs ile kıyasladı. Bu noktada üç şirketin sahip olduğu restoranların sayısı ile piyasa değerlerinin kıyaslanması açısından bilinmesinde yarar var.

Tab Gıda, Haziran 2023 itibariyle toplam 1.534 restoran ile hizmet veriyor. Bu restoranların 913’ü şirketin kendisine ait. Halka arz fiyatı olan 130 TL’ye göre şirketin toplam halka arz değeri 30,2 milyar TL’ye denk geliyor.

Bigchefs, 2022 itibariyle toplam 100 restoran ile hizmet veriyor. Bu restoranların 42’si kendisine ait. 13 Ekim 2023 son kapanış fiyatı 33 TL’ye göre toplam piyasa değeri 3,5 milyar TL’ye denk geliyor. Baydöner, 2022 itibariyle toplam 163 restoran ile hizmet veriyor. Bu restoranların 126’sı kendisine ait.

13 Ekim 2023 son kapanış fiyatı 39 TL’ye göre toplam piyasa değeri 3,3 milyar TL’ye denk geliyor. Lokanta sayısı itibariyle Tab Gıda; Baydöner’in yaklaşık 9,4 kat, Bigchefs’in ise 15,3 kat fazla restoran ile hizmet veriyor.

Piyasa değeri açısından Tab Gıda; Baydöner’in yaklaşık 9,2 kat Bigchefs’in ise 8,6 kat üzerinde bir fiyatla halka arz ediliyor. lokanta sayısı ve piyasa değeri birlikte göz önüne alındığında Tab Gıda ile Baydöner arasında bir uyum olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Söz konusu veriler Bigchefs’e geldiğinde çarpıklaşıyor. Tab Gıda’nın restoran sayısı Bigchefs’den 15,3 kat fazla olmasına karşın piyasa değeri açısından oran sadece 8,6 kat.

Bu durumda yatırımcının kendisine şunu soruması gerekiyor. Tab Gıda mı ucuz yoksa Bigchefs mi pahalı?

Kaynak: Zeynep Aktaş

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Yorumlar