Temettü Ne Anlama Gelmektedir?

Borsada işlem yapan yatırımcıların merak ettiği kavramların başında temettü gelmektedir. Peki temettü ne anlama geliyor?

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Temettü Ne Anlama Gelmektedir?

Temettü, kâr payının şirket hissedarlarına ortaklıkları oranında dağıtılması anlamına gelir. Temettü dağıtımı, yıllık bilançoya göre belirlenen net kârdan yapılabileceği gibi bu işlem için kenara ayrılmış paydan da tevzi edilebilir. Anonim şirketler için kâr payı dağıtımında karar mercii genel kuruldur. Bunun yanı sıra ana sözleşmeye koyulabilecek bir maddeyle bazı pay tiplerine temettü konusunda ayrıcalık tanınabilir. Böyle bir durum söz konusuysa kâr dağıtımı sırasında ilgili ayrıcalık doğrultusundaki oranlar dikkate alınır.

Temettü Yatırımı Nedir?

Genellikle yılın ikinci çeyreğinde gerçekleştirilen temettü dağıtımlarından faydalanabilmek için belirtilen tarihe kadar ilgili şirketin hisselerini almış olmanız gerekir. Bir başka deyişle kâr payı alma hakkını kazanabilmek için firmanın temettü hisselerinden satın alarak şirkete ortak olmalısınız. Şirkete ortak olarak kâr payı alma durumuna da temettü yatırımı adı verilir. Şirketler, temettü dağıtım tarihini öncesinde borsaya bildirerek kamuoyuna duyuru yapar. Belirtilen tarihten bir gün önce bile şirketin hisse senedini alarak temettü yatırımı yapabilmeniz mümkündür.

Temettü, şirketler tarafından nakit veya hisse senedi olarak dağıtılabilir. Eğer ortak olunan firma bedelsiz sermaye artırımı yapma planı içindeyse temettüyü hisse senedi olarak dağıtma hakkına sahiptir. Ayrıca ortak olunan şirket, payınızın bir miktarını nakit, diğerini ise hisse senedi olarak verebilir. Nakit temettünün hesabınıza geçmesi yaklaşık olarak 2 günü bulabilir. 22 Aralık 2021 tarihinde yapılan bir açıklamayla güncel temettü vergisinin kâr payı üzerinden %10 olduğunu da bilmelisiniz. Tüm bunları göz önünde bulundurarak Midas uygulamasıyla rahatlıkla temettü yatırımı yapabilirsiniz.

Temettü Yatırımı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Özellikle uzun vadeli planlar yapan kişiler için temettü yatırımı mutlaka azami özen gösterilmesi gereken bir konudur. Çünkü kâr payından yararlanma hakkı, yatırımcıya birçok avantaj sağlarken bazı riskleri doğurma potansiyeli de vardır. Temettü yatırımı, hisselerin fiyat dalgalanmaları sayesinde kazandırdıklarına ek bir getiridir. Ayrıca aldığınız kâr payını yine aynı şirketin hisselerine yatırarak firmadaki ortaklığınızı büyütebilirsiniz.

Dikkat etmeniz gereken nokta ise dağıtım yapıldıktan sonra hissenin fiyatının temettü miktarı kadar düşmesidir. Bu durum da sizin aracı kurumdaki alış maliyetinizi etkiler. Örneğin hissenin dağıtımdan önceki gün kapanış fiyatı 20 TL olarak belirlendiyse ve temettü de 1 liraysa sonrasında pay senedinin fiyatı düşecektir. Bu örnek üzerinden gidilecek olursa temettü dağıtımı yapıldıktan sonra hisse senedinin değeri 20’den 19 TL’ye düşer. Uzun vadeli temettü yatırımı düşünüyorsanız şirket hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Şirketin hangi sektörlere yatırım yaptığını ve yıl sonu kârını ne amaçla kullandığı önem arz eder.

Kimler Temettü Yatırımı Yapmalıdır?
Temettü yatırımı, kimi zaman çok avantajlı bir seçenek olabilir. Sahip olduğunuz yatırım felsefesi ve temettü birbirine denk olduğunda bu alternatifi tercih edebilirsiniz. Örneğin doğrudan nakit akışını seven kişiler temettü yatırımı yapmalıdır. Temettü yatırımı, daha sonra kullanmak üzere birikim yapmak isteyenler için de tercih edilebilir bir seçenektir. Yarınlar için birikim yapmak istiyorsanız bu yatırım çeşidini de değerlendirebilirsiniz.

Temettü Emekliliği
Temettü emekliliği, 10 sene ya da daha uzun süre boyunca borsada işlem gören, kârlılığı ve büyüme oranları yüksek olan şirket hisselerini geleceğiniz için satın almaktır. Böylelikle aktif olarak çalışıp para kazanmadığınız emeklilik hayatında kullanılacak gelir elde edebilirsiniz. Belli bir plan dâhilinde sahip olunan temettü hisseleri, emeklilik için yapılabilecek yatırımlardandır.

Temettü emekliliğini ve kolayca hisse alıp satmayı mümkün hâle getiren Midas uygulamasını telefonunuza indirerek yatırımlarınızı cebinizden bile yönetebilirsiniz. Birikimlerinizi değerlendirmenize yardımcı olan Midas üzerinden hisse senedi nasıl alınır gibi soruların cevaplarını bulabileceğiniz faydalı içeriklere de ulaşabilirsiniz.

Kategoriler Borsa Sözlüğü
Yorumlar