VakıfBank'tan son 10 yıldaki en başarılı performans

VakıfBank, konsolide olmayan finansal sonuçlara göre 2017 yılının ilk çeyreğinde 1 milyar 225 milyon TL net kar elde etti. VakıfBank, 2017 yılının ilk çeyreğinde konsolide olmayan finansal sonuçlara göre 1 milyar 225 milyon TL net kar elde etti.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

VakıfBank, 2017 yılının  ilk çeyreğinde konsolide olmayan finansal sonuçlara göre 1 milyar 225 milyon TL net kar elde etti. 


İstikrarlı  büyümesini sürdüren VakıfBank’ın aktif büyüklüğü yıllık yüzde 16  artışla 221 milyar TL’yi, nakdi kredileri yüzde 23 artışla 153 milyar  TL’yi aşarken, toplam mevduatı ise yüzde 13 büyüme ile 130 milyar  TL’ye ulaştı.


Bankanın son 10 yıldaki en başarılı performansı 


VakıfBank, konsolide olmayan finansal sonuçlara göre, 2017 yılının  ilk çeyreğinde ulaştığı 1 milyar 518 milyon TL brüt karından 293  milyon TL vergi karşılığı ayırarak 1 milyar 225 milyon TL net kar elde  etti. Yüzde 24.6 seviyesinde gerçekleşen ortalama özkaynak karlılığı  ve yüzde 2.26 seviyesinde gerçekleşen ortalama aktif karlılığı ile  bankanın son 10 yıldaki en başarılı finansal performansını  açıklamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren VakıfBank Genel Müdürü  Halil Aydoğan, “Küresel piyasalardaki zorlu koşullara rağmen,  sürdürülebilir bir şekilde büyümeye ve ülke ekonomisine destek olmaya  devam ettik. VakıfBank’ın yılın ilk çeyreği itibarıyla Türkiye  ekonomisine sağladığı nakdi ve gayri nakdi kredi toplamı 200 milyar TL  sınırına dayandı” dedi.


Proaktif sermaye yönetim anlayışı ile güçlenen sermaye rasyoları


Büyümeden ödün vermeden, verimlilik odaklı çalışma anlayışının  başarılı finansal sonuçlarla birleşmesi neticesinde, sermaye  rasyolarını iyileştirmeye devam ettiklerinin altını çizen Genel Müdür  Aydoğan, “2016 yıl sonuna göre Sermaye Yeterlilik Rasyomuz (SYR) 129  baz puan artışla yüzde 15.45 seviyesine, Çekirdek Sermaye Rasyomuz 89  baz puan artışla yüzde 12.36 seviyesine yükselmiştir. Proaktif ve  etkin sermaye yönetim anlayışımız ile kredi büyümesinden taviz  vermeden, bugün sektörün en güçlü sermaye yapısına sahip bankalarından  biriyiz. Sermayemizi, ülkemize en çok katma değer yaratacak alanlarda kullanmaya devam edeceğiz” dedi.


Kredilerde sektör üzeri büyüme ve pazar payı kazanımı devam ediyor


Güçlü sermaye yapısı, yüksek likidite ve iyi yönetilen aktif/pasif  dengesi ile nakdi kredilerde yıllık bazda sektör ortalamasının  üzerinde, yüzde 23 oranında büyüme kaydettiklerini belirten Aydoğan,  “Yüzde 70 seviyesine yaklaşan kredilerimizin aktifler içindeki  oranıyla, bilançosunu reel sektöre en fazla kullandıran banka olarak  ülke ekonomisine desteğimizi artırarak sürdürdük. Hükümetimizin  uygulamış olduğu ekonomi politikaları ile uyumlu bir şekilde gerek  KOSGEB’in kredi programlarına aracılık ederek gerekse Kredi Garanti  Fonu (KGF) ile imzaladığımız protokoller kapsamında esnafımıza,  KOBİ’lerimize ve ticari segmentteki müşterilerimize sunduğumuz kredi  ürün yelpazemizi genişlettik. Kredilerin yanı sıra, özellikle  KOBİ’lerimizin rekabet gücünü artırmaları ve işlerini büyütebilmeleri  amacı ile nakit yönetiminden dış ticaret finansmanına varıncaya kadar  her türlü bankacılık ürün ve hizmetini sunmaya devam ettik” dedi.


Yurt dışından uzun vadeli kaynak 


Yurt dışı borçlanma tarafında ülkemize uygun maliyetli ve uzun  vadeli kaynak getirmeye devam ettiklerini belirten Aydoğan sözlerini  şu şekilde sonlandırdı: “Yılın ilk çeyreğinde dünyanın en büyük  bankası olan ICBC’den 3 yıl vadeli 250 milyon dolar tutarında yeni bir  kredi temin ettik. Ocak ayında 228 milyon dolar tutarındaki Basel II  uyumlu tahvillerimizi Basel III uyumlu sermaye benzeri tahvillerle  takas ederek Türk bankaları arasında yine bir ilke imza attık. Son  olarak, 367 gün vadeli nisan ayı sendikasyon kredimizi ise bu yıl, şu  ana kadarki en yüksek çevirme oranı olan yüzde 108 ile başarılı bir  şekilde yeniledik. Bu tür uygun maliyetli ve uzun vadeli fonlamalar  ile büyük altyapı projeleri başta olmak üzere reel sektöre ve  yatırımlara destek olmaya devam edeceğiz.” 


Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar