Yatırımcının aklındaki soru: Mevduat mı, dolar mı?

Dünya Gazetesi Yazarı Ufuk Korcan, bugünkü köşe yazısında yerli yatırımcının mevduat mı, dolar mı sorusuna ilişkin çarpıcı bir yazı kaleme aldı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Dünya Gazetesi Yazarı Ufuk Korcan, bugünkü köşe yazısında yerli yatırımcının mevduat mı, dolar mı sorusuna ilişkin çarpıcı bir yazı kaleme aldı.

Korcan'ın yazısından öne çıkan bölümler şu şekilde:

"Tasarruf sahipleri için zor bir dönem. Bir tarafta yüksek enflasyonist ortam diğer tarafta birikimleri hangi yatırım aracında değerlendirileceğine yönelik çıkmaz. Türkiye’de riski sevmeyen yatırımcı sayısı ağırlıkta.

Bu nedenle seçenekler de sınırlı. Borsadaki dalgalanmalardan etkilenmek istemeyenler için mevduat, döviz ve altın en gözde yatırım araçları olarak öne çıkıyor. Geride bıraktığımız yıllarda düşük faiz politikası nedeniyle Türk Lirası mevduat oyun dışına itilmişti. Ancak yeni ekonomi yönetimiyle hayata geçirilen ‘rasyonel’ politikaların ardından faiz artırımlarına gidildi ve TL mevduat yeniden cazip hale geldi.

Doların mevduatı yenmesi için...

Gelelim döviz ve TL mevduatın olası getiri karşılaştırmasına… Bu karşılaştırmayı yaparken geleceğe yönelik dolar ve faiz beklentileri önemli. Merkez Bankası’nın son beklenti anketine göre, cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi yüzde 44.16 oldu. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi ise bir önceki anket döneminde yüzde 36.70 iken, son anket döneminde yüzde 35.17’ye geriledi. Bu yıl sonu dolar kuru beklentisi 40.01 TL, 12 ay sonrası için 42.47 TL seviyesinde belirlendi. Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye’de dolar kurunun 2024’te 37.24, 2025’te 52.57 TL olacağı tahmininde bulundu. Eylül ayında hükümetin açıkladığı Orta Vadeli Program’da ise yıllık ortalama doları kuru 2024 için 36.78 TL, 2025 yılı için 43.94 TL olarak hesaplanmıştı.

100 BİN TL’YE 60 BİN GETİRİ

Bugün 100 bin TL’sini yüzde 57 faiz oranıyla mevduat yapan biri 12 ay sonunda kümülatif olarak yaklaşık 60 bin TL faiz geliri elde edecek. Aynı para ile bugün 32.45 TL’den dolar alan birinin mevduat getirisini yenmesi için 12 ay sonra dolar kurunun 52 TL’yi aşması gerekiyor. Kurumların yaptığı tahminler dikkate alındığında kurların 1 yıl sonra 52 TL’nin üzerinde olma ihtimali şu aşamada zor gözüküyor. Dolayısıyla ileriye dönük tahminlere bakıldığında, döviz yerine TL mevduatta kalmak daha mantıklı gözüküyor.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar