AMERİKA NE DEMEK İSTEDİ?

HALKBANK  NEYİN UYARISI? Amerikan Temsilciler Meclisi kafaları karıştıran bir talepte bulundu. İran ticaretinden dolayı Halkbank'a yaptırım talep etti. Bu talep ne anlama geliyor? Amerika ne demek istedi?

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Hürriyet Gazetesii internet sitesinde yer alan bir haberde Amerikan Temsilciler Meclisi 47 milletvekili iran ile ticarete aracılık ettiği gerekçesiyle Halkbank'a yaptırım istediği iddia edildi. Siyasi yorumcular Temsilciler Meclisi'nin bu talebinin tamamen Türkiye'ye yönelik siyasi bir manevra olarak yorumluyorlar. Baş

bakan Tayip Erdoğan'nın  Gazze'ye yapacağı gezinin ertelemesine yönelik bir hamle olduğu öne sürülüyor.

Nitekim bu talepten kısa bir süre sonra ABD Dış İşleri Bakanı Kerry'nin "Erdoğan'ın Gazze gezisini ertelemesi iyi olur" açıklaması Amerika'nın kumpasını daha net bir şekilde ortaya koyuyor.

TÜRKİYE'YE EKONOMİK TEHDİT

İsrail lobisinin son derece etkili olduğu Temsilciler Meclisi'nin bu hamlesi Türkiye için bir nevi ekonomik tehdit anlamına geliyor.

Özellikle Halkbankası silahı ile Türk ekonomisine yönelik bu tehdide Türkiye'nin ne yanıt vereceği merakla bekleniyor. Ancak diplomasi uzmanları, "ABD sadece sopayı gösterdi. Türkiye'de bir kriz şu aşamada işlerine gelmez."diyorlar.

HALKBANK'I NASIL ETKİLER?

Amerika'nın bu çıkışı borsacıların kafasını karıştırdı. Halkbank yatırımcısından çok, endeksin üzerindeki etkisi borsacıların çekindikleri konunun başında geliyor. Ancak borsa uzmanları, bunun siyasi bir hamle olmasından dolayı borsayı "şimdilik"fazla olumsuz etkileyemiyeceğini bankanın finansal yapısının dikkate alındınması gerektiğini dikkat çekiyorlar.

Kategoriler Gündem
Yorumlar