SPK'dan aracı kurumlara "Gezi" incelemesi

EYLEM GÜNÜ İŞLEMLERİ İNCELENİYOR: Sermaye Piyasası Kurulu, Gezi Parkı eylemlerinin olduğu gün yaşanan yüzde 10'luk büyük düşüşü inceleme aldı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Gezi Olayları'nın piyasalarda yarattığı düşüşü incelemeye aldı. SPK, bugün aracı kurumlardan 20 Mayıs-20 Haziran tarihleri arasındaki bütün işlemleri istedi.

rsa İstanbul'da Gezi Olayları'nın başladığı 28 Mayıs tarihinden sonra sert bir düşüş yaşamıştı. BIST 100 Endeksi'nde satışlar özellikle 3 Haziran tarihinde yoğunlaşmış ve borsa son 10 yılın en sert düşüşünü yaşayarak yüzde 10,5 düşmüştü.

MANİPÜLATİF DÜŞÜŞ MÜ?

31 Mayıs günü başlayan Gezi Parkı olayları haftasonunda devam etmiş ve pazartesi günü borsa şok düşüşle açılmıştı. SPK'nın dışında bu düşüşte açığa satışların etkili olduğu yolunda iddialar var. Bu nedenle bir süredir böyle bir soruşturmanın gelmesi bekleniyordu.

YERLİ OYUNCU VAR MI?

Borsadaki düşüşte yerli yatırımcıların ne kadar etkisi var? Son iki yılda yerli yatırımcı dahası oyuncu sayısında ciddi bir düşüşün olması borsada hakimiyetin tamamen fonlar ve yabancılarda olmasına neden olmuştu. Nitekim, 3 haziran günü işlemlerde büyük fonların işlem yaptığı İş Bankası C, Garanti, Halkbank, Vakıfbank ve endekste hacim olarak ilk onda olan senetler düşmüştü.

Bu nedenle bu soruşturmada gözler yerli yatırımcıdan çok yabancı fonların üzerine çevrilecek.

Kategoriler Gündem
Yorumlar