1 Deutsche hissesi 1 Big Mac menüye eşit

Deutsche Bank’ın hisseleri dün yerle bir oldu ve 10 euronun altına düşerek 9.90’ı gördü. 2007’de 100 euroyu aşan hisse yüzde 90 erirken, geçtiğimiz hafta tüm Avrupa bankaları likidite için ECB’nin kapısına dayandı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Almanya'nın en büyüğü dünyanın da devleri arasında olan Deutsche Bank'ın hisselerinde erimenin boyutları derinleşiyor. Hisseler Alman hükümetinin kurtarma paketi açıklamaması ve bazı büyük hedge fonların bankayı bırakacağına ilişkin söylentilerin ardından 10 euronun da altına düştü. Hisseler gün içinde 9.90 euroya geriledi. Böylece Deutsche Bank hisseleri Almanya'da McDonald'ta satılan bir Big Mac Menü değerine kadar düşmüş oldu. 2007'de bankanın hisseleri 100 euronun üzerine kadar çıkmıştı. Yani Almanya'nın en büyük bankası 2008 krizinden bu yana yüzde 90 erimiş oldu. Dün gün içinde gelen ve ABD'ye 14 milyar dolar yerine 5.4 milyar dolar ceza ödenmesi konusunda uzlaşmanın yakın olduğu yönündeki haberler ise hissede kayıpların bir kısmının geri alınmasına neden oldu. Bu haberlerden sonra hisseler yüzde 7'nin üzerinde arttı, günü 11 eurodan kapattı.


BULAŞICI ETKİSİ OLMAZ


Dün Wall Street Journal'in bir analizi Deutsche Bank'ın durumunun bulaşıcı olmadığını iddia etse de, banka dünyadaki açık türev pozisyonların yüzde 20'sini bünyesinde barındırıyor. Sabah'tan Barış Ergin'in haberine göre, son bir haftadır hem haberler hem de yapılan analizler üzerine Deutsche Bank CEO'su John Cryan da şirket çalışanlarına bir kurum içi mektup yazdı. Mektubunda bankalarının sağlam olduğunu ve 20 milyonun üzerinde müşteriye sahip olduklarını söyleyen Cryan, piyasadaki bazı güçlerin, güveni azaltmak için uğraştığını da ileri sürdü. Bankanın likidite rezervlerinin 215 milyar euronun üzerinde olduğunu belirten CEO, 2016'nın ilk yarısında 1 milyar euro vergi öncesi kâr elde ettiklerini vurguladı. Avrupa'da tek zor durumda olan Deutsche Bank ve Commerzbank değil. Başta Portekiz ve İspanyol bankaları olmak üzere tüm bankaların iflas riskini gösteren CDS'lerinde ciddi sıçramalar var.


DEĞERİNİN BEŞTE BİRİ


Bankaların piyasa değerlerinin defter değerlerine oranlarında da ciddi anlamda gerileme var. Örneğin Deutsche Bank'ta bu oran 0.2 ile en düşük düzeyde. UniCredit için 0.3 ve RBS için de bu oran 0.4 düzeyinde. Türk bankaları için aynı oran ortalama 1.02 düzeyinde ve Avrupa bankalarına göre nispeten iyi durumda. Türk bankalarının ortalaması Avrupa'da üçüncü sıraya oturuyor.


ING'DE TÜRKİYE İDDİASI


Dün Hollanda cephesinden Türkiye'yi de ilgilendiren bir haber daha geldi. 10 bine yakın çalışanı işten çıkaracağını açıklayan Commerzbank gibi Hollandalı ING Bank'ın da binlerce elemanını işten çıkaracağı belirtiliyor. Hollanda'da yayımlanan Het Financieele Dagblad gazetesi ING Bank'ın pazartesi günü yatırımcılarla bir araya geldiği gün, binlerce kişiyi işten çıkaracağını açıklayacağını yazdı. Bununla birlikte gazetenin iddiasına göre, bankanın Türkiye'deki operasyonu ile ilgili soru işaretleri de bulunuyor.


6 trilyon 348 milyar dolar istediler


Avrupa bankacılığında yaşanan paniğin boyutlarını gösterir bir diğer veri de Avrupa Merkez Bankası'na (ECB) gelen likidite talebi. ECB'nin haftalık likidite talebi son iki haftada tam 6 trilyon 348 milyar dolar oldu.



Kategoriler Ekonomi
Yorumlar