Avrupa 'Çipras' ateşte

Kemer sıkma karşıtı solcu Çipras, Komşu'nun yeni lideri oldu. 13.5 milyar euroluk canlandırma paketi hazırlayan liderin ülkesini eurodan bile çıkarması gündemde.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Küresel krizin başladığı 2008'den bu yana yüzde 22 fakirleşen komşu Yunanistan, dün seçimlerden Türk filmlerini aratmayacak bir replikle çıktı. 'Fakir ama onurlu Yunanistan' sloganı ile yola çıkan SYRIZA lideri Alexis Çipras, kemer sıkma politikalarından bıkan halktan geçer oyu aldı.


Şimdi başta Euro Bölgesi olmak üzere gözler yeni hükümetin ekonomi planına çevrildi. Çipras'ın kemer sıkmaya karşı politikalarında yumuşayıp yumuşamayacağı, euroyu bırakıp drahmiye geçip geçmeyeceği ve aynı zamanda bu gidişin tüm Euro Bölgesi'nin dağılmasına neden olup olmayacağı cevap bekleyenyeni sorular.


Çipras'ın ekonomiyi canlandırma programı için gereken miktar ilk etapta 13.5 milyar euro. Yeni liderin hedefinde asgari ücretin 580 eurodan 751 euroya çıkarılması, 700 eurodan az maaş kazananların ve emeklilerin 13 kez maaş alması, en az 300 bin eve yemek ve elektrik kuponlarının verilmesi, bedava sağlık hizmetleri ile yakacak vergisinin kaldırılması var.


Yunanistan'ın hali hazırdaki borç miktarı 316 milyar euroya kadar fırlayarak ülkenin Gayrisafi Yurtiçi Hasıla'sının yüzde 176'sına yani neredeyse iki katına çıktı. IMF, AB ve Avrupa Merkez Bankası'nın oluşturduğu Troika'ya olan borç, toplam borcun yüzde 80'ini oluşturuyor.


YUNANİSTAN KURALLARA UYMALI 

Çipras için ilk zor sınav şubat sonunda sona erecek olan kurtarma paketinin yenilenmesi. Yunanistan'ın martta 4.3 milyar euro, temmuz ve ağustosta 6.5 milyar euro borç ödemesi var.


Programın yenilenmemesi durumunda AB fonlarında kısıtlamaların gelmesi de bekleniyor. Avrupa Birliği'nin seçim ve borç silme konusunda ilk tepkileri de dün geldi. Avrupa Birliği Maliye Bakanları sözcüsü Jeroen Dijsselbloem, "Yunanistan kurallara uymalı. Avrupa'dan borç silme konusunda çok az destek var" dedi. 


13.5 MİLYAR EUROLUK CANLANMA PAKETİ:


Çipras'ın ilk etapta ekonomik planında öngördüğü adımlar için 13.5 milyar euroluk bir paket gerekiyor. Kaynakların dağılımı ise şu şekilde:


Yoksullukla mücadeleye 2 milyar ayrılacak.


5 milyar euro ise istihdam piyasası ve AB fonları ile iş yaratmaya ayrılacak.


6.5 milyar euro ekonomiyi diriltmek için harcanacak.


Vergiden muaf tutulacak kesim için alt limit yıllık 12 bin euroya çekilecek.


Asgari ücret 580 eurodan 751 euroya çıkarılacak.


700 euronun altında maaş alan emeklilerin durumu iyileştirilecek.


360 euro olan işsizlik maaşı artırılacak.





Kaynak: Sabah

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar