BIST 100 ve şirket haberleri - 06 Aralık 2016

BIST 100 Endeksi güçlü tepkisini 73 bin 800 direncine kadar sürdürdü ancak bu seviyenin üzerinde kapanış sağlayamadı. Endeksin 73 bin 800 seviyesi üzerine yerleşip yerleşemediğini izleyeceğiz

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Cuma günü yapılan EKK toplantısının ardından yapılan açıklama ile piyasalarda perşembe gününe yönelik bir beklenti oluştu. Bu nedenle Perşembe gününe kadar USDTRY kurunda 3.52-3.57 gibi bir aralıkta seyirler devam edebilir. Bu hareket endekse nefes aldırabilir. Yapılan açıklamalara göre USDTRY kurundaki ve BIST endeksindeki seyir üzerinde belirleyici olacak görünüyor. Özellikle şirketleri ve bankaları rahatlatacak tedbirlere yönelik beklentiler endekste hareketlilik yaratabilir. Dün endeksin 74000 sınırını zorlamasına karşın gün sonuna doğru satışların etkili olduğunu izledik. Bugün bu seviyenin geçilip geçilmeyeceği önemli olacak. Bugün TCMB’nin aylık fiyat gelişmeleri raporunu alacağız ve dün açıklanan enflasyon ile ilgili ayrıntılı fikirlere ulaşacağız. Diğer yandan yine bugün TCMB’nin 2017 yılı para ve kur politikası konulu konuşması olacak. Bugün ayrıca öğleden sonra kasım ayı reel efektif kur endeksi verisi açıklanacak. Son açıklanan endeks verisi 98 seviyesindeydi. Bu veri TL için önemli olabilir ve özellikle TL’deki son değer kayıplarının ardından endeksin nereye düştüğü merak ediliyor.


BIST 100 Endeksi 


BIST 100 Endeksi güçlü tepkisini 73800 direncine kadar sürdürdü ancak bu seviyenin üzerinde kapanış sağlayamadı. Endeksin 73800 seviyesi üzerine yerleşip yerleşemediğini izleyeceğiz. Bunun başarması durumunda ilerleyen günlerde hareket 76100 seviyesine doğru uzayabilir.  Aksi durumda endekste satışlar yeniden etkili olabilir. 



Dirençler: 73800-76100-77200

Destekler: 72000-70500-69700


BIST 30 Endeksi ve VIOP 


BIST 30 endeksi 90800 direncinin üzerine yerleşebilirse ilerleyen günlerde 93200 seviyesine doğru yükseliş sürebilir. Endeksin 90800 seviyesini geçmekte başarısız kalması durumunda ise kar satışları yine etkili olabilir. VIOP endeks kontratında ise kısa pozisyonlar kapatılabilir. Halen mevcut kısalar için ise 90800 endeks seviyesi stop loss alınmalı. Uzun pozisyon için endeksin 90800 seviyesini geçtiğini görmekte fayda var. 



Dirençler Bist-30: 90800-93200-94200

Destekler Bist-30: 88600-86700-84600


Küresel Ekonomik Gelişmeler


Türkiye

Başbakan Binali Yıldırım, Rusya seyahatinin ardından bu hafta bitmeden yeni anayasa taslağını meclise sunacaklarını bildirdi.



Türkiye’de kasım ayı TÜFE verisi aylık bazda %0.52 ile beklentilerin altında geldi. Yıllık TÜFE verisi ise %7 seviyesinde oluştu. Çekirdek enflasyonda ise yıllık bazda %6.99 seviyesinde bulunuyor. Verinin detayını incelediğimizde, kasım ayı verisinin beklentilerin altında kalmasında gıda grubundaki %0.58 oranındaki düşüş etkili oldu. Gıda grubu enflasyonda 0.14 puan negatif etki yapmış durumda. Diğer yandan giyim grubunda mevsimlik etkiler görülürken, enerji grubunun enflasyonda yukarı etkileri görülüyor.



ABD

ABD’de ISM imalat dışı PMI kasım ayında beklentilerin üzerinde 57.2 olarak açıklandı. 



ABD’de hizmetler sektörüne ait açıklanan PMI kasım ayında 54.6 olarak gerçekleşti. 



Chicago Fed başkanı Evans açıklamalarında, ücret artışının ılımlı olmaya devam ettiğini, ABD’nin yılın ikinci yarısına kıyasla daha güçlü büyümesini beklediklerini belirtti. 



New York Fed başkanı Dudley yapmış olduğu açıklamalarında, faiz oranlarının kademeli artmasından yana olduğunu, enflasyon konusunda ilerleme sağlandığını ve son dönemdeki istikrarın kayda değer olduğunu da vurguladı. 2017 yılında GSYIH’nın %1.8 veya biraz fazla olmasını beklediğini, istihdam ve enflasyonda hedeften çok uzakta olmadıklarını belirtti. 



Avrupa

İngiltere Merkez Bankası başkanı Mark Carney açıklamalarında, 3 yıl içerisinde İngiltere’de enflasyon %2’lik hedefe ulaşırsa faiz oranlarında 100 baz puan artırıma gidilebileceğini belirtti. 



Euro Bölgesi perakende satışlar ekim ayında bir önceki aya göre %1.1 artış kaydederken, bir önceki ayın rakamı -%0.2’den -%0.4’e revize edildi. Geçen yılın aynı dönemine göre %2.4 artış görülürken geçen yılın rakamı da %1.1’den %1.0’a aşağı yönde revize edildi. 



Euro Bölgesi sentix yatırımcı güveni aralık ayında beklentileri karşılayamayarak 10.0 puan açıklandı. Piyasalarda beklenti 14.3 seviyesine artış göstermesi yönündeydi. 



İngiltere’de hizmetler sektörü PMI rakamı kasım ayında 55.2 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti. 

Euro Bölgesi hizmetler PMI rakamı kasım ayında 53.8 olarak açıklandı. 



Almanya hizmetler PMI kasım ayında beklentilerin üzerinde 55.1 olarak gerçekleşti. 



Çin 

Fitch yapmış olduğu açıklamalarında, Çin bankacılık sektörünün 2017 yılı görünümünün negatif olduğunu ve Çin bankalarının, sermaye baskıları ve yapısal risklerle karşı karşıya olduğuna vurgu yaptı. 



Asya

Avustralya Merkez Bankası beklentilere paralel olarak gösterge faizinde bir değişikliğe gitmeyerek %1.5 oranında sabir bıraktı.


Şirket Haberleri 

PETKİM PETROKİMYA / PETKM -

Şirket, bağlı ortaklığı Petlim Limancılık Ticaret A.Ş. ‘nin 1.5 milyon TEU kapasiteli konteyner terminalinin 800.000 TEU'luk ilk fazı tamamlanmış ve faaliyete başlaması konusunda liman işletmecisi firma APM Terminalleri Liman İşletmeciliği A.Ş ile anlaşmaya varıldığını bildirdi.



TÜRK HAVA YOLLARI / THYAO -

Şirket, VIP hizmetlerde kullanılmak üzere 1 adet A340-542 tipi uçağın satın alınmasına karar verildiğini bildirdi.



KOMBASSAN HOLDİNG / KOMHL -

Şirket, grup şirketlerden  Adaçal Endüstriyel Mineraller San. Tic. A.Ş. Ayfon Emirdağ  tesislerinde günlük üretimi 400 ton olan 2.kireç fırını yatırımına karar verdiğini bildirdi.



KARTONSAN KARTON / KARTN -

Şirket, 29.09.2016 tarihinde başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde resmi arabuluculuk sahfasına geçildiğini bildirdi.



FLAP KONGRE TOPLANTI HİZMETLERİ OTOMOTİV VE TURİZM A.Ş. / FLAP –

Şirket, Türkiye Organ Nakli Vakfı ile arasında, içerisinde workshop, sempozyum, kongre, toplantı ve ziyaretlerin bulunduğu toplam 37 organizasyonun yerine getirilmesinin, Şirket tarafından üstlenilmesine yönelik sözleşme imzalandığını bildirdi. 


Çekince: Bu rapor tarafımızca doğruluğu ve güvenilirliği kabul edilmiş kaynaklar kullanılarak hazırlanmış olup yatırımcılara kendi oluşturacakları yatırım kararlarında yardımcı olmayı hedeflemekte ve herhangi bir yatırım aracını alma veya satma yönünde yatırımcıların kararlarını etkilemeyi amaçlamamaktadır. Yatırımcıların verecekleri yatırım kararları ile bu raporda bulunan görüş, bilgi ve veriler arasında bir bağlantı kurulamayacağı gibi, söz konusu kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan kurum çalışanları ile Ulukartal Holding A.Ş. ve İntegral Menkul Değerler A.Ş.'nin herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır. 


Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar