BIST 100 ve şirket haberleri - 10 Ocak 2017

Dolar kurunun yükselmesi endeksin döviz bazında değerini giderek düşürüyor olması bakımından önemli. Bir hafta önce 2.2 sent seviyesinde olan endeks son değerlerle 2 sent seviyesine gelmiş görünüyor.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

BIST endeksinde yükselen döviz kuruna rağmen yükseliş dün devam etti. Endekste bir süredir ısrarlı alımların gözlendiğini belirtiyoruz. Dünde bu ısrarlı alımları izledik. Dolar kurunun yükselmesi endeksin döviz bazında değerini giderek düşürüyor olması bakımından önemli. Bir hafta önce 2.2 sent seviyesinde olan endeks son değerlerle 2 sent seviyesine gelmiş görünüyor. Dün endekste yükseliş olmasına rağmen, dolar bazında düştüğünü izliyoruz. Daha önceden 2 sent seviyelerinden güçlü bir tepki verdiğini hatırlatmak isteriz. Gözler Mecliste devam eden anayasa görüşmelerinde olacak.


BIST 100 Endeksi 

BIST 100 endeksini 76000-78200 arasında bant içerisinde izlemeyi sürdürüyoruz. Bu bandın kırılma yönüne göre endekste hareketler sertleşebilir. Endeksin güçlenmesi ve yeni bir yükseliş başlatabilmesi için 78200 direncini geçmesi gerekli. Buna karşın 76000 seviyesinin kırılması durumunda ise yeni bir satış baskısı görebiliriz. 



Dirençler: 78200-79300 -80000

Destekler: 76100-74900-74100


BIST 30 Endeksi ve VIOP 

BIST 30 Endeksinde 93100 seviyesi üzerinde seyirlerin korunduğu görülüyor.  Endekste 93100 seviyesi üzerinde seyirlerin korunması durumunda ilerleyen günlerde yeniden 95650 direncine doğru denemeler görebiliriz. Aksi halde 93100 seviyesinin altındaki hareketler baskı yaratmaya devam edebilir. BIST VIOP kontratında 92000 endeks seviyesine yakın noktalardan uzun, 95650 seviyesine yakın noktalardan kısa pozisyonlar denemek daha sağlıklı görünüyor. 



Dirençler Bist-30: 95650-96200-97600

Destekler Bist-30: 93100-91600 – 90700



Küresel Ekonomik Gelişmeler


Türkiye

Anayasa değişiklik teklifinin maddelerine geçilmesinde oy verme işlemi tamamlandı. 338 kabul ve 134 red oyuyla maddelere geçilmesi kabul edildi. 



Türkiye’de sanayi üretimi kasım ayında geçen yılın aynı dönemine göre %2.0’dan %2.7’ye artış kaydetti. Verinin detayını incelediğimizde, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında 2016 yılı kasım ayında bir önceki aya göre en yüksek artışın %2.6 ile dayanıklı tüketim malı imalatında gerçekleştiği görülmekte. İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2016 yılı kasım ayında bir önceki aya göre en yüksek artışın %5.7 ile makine ve ekipmanların kurulumu ile onarımında gerçekleştiği dikkat çekmekte. 

Başbakan yardımcısı Nurettin Canikli açıklamalarında, anayasa görüşmelerinin 18-20 gün içinde tamamlanabileceğini belirtti. Döviz kurlarını kullanarak faizleri yükselmek istediklerini ve Türkiye’nin faizlerine ilişkin kampanyanın olduğuna değindi. Ayrıca, Türkiye’de dolarizasyon seviyesinin geçmişe kıyasla düşük olduğunu ve Türkiye ekonomisinin direnmeye devam edeceğini vurguladı. 



Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türk bankalarının 2017 yılı görünümüne yönelik açıklamalarında, Türkiye’deki güvenlik meselelerinin makroekonomik baskıları artırdığını ve bu durumun Türkiye’de bankaların kredileri için negatif olduğuna vurgu yaptı.   



TCMB, %5 olarak hedeflenen 2016 enflasyonunun %8.53 gerçekleşmesi nedeniyle hükümete açık mektup göndereceğini belirtti. Banka, açık mektupta enflasyon hedefinden sapmanın nedenleri ve enflasyonun yeniden hedefe ulaşması için alınan tedbirleri açıklayacağını duyurdu. 



ABD

Boston Fed Başkanı E.Rosengren, %2 enflasyon hedefine ve tam istihdam seviyesine bu yıl sonuna kadar ulaşacaklarını belirtti. Rosengren bu nedenle, kademeli ve kısmen düzenli faiz artışlarının yapılabileceğine inandığına açıklamalarında yer verdi. 



Atlanta Fed Başkanı D.Lockhart, gelecekteki faiz artırımlarının kademeli bir şekilde olacağını ve Fed’in para politikası konusunda daha fazla destek rolünü üstlenmesi gerektiğini dile getirdi.  Mali politikalarda yapılacak teşvikler verimliliğin artmasına yardımcı olabilir ama bunu değerlendirmek için erken olduğuna açıklamalarında yer verdi. 



Avrupa

Euro Bölgesinde işsizlik oranı kasım ayında beklentiler çerçevesinde %9.8 olarak açıklandı. 

Euro Bölgesi sentix yatırımcı güveni ocak ayında beklentilerin üzerinde 18.2 olarak gerçekleşti. 

İngiltere’de halifax konut fiyat endeksi aralık ayında aylık bazda %1.7 ve yıllık bazda %6.5 olarak açıklandı. 

Almanya’da sanayi üretimi kasım ayında bir önceki aya göre %0.3’den %0.4’e, geçen yılın aynı dönemine göre %1.2’den %2.2’ye artış kaydetti. 



Almanya Başbakanı A.Merkel, İngiltere’nin Brexit pazarlıklarında AB’nin 4 özgürlüğünü kabul etmediği takdirde AB ortak Pazar girişini sınırlama hakkında görüşebileceğini belirtti. Ayrıca Merkel, Euro Bölgesine üye ülkelerin uzlaşılan kurallara bağlı kalması gerektiğini ve herhangi bir aksi davranış durumunda risk taşıyabileceğine açıklamalarında yer verdi.



Şirket Haberleri 



ZORLU ENERJİ ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş. / ZOREN - Şirket, Kızıldere IV jeotermal enerji santrali projesinin önlisansında yer alan kurulu gücün tadil edilmesi için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na yapılan başvuruya ilişkin sürecin devam ettiğini bildirdi.



YAZICILAR HOLDİNG A.Ş. / YAZIC - Anadolu Grubu'nun çatı şirketi ve bağlı ortaklığı Anadolu Endüstri Holding A.Ş.'den bildirildiği üzere, Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanlığı ve İcra Başkanlığı (CEO) görevlerinin birbirinden ayrılmasına karar verilmiş olup, mevcut durumda her iki görevi de yürütmekte olan Sn. Tuncay Özilhan, 01 Şubat 2017 tarihi itibariyle Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine devam ederken, halihazırda İcra Başkan Yardımcısı olan Sn.Hurşit Zorlu aynı tarih itibariyle Anadolu Grubu İcra Başkanlığı görevini üstleneceğini bildirdi.



TÜRK TRAKTÖR VE ZİRAAT MAKİNELERİ A.Ş. / TTRAK - Kredi derecelendirme kuruluşu Şirketin uzun vadeli ulusal kredi derecelendirme notunu AA+, kısa vadeli ulusal kredi derecelendirme notunu A1+, görünümü ise stabil olarak belirlemiştir.



AKFEN HOLDİNG A.Ş. / AKFEN - Şirket, 150 milyon TL olarak çıktığı tahvil ihracında yoğun talep nedeniyle 300 milyon TL satış gerçekleştirdi. 



MMC SANAYİ VE TİCARİ YATIRIMLAR A.Ş. / MMCAS - 30 Aralık 2016 tarihli 2015 Yılı Olağan Genel Kurul Toplantıya katılan ve 10 nolu gündem maddesine olumsuz oy kullanarak muhalefet şerhini toplantı tutanağına işleten pay sahiplerinin Ayrılma Hakkına konu paylarını, Şirket adına alım işlemlerini gerçekleştirecek olan Invest AZ Yatırım Menkul Değerler A.Ş.'nin 6002 nolu Şirket hesabına 09.01.2017 tarihinden başlayarak 20.01.2017 tarihinde sona erecek olan 10 iş günü içerisinde ayrılma hakkının kullanım süresince teslim ederek Ayrılma Hakkı kullanımını gerçekleştirebileceğini bildirdi. Ayrılma Hakkını kullanmak için aracı kuruma başvuran pay sahipleri pay bedelleri en geç satışı takip eden iş günü ödenecektir.



EMLAK KONUT GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş./ EKGYO - Şirket, yıllık % 12,46 faiz oranı ile Vakıfbank'tan 620.000.000 TL kredi kullandığını duyurdu. Kullanılan kredinin koşullarının ilk yıl için ana para ödemesiz, 3 ayda bir faiz ödemeli ; ödemesiz dönemden sonra, 3 yıl boyunca 3 ayda bir anapara+faiz ödemeli olduğunu bildirdi. 



TRABZONSPOR SPORTİF YATIRIM VE FUTBOL İŞLETMECİLİĞİ TİCARET A.Ş./ TSPOR - Kulüp, profesyonel futbolcuları olan Muhammet Demir ve Sefa Yılmaz' ın, 2016/2017 futbol sezonu sonuna kadar bedelsiz olarak, Gaziantepspor Kulübü'ne geçici transferleri konusunda anlaşma sağladığını duyurdu.



TRABZONSPOR SPORTİF YATIRIM VE FUTBOL İŞLETMECİLİĞİ TİCARET A.Ş./ TSPOR - Kulüp, profesyonel futbolcu Güray Vural arasındaki 29.01.2016 başlangıç, 31.05.2019 bitiş tarihli sözleşme, karşılıklı olarak feshedildiğini bildirdi.



NET HOLDİNG A.Ş./ NTHOL - Şirket, 09.01.2017 tarihi itibariyle, toplam alım işlemi 40.000 adet olup 2,79 TL- 2,80 TL fiyat aralığından ve 111.900,00 TL tutarında gerçekleştiğini duyurdu.



NET HOLDİNG A.Ş./ NTHOL - Şirket, Bağlı ortaklığı olan Net Turizm Ticaret ve Sanayi A.Ş.'nin tüm aktif ve pasifinin bir bütün halinde Şirket tarafından "devir alınması" suretiyle birleşilmesi işlemlerine Yönetim Kurulumuzun alacağı yeni bir kararla devam edileceğini açıkladı.



BANVİT VİTAMİNLİ YEM / BANVT – Şirket, ödenmiş sermayesinin %79.48’lik kısmını Brezilya Merkezli BRF ve Qatar merkezli Qatar holding’den oluşan ortaklığa satışı ile ilgili olarak sözleşme imzaladığını bildirdi. Satın alma bedelinin hisse başı 11.51TL olacağı açıklandı. Hisse devir tarihinde bilanço ve kur ayarlamalarına göre satış fiyatı yeniden revize edilecek. Pay alım teklifi için başvuruda bulunulacağı açıklandı. 



Sektör Haberleri



Anadolu Grubu üst yönetiminde gerçekleştirilen atama ile Grubun Yönetim Kurulu ve İcra Başkanı olarak görev yapan Tuncay Özilhan, İcra Başkanlığı görevini 1 Şubat 2017 itibarıyla Anadolu Grubu İcra Başkan Yardımcısı Hurşit Zorlu’ya devredecek. (Dünya.com)





Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar