BIST 100 ve şirket haberleri - 20 Kasım 2017

BIST 100 endeksi 107100 seviyesindeki 50 günlük ortalamasının altında kapanış sağladı. Endeksin bir iki gün içerisinde yeniden 107100 seviyesi üzerine çıkmakta başarısız kalması durumunda ise 105000 desteği güçlü bir şekilde test edilebilir.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

BIST 100 endeksi Cuma günü 107000 seviyesindeki 50-günlük ortalamasının altında bir kapanış yaptı. Endeksin önümüzdeki bir iki günde yeniden 107000 seviyesinin üzerine yükselmekte başarısız olması durumunda 105000 desteği güçlü bir şekilde test edilebilir. Bu sabah TL kanadında diğer GOP para birimlerine göre pozitif bir duruş görünüyor. TCMB’nin TL uzlaşmalı döviz satım ihaleleri TL üzerinde yeni bir heyecan yaratmış görünüyor. Cuma günü gün sonuna doğru gelen tepki alımları, TL kanadındaki pozitif görünüm ile birlikte bugün tepkili açılışa neden olabilir. Diğer yandan Moody’s’in yıllık kredi analiz raporunda Türkiye ile ilgili olumlu yorumlar piyasalar için destek olabilir. Bugün için endeksin 107000 seviyesinin üzerinde yeniden kapanıp kapanmayacağı önemli olacak. 



BIST 100 Endeksi 


BIST 100 endeksi 107100 seviyesindeki 50 günlük ortalamasının altında kapanış sağladı. Endeksin bir iki gün içerisinde yeniden 107100 seviyesi üzerine çıkmakta başarısız kalması durumunda ise 105000 desteği güçlü bir şekilde test edilebilir. 



Dirençler:  107100 (50 g-ort) / 108000 / 110500 

Destekler: 105000 / 102800 / 100000


BIST 30 Endeksi ve VIOP 


BIST 30 endeksinin önümüzdeki bir iki gün içerisinde yeniden 131200 seviyesindeki 50-günlük ortalamasının üzerine yükselmekte başarısız kalması durumunda 129200 seviyesindeki yatay destek ciddi şekilde test edilebilir. Endeksin 131200 üzerine yeniden yerleşmesi durumunda ise tepki güçlenebilir. 

VIOP endeks kontratında ise mevcut kısa pozisyonlar BIST 30 endeksinde 131200 seviyesi stop loss alınarak korunabilir. Uzun pozisyonlar için uygun ortam mevcut değil. 



Dirençler Bist-30: 131300 / 133600 / 136300 

Destekler Bist-30: 129200 / 127000 / 125000


Küresel Ekonomik Gelişmeler


Türkiye

Avrupa Birliği'nin (AB) 2018 bütçesinde Türkiye için öngörülen fonlarda 105 milyon euro kesintiye gidilmesi kararlaştırıldığı belirtildi. Türkiye’deki siyasi gelişmelerin bu kararı tetiklediği vurgulandı.

AB’nin Türkiye’ye yapılan fon kesintisinin ardından açıklamalarda bulunan Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, muhtemelen, 2018 yılında Türkiye’nin küresel sistemden minimum 210 milyar dolarlık kaynak bulacağını, yani yaklaşık olarak 180 milyar avro olduğunu ve bu miktarın içinde 105 milyon avrodan bahsedildiğini belirtti. Dolayısıyla, Türkiye’nin hiçbir zaman Avrupa’dan gelecek kaynağa, yardıma sırtını dayamadığını ve böyle bir beklentisinin de olmadığını ifade etti.



TCMB, TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalelerine 20 Kasım Pazartesi günü başlanmasına karar verdi. Merkez Bankası, 2017 yıl sonuna kadar vadeli döviz satım pozisyon tutarının en fazla 3 milyar ABD doları olmasının planlandığını, 2018 yılında gerçekleştirilecek ihalelere ilişkin takvimin kamuoyu ile ayrıca paylaşılacağını bildirdi. İhalelerin saat 16.00'da TCMB piyasa veri dağıtım sistemi aracılığı ile duyurulacağı ifade edildi.



Maliye Bakanı Naci Ağbal açıklamalarında, Türkiye’nin büyüme oranlarını %7, %8’e çekmeleri gerektiğini belirtti. Bunun içinde, daha fazla yatırım ve eğitim harcaması yapmaları gerektiğini vurguladı.

Moody’s Türkiye ile ilgili yıllık kredi analizi raporunu yayımladı. Raporda, Türkiye’nin kredi profilinin dirençli ekonomisi ve güçlü kamu finansmanını siyasi risklere ve dış hassasiyete karşı dengelediği raporda belirtilmekte. Büyümenin yavaş kalması, kamu finansmanı gücünde kötüleşme görülmesi ve kurumsal gücün zayıflaması durumunda ülkenin kredi notunun indirilebileceği uyarısında bulunuldu. Türkiye'nin kurumsal ortamı ve rekabetçiliğinde gelişim, hassaslıklarında da yapısal azalmalar görüldüğü takdirde ülkenin kredi notunun yukarı çekilebileceğine dikkat çekildi.



Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi konuşmasında, kurdaki gelişmelerin tamamen spekülatif olduğunu ve müdahale etmemenin gerektiğini belirtti. Ekonomi kendi kuralları içinde böyle spekülatif atakları mutlaka halledecektir ifadesini kullandı. Yıl sonu itibarıyla büyümenin %6'nın üzerine çıkacağını ve enflasyon tarafında 2018'de hissedilir bir iyileşme yaşanacağını da ifade etti.



ABD

ABD Başkanı D. Trump twitter hesabından yapmış olduğu açıklamasında, hisse senetleri ve ekonomiye yönelik rakamların harika olduğunu ve eğer vergi indirimler ve reformunu geçirdiklerinde, gerçekten mükemmel sonuçlar alacaklarını vurguladı.



ABD’de konut başlangıçları ekim ayında 1 milyon 290 bin adet, aynı dönemde ABD’de inşaat izinleri ise 1 milyon 297 bin adet olarak açıklandı. 



Dallas Fed Başkanı Kaplan yapmış olduğu açıklamalarında, ekonominin tam istihdama yakın olduğunu söyledi. Aynı zamanda, ABD 10 yıllık faizlerindeki hareketin gelecekteki büyümeye dair kötümserliği yansıttığını da bildirdi.



Avrupa

Almanya Şansölyesi Angela Merkel'in dört partiden oluşan yeni koalisyon hükümeti kurma girişimi başarısızlıkla sonuçlandı.



AB Komisyonu, Brüksel’de yapılan Ekonomi ve Mali İşler konseyi ile Avrupa Parlamentosunun(AP) 16 saat süren Uzlaşma Komitesi toplantısının sonucunda,  Avrupa Birliği (AB) 2018 yılı genel bütçesinde gelirler 160,1 milyar, harcamalar ise 144,7 milyar avro olarak belirlendiğini belirtti. Bütçe konusunda sağlanan uzlaşmanın ardından, 14 gün içerisinde AB Konseyi ile AP'nin bütçe anlaşmasını resmi olarak onaylaması gerektiği de ifade edildi.



Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi Frankfurt’ta düzenlenen Avrupa Bankacılık Kongresinde konuşma yaptı. Draghi, ekonomik büyümenin kendi kendini desteklediği şeklinde bazı belirtiler aldıklarını ve buna dair işaret gördüklerini açıklamalarında yer verdi. Euro Bölgesinin sağlam bir ekonomik büyümenin ortasında olduğunu dile getiren Draghi, ekonominin yeni şoklara karşı daha esnek olduğuna dair değerlendirme de bulundu. Draghi sözlerini, toparlanmayı sağlamlaştıracak güveni sağladıklarını ve bu ivmenin daha ileriye gideceği şeklinde devam ettirdi.



Petrol 

Suudi Arabistan Enerji Bakanı, OPEC ve müttefiklerinin bu ayın sonunda düzenleyecekleri toplantıda üretim kısıtlamalarının genişletilmesi gerektiğini belirtti.

 

Şirket Haberleri



EGE ENDÜSTRİ / EGEEN – Şirket, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası arasında grup toplu iş sözleşmesi görüşmelerine 05.10.2017 tarihinde başlanıldığını bildirdi.



AKDENİZ GÜVENLİK / AKGUV – Şirket, Antalya Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'nün 2018 - 2020 tarihleri arasında özel güvenlik hizmet alım ihalesinin "5.616.936,00 TL + KDV" bedelli sözleşmeyi imzalandığını bildirdi.



ANADOLU ANONİM TÜRK SİGORTA / ANSGR - Şirket 01.01.2017 - 31.10.2017 dönemi prim üretimi toplam 3.676.627.169 TL olarak açıklandı. Böylelikle bir önceki senenin aynı dönemine kıyasla rim üretiminde %1.8 artış oldu.



DOĞUŞ OTOMOTİV / DOAS – Şirket, Rekabet Kurulu'nun Şirkete vermiş olduğu idari para cezası kararına karşı, açılan dava şirket aleyhine sonuçlanan iptal davasına ilişkin, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu nezdinde temyiz başvurusunda bulunulmuş olunduğunu bildirdi.



NET HOLDİNG / NTHOL – Şirket, geri pay alım işlemlerinde toplam alım işleminin 250.000 adet olup 1,95 -1,96 TL fiyat aralığından ve 488.750 TL tutarında gerçekleştiğini bildirdi.



ARÇELİK / ARCLK – Şirket, Hindistan pazarına yönelik olarak Voltas-Beko markası ile faaliyette bulunmak üzere "Voltbek Home Appliances Private Ltd." unvanıyla şirketin kurulmuş olduğunu, ortaklık Sözleşmesi'nde kapanış için ön koşul olarak belirtilen işlemlerin henüz tamamlanmaması ve öngörülenden uzun sürmesi nedeniyle, fesih hakkı, taraflarca imzalanan Tadil Sözleşmesi ile 31 Mart 2018 tarihine kadar uzatıldığını bildirdi.



TÜRK HAVA YOLLARI / THYAO - Şirkete ait 50.000 TL nakit sermayeli "THY Havaalanı Gayrimenkul Yatırım ve İşletme Anonim Şirketi" ünvanlı şirketin kurulmasına karar verildiğini ve tescil işlemlerinin gerçekleştiğini bildirdi.



KÜTAHYA PORSELEN / KUTPO – Şirket, Kiraz Enerji Yatırım Üretim Ve Ticaret A.Ş.'nin 11.069.813,99 TL'sı ödenmemiş 15.000.000.- TL. esas sermayesinde, sahip oldukları  her biri 100 TL itibari değerde toplam 150.000 adet nama yazılı paylarının tamamının 10.000.000 USD bedel karşılığında, ödenmemiş sermaye borcu ile Türkerler İnşaat Turizm Madencilik Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş.ve Kazım TÜRKER'den Şirketçe satın alınması işleminden, piyasa koşullarındaki olumsuz gelişmeler göz önüne alınarak, fesihe ilişkin karar aldığını bildirdi.



BOSSA / BOSSA - Şirket, ortaklarından Akkardan Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'ni devralması suretiyle yapılacak birleşme işlemine ilişkin izin başvurusunun, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından olumlu karşılandığını bildirdi.




İntegral Yatırım Menkul Değerler  / BIST Günlük Bülteni


Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. 


Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar