Cari açıktaki gerilemenin nedeni ne?

integral Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu, cari açıktaki gerilemenin ağırlıklı olarak dış ticaret açığındaki gerilemeden kaynaklandığını söyledi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Cari açık Ekim ayında 133 mn $ seviyesinde geldi. Beklentiler 200 mn $ açık geleceği yönündeydi. Beklentiden önemli bir sapma yok. Veri ile birlikte on aylık cari açık 25.411 milyon $ seviyesinde olurken, geçen yıl aynı döneme göre %24.8 düşüş mevcut. Aynı dönemde dış ticaret açığındaki düşüşte %21.5 seviyesinde oluştu. Cari açıktaki gerilemenin ağırlıklı bölümü Dış ticaret açığındaki gerilemeden kaynaklanıyor. 


Yıllıklandırılmış yani oniki aylık cari açık ise 38.109 mn $ seviyesinde oluştu. Bu veri geçen yıl aynı dönemde 47.968 mn $ seviyesindeydi ve bu veriler %20 gerilemeye işaret ediyor. Gelişmeler bu şekilde devam ederse, 2015 yılında 37-38 milyar $ beklentilerinin altında bir cari açıkla kapatacağız görünüyor. Cari açık /GDP oranında yılı %5  seviyesinin altında kapatabiliriz. 


Finansman tarafında yine yurtdışından sağlanan krediler önemli bir finansman kaynağı olmaya devam etmiş. 2.490 milyon $ yurtdışından diğer sektörlerin sağladığı krediler bulunuyor. 



Diğer yandan Nisan ayından bu yana ilk defa 147 milyon $ portföy girişi oluşmuş durumda. Detaylara bakıldığında hisse senedinde 204 milyon $ net alım ve DIBS’lerde ise 51 milyon $ net satım gerçekleşmiş vaziyette. Ancak bu yıl yılbaşından bu yana oluşan portföy çıkışı 11.550 mn $ seviyesine ulaşmış durumda. Geçen yıl aynı dönemde 15.677 mn $ giriş yaşamıştık. Global konjonktürün nakit akımları açısından ne kadar zor olduğunu buradan görebiliriz. 



Bir diğer finansman kalemi ise yine Merkez Bankası rezervleri olmuş. Resmi rezervler 1.197 milyon $ düzeyinde azalmış. Yılbaşından bu güne cari açığın finansmanı için Merkez Bankasından 4.972 milyon $ rezerv kullanmışız. 



Net hata noksan kaleminde ise 2.136 milyon $ tutarında bir azalma oluşmuş durumda. Ancak yılbaşından bu yana oluşan net hata noksan kalemi 11.203 milyon $ düzeyine ulaşmış durumda. 



Gelen veri olumlu. Bir süredir cari işlemler verisine yönelik algılamaların pozitif olduğunu gözlüyoruz. TL açısından bu veriyi olumlu buluyoruz. Verinin ardından USDTL kurunda 2.91 seviyesinin altına gerileme yaşandı. Özellikle büyümenin hızlandığı bir dönemde cari açık verisinin kontrollü olması sevindirici. Önümüzdeki dönemde cari açığın TL üzerinde kırılganlık yaratması gibi beklentileri geri plana itiyor olması olumlu. 



Kategoriler Ekonomi
Yorumlar